Annonce
Ugeavisen Kolding

Otte gode råd, hvis du er pårørende til en person med misbrug

Anne-Camilla Nielskov er stifter af Fri af Misbrug. Hendes mission er at nå nogle af de forældre med misbrugsproblemer, som typisk ikke har lyst til at række ud efter hjælp hos kommunen. PR-foto: Jette Schrum
Anne-Camilla Nielskov fra foreningen Fri af Misbrug kommer her med otte råd til dem, der lever i en familie med misbrugsproblemer.

Kolding: Foreningen Fri af Misbrug har de kommende tre år ekstra stort fokus på forældre med misbrugsproblemer i Kolding.

Foreningen tilbyder rådgivning til både personer med misbrug og deres pårørende, og stifter Anne-Camilla Nielskov kommer her med en række gode råd til dem, der har misbrugsproblemer i den nære familie.

- Som pårørende er det vigtigt at vide, at man ikke er magtesløs. Man spiller faktisk en vigtig rolle i at vise omsorg og støtte den afhængige til at komme ud af misbruget. Men det er også hårdt at være tæt på en med et misbrug, og nogle pårørende ender selv med at blive syge af stress og angst. Så det er også vigtigt at passe på sig selv, samtidig med man giver omsorg, forklarer hun.

Annonce

1 Undgå bebrejdelser

Undgå at råbe, bebrejde, græde eller tigge. For skyld og skam gør det ikke nemmere for personen med misbrugsproblemer at komme ud af det - snarere tværtimod.

2 Tag ikke ansvaret på dig

Pas på med at blive for overansvarlig og beskyttende, for så tager du ansvaret for at komme ud af afhængigheden fra personen.

3 Tal med andre

Hvis du er vred, skuffet og føler dig svigtet, så tal hellere med nogle andre om det end den misbrugende, for det vil igen kun give personen skyld- og skamfølelse.

4 Undgå konflikter

Forsøg at holde konfliktniveauet nede for både din og den misbrugendes skyld, så I undgår ulykker og vold.

5 Sæt grænser

Øv dig i at mærke dine egne grænser og hold fast i dem. Hvis du ikke magter relationen mere, så er det okay at tage en pause.

6 Spørg nysgerrigt ind

Drop det gode råd til den misbrugende. For han/hun kender godt de rationelle argumenter for at stoppe. Forhold dig hellere nysgerrigt og spørg ind til, hvad misbruget gør for personen.

7 Respekter grænserne

Som pårørende er man ofte meget mere motiveret, end den med misbruget er. Derfor er det vigtigt, at man ikke forsøger at pålægge vedkommende sin egen motivation, for det kan virke grænseoverskridende og have den modsatte effekt. Vil man gerne have motivation til at vokse, skal man i stedet være nysggerig, respektere hinandens grænser og skabe små succesoplevelser.

8 Søg hjælp

Få hjælp udefra. Der findes mange former for behandling. Både ambulant, gruppebehandling, eller hvor man bor på et behandlingssted. Jeg anbefaler gruppebehandling, hvor man kan spejle sig i andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Budget med bagsider

Ugeavisen Kolding

Lidt mere velfærd

Annonce