Annonce
Ugeavisen Kolding

Rigmor kan fejre sin 100 års fødselsdag: Nu er det vist også på tide, at jeg kommer på plejehjem

Rigmor Christensen bor i dag i en beskyttet bolig og spiser hver dag sammen med en del af stedets andre beboere. Hun er dog blevet udredt til at få en plejehjemsplads. Hvor og hvornår det bliver, ved hun dog ikke endnu. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Torsdag den 25. november kan Rigmor Christensen fejre sin 100 års fødselsdag. Hun kan kigge tilbage på et liv, som hun selv beskriver som rigtig godt, men nu hvor alderen nærmer sig de tre cifre, er tiden, som hun selv siger det, nok ved at være inde til, at hun skal på plejehjem.

Kolding: Den 25. november 1921 kom Rigmor Christensen til verden, født i Gårslev øst for Børkop, som den anden ud af, hvad der endte med at blive en søskendeflok på seks, og en flok, som havde meget glæde af hinanden i løbet af Rigmors opvækst.

- Der var ligesom altid nogen at lege med, når vi var så mange, siger Rigmor Christensen og fortsætter:

- Det er kun min storesøster og jeg, som lever stadigvæk. Hun er 103 år og bor i Middelfart. Vi snakkes ved i telefonen engang imellem, men vi ses ikke så ofte mere, for du må forstå, vi er jo ikke så mobile, som vi var engang, siger hun med et stort smil, som får hendes øjne til at knibe sig let sammen, mens hun læner sig lidt forover i sin lænestol:

Annonce

- Men jeg kan forstå, at hun kommer herover, når vi skal fejre min fødselsdag, siger hun.

En stor familie

Rigmor Christensen tog efter sin folkeskoletid og realeksamen i Børkop, hvorefter hun i fire år arbejdede i Danske Bank. Det fik imidlertid en ende, da hun under krigen 2. juledag i 1942 blev gift med Jens Christian - i øvrigt samme dag som hendes storesøster.

- Det var jo ikke så nemt lige at holde et bryllup, mens der var krig. Så det var noget med at samle rationeringsmærker sammen over en længere periode, og så kunne vi jo spare lidt ved at slå bryllupperne sammen. Så det gjorde vi, siger hun og forklarer videre:

- Det betød så også, at jeg måtte stoppe i banken. Sådan var det jo dengang. Da jeg blev ansat, skrev jeg faktisk under på, at jeg ville blive afskediget, når jeg blev gift og fik børn, siger Rigmor Christensen.

De efterfølgende år fik Rigmor tre børn sammen med Jens Christian, som arbejdede som rejsemontør, men sidenhen fik arbejde på havnen i Kolding. Rigmor selv fik senere arbejde hos Schæffers boghandel, hun har arbejdet på dampvaskeriet, Winkler fabrikker, og sluttede sit arbejdsliv som hjemmehjælper.

Igennem årene har familien altid været meget i fokus, og det er over tid blevet til ikke færre end syv børnebørn, otte oldebørn og fire tipoldebørn.

- Jeg har en helt fantastisk familie. De gør rigtig meget for mig, siger hun og nævner blandt andet, at hun snakker, drikker kaffe og spiser rundstykker hver uge med sit barnebarn Christina, at hendes datter Inger kommer hver anden dag og snakker og handler for hende, ligesom at hendes søn Per og svigerdatter Vera kommer forbi og drikker kaffe og spiser kage hver weekend:

- Så går dagene ligesom stille og roligt med det. Jamen, det er da faktisk ikke til at forstå, at man snart bliver 100 år, siger Rigmor Christensen.

Svigerdatter Vera Faurby (bagerst), barnebarn Gitte Faurby (i midten) og barnebarn Christina Duevang Bøttcher (forrest) er blot tre ud af Rigmor Christensens store familie, som alle samles til fejring af Rigmors 100 års fødselsdag. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Indtil for nogle år siden fyldte hun desuden sine dage med at gå til sang, med at læse en masse bøger og med at hækle og strikke.

- Men det kan mine hænder ikke længere holde til, og det ærgrer mig lidt, men så må man jo tage lidt flere af dem her, siger hun og lukker øjnene for en kort stund og griner let, da hun åbner dem igen.

Annonce

Alderen trykker

I 1971 mistede Rigmor sin mand og har siden da levet alene. I de seneste år i en beskyttet bolig, hvor hun, med hjælp fra hjemmehjælpen, har kunnet klare sig selv, men nu hvor alderen nærmer sig de tre cifre, er hun imidlertid blevet udredt til at komme på et plejehjem.

- Jeg har haft et rigtig godt liv. Jeg har ikke noget at klage over, men hørelsen og bentøjet er jo ikke, hvad det har været. Så nu er det vist også ved at være på tide, at jeg kommer på et plejehjem, siger hun og smiler igen så bredt, at øjnene bag brillerne kniber sig let sammen.

Sammen med sin søn og svigerdatter har hun været rundt og kigge på forskellige plejehjem og særligt på Dreyershus, håber Rigmor på, at det kunne være muligt at få en plads.

- Så kan jeg nemlig se over til mit og Jens Christians gamle hus på Piledamsvej. Det kunne da være lidt fint, siger Rigmor Christensen.

Direkte adspurgt om, hvad opskriften har været på Rigmors lange liv, og hvad hun vil give videre til de næste generationer i sin familie, falder svaret prompte:

- Man skal tro på hinanden, og så skal man lade være med at skælde ud. Man skal altid gå glad i seng, siger Rigmor Christensen.

Billedet her blev taget på Rigmors og hendes søsters fælles bryllupsdag 2. juledag 1942. De blev gift under anden verdenskrig, og de måtte derfor skrabe rationeringsmærker sammen, så det var muligt, at alle gæster kunne få noget at spise. Noget, som Rigmor desuden særligt huser fra krigstiden, er, at hun cyklede ud til den store hovedvej i nærheden af huset, så hun kunne se, at englænderne kom til landet. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Nu kan du støtte Kolding Volleyball Klub med flaskepant

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Klumme: Det kommer ikke bag på mig, at Skovparken fortsat er på ghettolisten

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Tænd havelys og glæd dig selv og din nabo

Ugeavisen Kolding

Hos byens surdejsbagerier går det over alt forventning: Et har ansat endnu en bager og udvider nu åbningstiderne

Ugeavisen Kolding

Jette og Gitte fik ny energi med et trylleslag: Deres organisation fik en helt ny indpakning med flot sløjfe på

Ugeavisen Kolding

Støtteforeningen Centervej er vinderen af dette års Handicappris

Ugeavisen Kolding

25 nye danske kunstnere er klar til at indtage scener i midtbyen: Her er navnene til næste års KOLD Festival

Ugeavisen Kolding

Juleløbet Skamling har ruter for hele familien

Ugeavisen Kolding

Løber Venstre fra ansvaret?

Ugeavisen Kolding

Benjamin udvider sit bageri i Bjert: Får fem gange så meget plads at boltre sig på

Ugeavisen Kolding

Mange vil bo udenfor storbyen: 45 nye byggegrunde på vej i populær landsby

Ugeavisen Kolding

34-årig fra talentprogram skal være erhvervsdirektør for Sydbank Kolding

Ugeavisen Kolding

Minigravere til værdi af 900.000 kroner stjålet fra virksomhed

Ugeavisen Kolding

Cirkus Trapez præsenterer Kolding Julecirkus 2021

Ugeavisen Kolding

Stender Gruppen på vej med 220 boliger i Vonsild Syd

Ugeavisen Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

Ugeavisen Kolding

Ny frokostrestaurant er kommet godt fra start i AL Passagen: Det vælter ind med bookinger resten af december

Ugeavisen Kolding

Grundlæggeren af Dansk Auto Logik er død

Ugeavisen Kolding

Historisk bro skal renoveres i Kolding midtby

Ugeavisen Kolding

SF glemte kvinderne

Ugeavisen Kolding

Sdr. Bjert Kro løber igen med fornem gastronomi-pris: - Nu drømmer vi om en plads i Michelin-guiden

Ugeavisen Kolding

Sæt kryds i kalenderen: Grøn kommer til Kolding til sommer

Annonce