Annonce
Ugeavisen Kolding

Purpurgøgeurt i Geografisk Have

Sådan ser den sjældne orkide purpurgøgeurt ud. Den kan man opleve i Geografisk Have. Foto: Geografisk Have
Orkidéer er afhængige af at have nogle gode urørte steder at vokse. Dem har vi ikke ret mange af i den danske natur. Derfor er orkideerne sjældne.
Annonce

Haveliv: I denne tid kan man opleve en af Danmarks vilde orkidéer i Geografisk Have. Vi har nemlig fået fint besøg af en purpurgøgeurt (Dactylorhiza majalis ssp. purpurella var. purpurella). Purpurgøgeurt er en jordorkidé, som vokser vildt i Danmark. Primært findes den i Nordjylland, hvor den vokser i fugtige enge. Tit vokser den i stort antal, men på nogle helt bestemte lokaliteter.

Vi ved ikke hvordan Purpurgøgeurt har fundet vej til Geografisk Have. Det er nemlig ikke en, vi selv har plantet! Ikke desto mindre er vi vildt begejstrede over, at den har fundet vej til vores have. Det sker nemlig ikke hver dag. Mange af de danske orkidéer er nemlig sjældne og nogle endda udryddelsestruede.

Annonce

En sart plante

Orkideer er nogle ret sarte planter, som kun kan vokse med hjælp fra nogle helt bestemte svampe i jorden. Disse svampe hjælper orkidéen med at optage næring, hvilket planten ikke selv kan finde ud af. Dertil kommer at orkidéerne har svært ved at formere sig. Deres frø er nemlig meget små, og de har ikke nogen ’madpakke’ til at starte spiringen med, hvilket de fleste andre planter har. Men her hjælper svampene i jorden og sørger for, at frøene kan komme godt i gang.


Orkideer er nogle ret sarte planter, som kun kan vokse med hjælp fra nogle helt bestemte svampe i jorden. Disse svampe hjælper orkidéen med at optage næring, hvilket planten ikke selv kan finde ud af.


Orkidéer og svampe er derfor meget afhængige af at have nogle gode urørte steder at vokse. Dem har vi ikke ret mange af i den danske natur. Derfor er orkideerne sjældne og endda også fredede, så man hverken må plukke dem eller grave dem op. I alt for mange tilfælde vil det også være håbløst at flytte en orkidé, da den i de fleste tilfælde vil dø. Selvom Purpurgøgeurt er svær at finde i den danske natur, så tyder meget på, at den er i fremgang. Måske fordi der i de seneste år har været større fokus på naturen i Danmark. Fredningen af orkidéerne betyder faktisk også, at vi i Geografisk Have ikke må prøve at flytte den – men det har vi nu heller ikke tænkt os.

Man må derfor se orkidéerne dér, hvor de er, og lige nu kan man altså nyde synet af Purpurgøgeurt, som nu vokser i Blomsterhaven (den gamle vandhave) i Geografisk Have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce