Annonce
Ugeavisen Kolding

Rejsebrev: Instant Co-Cities - DEL 1

Katrine Westenholz (nummer to fra højre) samarbejder med tre danske kunstnere og et tysk kunstnerkollektiv om installationer til kunstfestivalen 48 Stunden Neukölln. Privatfoto

Kommunikationsdesigneren Katrine Westenholz, der blandt andet står bag plakaten til årets Kulturnat, har forladt Kolding og Danmark for at forfølge sin drøm om et udlandseventyr. I den kommende tid vil hun med jævne mellemrum skrive hjem med små beretninger om at turde, om at tage chancer, om at følge sine drømme, om at stå alene et nyt sted. Dette er tredje rejsebrev i serien.

Annonce

På fredag starter kunstfestivalen 48 Stunden Neukölln, hvor jeg er med i kunstprojektet "Instant Co-Cities" sammen med tre danske kunstnere fra Trekantområdet. Vi er blevet sendt til berlin for at samarbejde med det tyske kunstner- og arkitektkollektiv ON/OFF. De hjælper os med at bygge vores maskiner i genbrugsmaterialer.

Vores installationer skal stå i gaderne under hele den tyske kunstfestival, hvor folk skal interagere med dem. Derefter kommer maskinerne hjem til Kolding i august/september under Trekantomraadets Festuge.

Jeg er vist ikke så "artsy fartsy", som jeg gerne vil være.

Annonce

Kunst vs. design

Vi bor og arbejder i et lille værksted i bydelen Neukölln. Det har været kunst med stort K. Som designer fremfor kunstner, kan jeg godt mærke, at min tålmodighed har været sat lidt på prøve. Her oplever jeg kunst meget flydende. Store tanker om politisk aktivisme i værker, som for andre blot ligner en skrotbunke.

Jeg er vist ikke så "artsy fartsy", som jeg gerne vil være. Jeg lægger mere vægt på målgruppens interesse og konceptudviklingen. Projektet er dog meget spændende, og jeg tager det som en kæmpe oplevelse. Vi er en international gruppe med fire danskere, én fra Tyrkiet, én fra Australien og én fra Chile - samt deres tyske kærester og kreative venner, som kigger forbi en gang imellem. Vi er en blanding af designere, arkitekter, en kunsthistoriker og to unge, som har interesse hhv. for kunst og grafitti.

Annonce

48 timer med 400 kunstudstillinger

48 Stunden Neukölln er en kunstfestival, som i 48 timer åbner byen op for kunst. 48 timer, hvor der er fuld smæk på kunst, kreativitet, design, arkitektur, teater og kultur generelt. Kunstnere åbner deres private hjem, og værksteder åbner op for offentligheden. Der vil være fotoudstillinger, teaterforestillinger på åben gade og politisk aktivisme pakket ind i kunst.

Bydelen har før haft et dårligt ry, da det er bydelen med flest nationaliteter og nytilkomne. Men det er her, alle de unge og håbefulde kunstnerne holder til, og området bliver nu kaldt for det nye hippe sted. Bydelen vokser på mig, jo mere jeg opholder mig her. Jeg opdager de sjove barer og de veganske restauranter. Det er anderledes, spændende og inspirerende.

Annonce

"Berlinertid"

Vi har oplevet, at der er noget, der kaldes "Berlinertid". Folk går ikke rigtig op i at overholde mødetidspunkter og aftaler. At komme tre timer for sent, uden at sende en besked, gør ingen forskel. Det giver meget ventetid, og for mig meget frustration. Vi har haft møder med hhv. en tysk TV-station, en fransk arkitektgruppe, en tysk performergruppe og en tysk kunstdirektør. De har alle mødt ca. tre timer for sent op i vores workshop. Nu tager vi det bare som en selvfølge, at man er tre timer for sent på den i Neukölln.

I næste rejsebrev vil jeg fortælle hvordan festivalen gik, og om vi nåede vores deadline - jeg er lidt spændt på det, men glæder mig til at vise vores projekt frem.

De bedste hilsner fra Berlin

Katrine Westenholz

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce