Annonce
Ugeavisen Kolding

Overblik: Sådan rammer sparekniven i Kolding Kommune

De omfattende besparelser, der behandles af byrådet på torsdag, skal rette op på Kolding Kommunes særdeles skrantende økonomi. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
De kæmpe millionbesparelser, der skal rette op på Kolding Kommunes økonomi, kommer især til at ramme skole og daginstitutioner. Nu mangler byråd kun at godkende besparelserne endeligt.
Annonce

Kolding: Et stort flertal i byrådet er klar til på torsdag aften at vedtage de enorme besparelser på serviceudgifterne i Kolding Kommune, som fagudvalgene i den forløbne uges tid har nikket ja til for de kommende år.

Besparelserne rammer bredt på en stribe områder i kommunen, men det står klart, at især skoler, daginstitutioner og socialt udsatte rammes af nedskæringer i de kommende år. Til gengæld slipper ældreområdet nådigt gennem sparerunden.

Spareøvelsen skal skære 80 millioner kroner af driftsudgifterne i 2020 stigende til 160 millioner kroner i 2023. Derudover er der fundet ekstra besparelser, der skal dække gammelt underskud i en række udvalg, og tidligere vedtagne besparelser, som endnu ikke er udmøntet.

Følger partierne bag budgetforliget for 2020, Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, den kurs, der er lagt i udvalgene i sidste uge, hvor sparekatalog efter sparekatalog er blevet lagt frem for politikerne, er massevis af besparelser altså klar til at blive ført ud i livet i de kommende år.

Udenfor budgetforliget står Enhedslisten, SF og socialdemokraten Hanne Dam, der stemmer imod sin gruppe i byrådet. De i alt fire byrådsmedlemmer er gået sammen om et alternativt budgetforslag, som de sammen præsenterede for offentligheden i fredags.

Demonstration

  • På torsdag aften skal byrådet 2. behandle budgettet for næste år og dermed vedtage det endeligt.
  • I den forbindelse arrangeres der en demonstration foran Kolding Rådhus fra klokken 17.30-19, hvor de fremmødte vil protestere mod besparelserne på børne- og skoleområdet.
  • Man kan se mere om demonstrationen på facebook-siden: kolding #hvorerderenvoksen demonstration
Annonce

Flere pauser og højere SFO-priser

Børne- og uddannelsesudvalget står for den største del af besparelserne. På børn og skoler skal der nemlig i alt spares 38,6 millioner kroner næste år stigende til i omegnen af 70 millioner kroner i 2023.

Og i udvalget har politikerne fordelt besparelserne sådan, at skoleområdet skal spare lidt over 24 millioner kroner næste år, mens børnepasningen skal finde lidt mere end 14 millioner kroner.

Det vil blandt andet betyde mere tid til frikvarterer og pauser og mindre undervisningstid for eleverne på Koldings folkeskoler, hvor hver lærer ligeledes skal til at bruge mere af deres arbejdstid på undervisning, og hvor det også kan blive nødvendigt at skære i timer til læsevejledning, delehold og trivselsarbejdet i AKT. SFO-priserne hæves, der skæres i den generelle tildeling til skolerne, så samtlige skoler får deres budget skåret, og dertil kommer besparelser, som rammer uddannelsesvejledningen af de unge, PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning, red.), specialundervisningen af voksne og Ungdomsskolen.

Både formanden for Kolding Lærerkreds, Anders Petersen, og Henrik Larsen, der er formand for skolelederforeningen i Kolding, har været ude med riven og har kritiseret omfanget af skolebesparelser. De vil blive særdeles mærkbare for både elever, ansatte og forældre, mener de.

- Jeg synes simpelt hen, at det er så voldsomt. Den DNA, vi har haft på Koldings skoler, forsvinder, og muligheden for at skabe gode resultater forringes. Vi kan ikke lave det her uden kvalitetsforringelser, siger Anders Petersen.

Annonce

Færre hænder

I forhold til spareforslaget fra embedsmændene besluttede først politikerne i børne- og uddannelsesudvalget og senere gruppeformændene fra forligspartierne og formanden for børne- og uddannelsesudvalget at skrue lidt ned for besparelserne på børneområdet for i stedet at pålægge skoleområdet flere nedskæringer. Desuden droppede man et forslag om at slå klasser sammen på tværs af årgange på skoler med få elever i klassen.

Godkender byrådet dette, står det dog klart, at der skrues ned for åbningstiden i de daginstitutioner, som i dag har åbent mere end 50 timer om ugen. Har man et barn i vuggestue, skal man fra 2020 vinke farvel til den gratis mad, som børnene får hver dag, mens de bliver passet. Fremover står den enten på madpakker til de alleryngste i daginstitutionerne eller forældrebetalte madordninger, hvis der vel at mærke er flertal for dette i de enkelte vuggestuer.

En foreslået besparelse på fem-seks millioner kroner om året på normeringen i vuggestuer og børnehaver er for hovedpartens vedkommende droppet igen. Det vil sige, at der formentlig vedtages en besparelse i 2020 på normeringen på cirka 800.000 kroner, og at den i årene derefter højst vil ligge på 45.000 kroner.

Annonce

Mere opbevaring

Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL Sydjylland, Jonna Jul Gudmundsen, mener, at besparelserne på børneområdet betyder, at der fremover bliver opbevaring og mindre pasning og udvikling af børnene i Koldings daginstitutioner.

Ifølge beskrivelsen af spareforslagene fra forvaltningen ville den foreslåede besparelse på normeringen i daginstitutionerne blandt andet betyde, at der er flere perioder i løbet af en dag, hvor en pædagog er alene med en gruppe børn.

- Det vil begrænse, hvad de ansatte kan nå i løbet af dagen, og hvor meget de er omkring det enkelte barn, sagde Jonna Jul Gudmundsen, før forligspartierne besluttede at pille de fleste besparelser på normeringen ud af budgetforliget.

Annonce

Det kan mærkes

At de besparelser, som er flertal i børne- og uddannelsesudvalget har peget på, vil kunne mærkes ude blandt børn, unge, pædagoger, lærere og forældre er der ingen tvivl om, erkender formanden for udvalget, Kristina Jørgensen (DF).

- Vi ved, at de her besparelser vil kunne mærkes på serviceniveauet, men vi kan ikke komme udenom det. Vi har knoklet for at se, hvordan vi kan undgå at ramme de hænder, der er længst ude ved børnene og eleverne. Jeg er glad for, at vi kan friholde børnene lidt og de mindste skoler, siger Kristina Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce