Annonce
Ugeavisen Kolding

Planer om privat nødherberg i Gråbrødregade: Karina vil hjælpe andre hjemløse til et bedre liv

Karina Mortensen arbejder på at kunne åbne et privat nødherberg i lejligheden her, som ligger i Gråbrødregade i Kolding. Her skal det blandt andet være tilladt at tage sin hund med ind. Foto: Louise Lauritsen
Det har længe været en drøm for Karina Mortensen at etablere et nødherberg. Nu har hun sikret sig en lejlighed i Gråbrødregade til formålet. Hun ved dog endnu ikke, hvornår hun kan byde de første hjemløse indenfor.
Annonce

Kolding: Efter 20 år som hjemløs har 41-årige Karina Mortensen endelig fået skabt sig et hjem i en lejlighed i Låsbygade, som hun netop er flyttet ind i sammen med sin hund Bella og to katte.

Hun har også allerede haft en enkelt hjemløs gæst til at overnatte på sin sofa i et par dage, men sådan skal det ikke fortsætte.

I stedet arbejder hun ihærdigt på at kunne åbne et nødherberg i en lejlighed i Gråbrødregade, som hun fik nøglerne til 1. juli. Det er en ven, som har hjulpet hende med depositum og de første måneders husleje på den 104 kvadratmeter store lejlighed, som Karina håber, hun snart kan åbne som nødherberget Bella - en varm seng. For stedet bliver naturligvis opkaldt efter hendes bedste ven og trofaste følgesvend, den otte-årige cockerspaniel Bella.

Indtil videre er lejligheden i Gråbrødregade dog ganske tom. Men Karina har en klar plan for, hvordan den skal møbleres, og hun er ved at søge hjælp via blandt andet Facebook. Her efterlyser hun køjesenge, sofaer og andre møbler til herberget.

Annonce

Ønsker godkendt indsamling

Som hjemløs gennem mange år har Karina boet på adskillige herberg og forsorgshjem, og det er herfra, hun har fået inspirationen til at starte sit eget sted.

- Reglerne er for strikse mange steder. Så jeg fik bare lyst til at lave et sted, hvor man må ligge på sofaen og se tv og tage sig en lur. Et sted, hvor man må have sin hund med ind og drikke en øl. Og et sted, hvor man må få lov at komme ind og sove, selvom man er fuld. Det skal føles som et hjem. Og vi skal have computere og Netflix og slik, smiler Karina.

Det er hendes ambition, at det skal være ganske gratis at overnatte på nødherberget. Pengene til drift skal findes hos sponsorer og fonde, som hun allerede er godt i gang med at kontakte.

- Jeg har skrevet til forskellige virksomheder og fonde, om de vil støtte mit projekt. Jeg vil gerne åbne så hurtigt som muligt.

I første omgang arbejder hun på at rejse penge til at ansøge Indsamlingsnævnet om tilladelse til at lave en indsamling til Bella - en varm seng. Hendes ønske er at søge om tilladelse til en flerårig indsamling, hvilket koster lidt over 10.000 kr. i sagsbehandlingsgebyr.

Der er store planer for nødherberget Bella - en varm seng. Karina Mortensen håber med tiden også at kunne tilbyde de hjemløse gæster et måltid mad. Foto: Louise Lauritsen
Annonce

Mangler frivillige

Der er to værelser i lejligheden, som efter Karinas vurdering vil kunne rumme tre køjesenge hver. Så det vil sige, at der bliver plads til 12 sovende gæster. Seks kvinder og seks mænd.

- Hvis det her bliver en succes, så håber jeg at kunne finde noget, der er større end det her.

Men inden hun når så langt, skal hun også have fat i nogle frivillige, som kan være med til at drive stedet.

- Det her handler om at redde folks liv og hjælpe folk, der bor på gaden. Mange bliver på gaden, fordi de ikke har råd til andet. Derfor skal det være gratis at overnatte her.

Karina håber, at folk vil støtte hendes projekt. Hun regner dog ikke med økonomisk opbakning fra fx Kolding Kommune, som i øjeblikket afventer, at Karina indsender en ansøgning om at drive nødherberget i lejligheden i Gråbrødregade.

Annonce

Hjælper sig selv

Selvom Karina selv har haft et svært liv som hjemløs, så forhindrer det hende ikke i at ville hjælpe andre i samme situation.

- Jeg har fået hjælp af en masse gode mennesker, og nu vil jeg vise, at jeg ikke bare er en nasser. Jeg vil også få det bedre ved at få min drøm op at køre. Det vil også redde mit liv. Det giver mig mening at skabe noget, som jeg ikke har haft i mit liv. Jeg vil gerne vise, at jeg kan stable et netværk på benene omkring Bella - en varm seng.


Selvom jeg har selv har problemer, så kan jeg jo godt hjælpe andre. At jeg har været hjemløs i mange år, det er jo ikke ensbetydende med, at jeg ikke er god nok til at starte et sted op for folk, som har haft de samme problemer som jeg. Det her er min drøm, og jeg skal nok få succes med det.

Karina Mortensen


Hun er klar til selv at lægge mange frivillige timer i nødherberget, som i første omgang kun skal være åbent til overnatning. Men hendes håb er, at der med tiden også bliver plads til at hygge og snakke i Bella - en varm seng.

- Selvom jeg har selv har problemer, så kan jeg jo godt hjælpe andre. At jeg har været hjemløs i mange år, det er jo ikke ensbetydende med, at jeg ikke er god nok til at starte et sted op for folk, som har haft de samme problemer som jeg. Det her er min drøm, og jeg skal nok få succes med det.

Har man lyst til melde sig som frivillig, støtte økonomisk eller bare høre mere om Karina Mortensens planer for Bella - en varm seng, er man velkommen til at kontakte hende.

Bella - en varm seng

Karina Mortensen ønsker at åbne et nødherberg i en lejlighed i Gråbrødregade, som hun har lejet pr. 1. juli.

Der skal være plads til 12 overnattende gæster.

Derudover rummer lejligheden på 104 kvadratmeter plads til opholdsstue, badeværelse, køkken og entré med vaskemaskine.

Lejligheden er i øjeblikket umøbleret, og Karina Mortensen søger derfor blandt andet køjesenge og sofaer til herberget.

Hun har været i kontakt med Kolding Kommune, som afventer en ansøgning fra hende om at måtte bruge lejligheden som herberg.

Karina søger også frivillige, som vil være med til at drive herberget.

Derudover søger hun økonomisk støtte til at betale gebyret til Indsamlingsnævnet for ansøgning om tilladelse til en flerårig indsamling til nødherberget.

Karina kan kontaktes på mail: bellakarina0301@gmail.com eller telefon: 93 95 70 74.

Lejligheden ligger på 1. sal i Gråbrødregade, og Karina Mortensen har sikret sig, at der er elevator i bygningen, så også gangbesværede får mulighed for at overnatte i Bella - en varm seng. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce