Annonce
Ugeavisen Kolding

Rema-købmand er årets klimahelt: - Jeg gør bare det, jeg føler er rigtigt

Hver dag sætter Espen Juul Sørensen eller hans medarbejdere en vogn med frugt og grønt frem, som ikke kan sælges, men som fint kan spises. Vognen bliver derefter hentet af frivillige fra foreningen Foodreformers, som sætter det i to køleskabe på Riberdyb, hvor alle kan tage for sig. Blandt andet derfor er han kåret til Årets Klimahelt 2021. Foto: Steffen Nielsen
Det kom som en kæmpe overraskelse for Espen Juul Sørensen fra Rema1000 i Sydbanegade, da han i fredags fik overrakt prisen som Årets Klimahelt for sit arbejde med socialt udsatte og mod madspild. - Jeg føler egentlig bare, at jeg gør min forpligtelse, siger han.

Kolding: Da Espen Juul Sørensen så, hvem der var de andre kandidater til Kolding Kommunes klimahelt-pris, vidste han godt, at han ikke havde en chance.

- Jeg var blevet ringet op om onsdagen og spurgt, om jeg ville møde op fredag i forbindelse med Kulturnatten, fordi jeg var nomineret. Jeg fandt først ud af, hvem de andre var, da jeg mødte op om fredagen, og det var jo nogle, der lever og ånder for miljøet, så min kone og jeg kiggede bare på hinanden og sagde, at der ikke var nogen chance, forklarer han.

Espen Juul Sørensen og hans kone tog dog helt fejl. I et felt med fire andre nominerede var det nemlig købmanden fra Rema1000 i Sydbanegade, der fik overrakt diplomet.

Annonce

- Det er jeg meget overrasket og beæret over. Jeg synes jo ikke, at jeg er nogen helt, for jeg gør bare det, jeg føler er rigtigt, fortæller han.

Ser det bedste i folk

Rema1000-købmanden fik sin nye titel, fordi han arbejder med bæredygtighed på flere måder - både i forhold til madspild og i forhold til at tage et socialt ansvar.

Butikken i Sydbanegade har blandt andet en aftale om at levere overskudsmad til Kolding Madhjælp og til organisationen Foodreformers, og så har Espen Juul Sørensen gennem årene ansat adskillige medarbejdere, som ellers var mere eller mindre opgivet af arbejdsmarkedet.

- Jeg har altid set det bedste i folk, og jeg er da også blevet skuffet rigtig mange gange. Men jeg mener, at man skal give folk en ekstra chance her i livet. Jeg har tre ansatte nu, som jobcentret havde opgivet, og hvor det her var sidste stop, og det er altså nogle af mine bedste medarbejdere, forklarer han.

Det er dog kampen mod madspild, som Espen Juul Sørensen først og fremmest brænder for. Faktisk gik der kun en uges tid, fra han for snart seks år siden startede som købmand i butikken, før han fik en henvendelse fra værestedet Regnbuen.

- Helle fra Regnbuen kom over og spurgte, hvad vi gjorde med det grønt, der skulle kasseres, og der startede det første samarbejde.

Siden er der også lavet aftaler med Kolding Madhjælp og Foodreformers, som aftager de varer, der ikke kan eller må sælges i butikken, men som sagtens kan spises.

- Det er tit ikke noget, der fejler noget, men vi er nødt til at sortere det fra. Så jeg føler egentlig bare, at jeg gør min forpligtelse, ved at gøre mine varer brugbare, forklarer Espen Juul Sørensen, som også har aftalt med de skralder, der tidligere samlede mad op af containerne, at han bare stiller en vogn ud, som de kan tage fra.

Annonce

Fylder også privat

I det hele taget er bæredygtighed noget, der fylder meget for Espen Juul Sørensen. Også hjemme i privaten.

- Top of mind for mig er miljøet. Min datter har givet os nogle restriktioner derhjemme, så vi blandt andet har en kødfri dag hver uge, og sådan noget er jo fremtiden. Min kone og jeg taler også tit om, hvad det er for et samfund, vores børnebørn kommer til at vokse op i, siger købmanden, som da heller ikke har svært ved at forestille sig, at han og butikken i fremtiden kommer til at gøre endnu mere for miljøet.

- Vi kunne sagtens gøre det endnu bedre, for eksempel ved at sortere affaldet noget mere. Vi har ikke ressourcerne til at gøre det selv, men jeg håber da, at det er næste skridt, siger han.

Om prisen

I forbindelse med kåringen som Årets Klimahelt 2021 gav formand for plan-, bolig-, og miljøudvalget Birgitte Kragh følgende begrundelse.

- Espen Juul Sørensen er i sandhed en mand, der tager ansvar for sit lokalsamfund. Udover at skåne miljøet for en masse madspild formår han også at løfte en social dagsorden, for dem, der har allermest brug for det. Rema1000 i Sydbanegade har også et tæt samarbejde med vores jobcenter, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet får en chance bag kassen i butikken. Netop derfor er det et enigt udvalg, der peger på Espen som årets klimahelt.

Ud over Espen Juul Sørensen var der følgende nominerede til prisen:

  • Erhvervsgruppen for deres initiativ med CO2-klubben.
  • Bjørn Olsen for sit engagement i Green Streets Torvelørdage, Verdensmålsdagen.
  • Sheila Sørensen for opstart af Natur og Ungdom Kolding.
  • Kim Aagaard Holm for sit initiativ med BærDet, Green Streets Torvelørdage og Verdensmålsdagen.

Det er tit ikke noget, der fejler noget, men vi er nødt til at sortere det fra. Så jeg føler egentlig bare, at jeg gør min forpligtelse, ved at gøre mine varer brugbare.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Parklumme: Husker kvinder bedre end mænd?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Busken med de blå safirer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Fie åbner ny interiørbutik i midtbyen: Det må godt være farverigt og skævt

Ugeavisen Kolding

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Ugeavisen Kolding

Et samfund kan ikke fungere uden tillid

Ugeavisen Kolding

Stor bygning i Østergade rives ned: Ny butik og fire lejligheder på vej

Ugeavisen Kolding

Friluftsforsamlingshuset er indviet: Fællesskab banede vejen

Ugeavisen Kolding

Jeanette havde ikke noget håb i livet: Så fandt hun et fællesskab, der fik hende på fode igen

Ugeavisen Kolding

Bokseklub bag stort VM-boksestævne: Håber på flere tusinde tilskuere

Ugeavisen Kolding

Koldings frivillige bliver fejret hele næste uge

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Liebhaverbolig med privat badebro og panoramaudsigt til fjorden sat til salg i Kolding

Ugeavisen Kolding

Steven har startet sit eget grønne køkkenfirma og drømmer om at gøre det internationalt

Ugeavisen Kolding

Kolding-svømmer vinder DM-medalje

Ugeavisen Kolding

Rådne Lunger optræder i Knuds Garage

Ugeavisen Kolding

Forræder indtager Kolding Egnsteater

Ugeavisen Kolding

Uden jer ville der være flere ensomme og udsatte

Ugeavisen Kolding

Kolding kan mere

Ugeavisen Kolding

Skal p-huse dominere ny bydel?

Ugeavisen Kolding

To Kolding-bowlere skal til ungdoms EM

Ugeavisen Kolding

Kolding-virksomhed hoppede i sadlen med Rolf og Ritter

Ugeavisen Kolding

Kolding Sejlklub har fået nye handicapfaciliteter

Ugeavisen Kolding

Slidt idrætsbygning under renovering: - Det bliver et stort løft i bymidten

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Koldings nye kokkeskole er klar

Annonce