Vester Nebel: Som teenager havde Søren Thuesen egentlig forsvoret, at han skulle komme til at beskæftige sig med grøntsager. Han er vokset op med forældre, der i stort omfang dyrkede grøntsager derhjemme, og som barn og ung brugte han et utal af timer på at hjælpe forældrene med at holde styr på kartofler og gulerødder.
- Jeg kommer jo fra den syvende kartoffelrække, bogstaveligt talt, og jeg havde tænkt, at jeg skulle aldrig arbejde med grøntsager, for jeg har luget min andel af gulerødder, griner han.
Men efter en kort periode som selvstændig håndværker, så var det alligevel det grønne, der trak, og i dag arbejde Søren som driftsleder for markbruget på Gram Slot - det vil altså sige med at producere grøntsager.
Samtidig har han sidste år, med hjælp fra kæresten Helene, startet en gårdbutik ved deres hjem lidt uden for Vester Nebel under navnet Nørballegård Frugt & Grønt.
- Vi købte faktisk huset, fordi det lå godt i forhold til en gårdbutik, og jeg har længe gået med en drøm om at starte en gårdbutik. Der er bare et eller andet over at dyrke sine egne grøntsager til sit eget køkken. Så ved man hvor tingene kommer fra, forklarer Søren.
Nørballegård Frugt & Grønt
Søren Thuesen er 30 år og stammer fra Varde-egnen. Han arbejder som driftsleder på Gram Slot.
Helene Detlefsen er 32 år og arbejder som HR-konsulent i Kolding.
Ud over deres egen gårdbutik sælger de grøntsager i brugsen i Vester Nebel. Og fra 30. maj er Nørballegård en del af Kolding Green Streets Torvelørdag.
Fin start
Til at starte med var det netop Søren og Helenes køkken, der fik klart mest glæde af de friske grøntsager på gården, mens der var en anelse langt mellem kunderne i gårdbutikken.
- Det var en lidt sej opstart, for det tager lidt tid, inden det bliver kendt i lokalområdet. Det havde vi også forventet, siger Søren.
I løbet af sommeren fik Nørballegård dog en aftale i stand med den lokale brugs i Vester Nebel, som solgte spidskål, rødkål, hvidkål og græskar fra gården.
- Det satte gang i noget, fordi folk fandt ud af, at der var noget i nærheden, fortæller Søren, som fra juli til december sidste år fik solgt et par tusinde kål i brugsen, og som i dag har en god blanding af lokale, pendlere og turister, som kunder i sin egen butik.
Nu på marked
Mens grøntsager og gårdbutik først skulle løbes rigtigt i gang sidste år, så er der udsigt til masser af afgrøder i år, hvor der blandt andet er asparges, spidskål, hindbær, jordbær, rabarber, kartofler og græskar på markerne ved siden af Søren og Helenes hus.
Derfor håber Søren Thuesen også, at han kan komme af med endnu flere af sine råvarer, når han 30. maj stiller op til den første udgave af Koldings nye torvelørdage på Akseltorv. Beslutningen om at støtte det nye initiativ lå lige til højrebenet.
- Det er et meget spændende og ambitiøst projekt. Jeg har også tidligere tænkt, at det kunne være megafedt, hvis man kunne lave en gårdbutik inde i byen, så folk ikke skulle køre ud på landet for at få lokale grøntsager. Og torvelørdagene er en god mulighed for at vise sig lidt frem. Det kunne jo være, at nogle så også kørte herud i butikken i løbet af ugen, siger han.
Ikke kæmpestort
Selvom målet er at gøre gårdbutikken mere kendt i lokalområdet, så har Søren Thuesen ingen ambitioner om, at han skal til at være storproducent.
- Det skal være friskt og lokalt, og jeg skal ikke til at storsælge til Coop, for eksempel. Det skal være det, vi kan sælge her lokalt, og hellere få udsolgt end at dyrke en masse, vi ikke får solgt. Så hvis jeg skal udvide, vil jeg hellere gøre det med et større udvalg af forskellige grøntsager, for der skal være noget spændende at køre herud efter, så det ikke kun er kartofler og jordbær, siger han.
Alligevel håber Søren, at der med tiden kommer et lille overskud ud af gårdbutikken, så han kan bruge mere tid på arbejdet derhjemme.
- Jeg har en drøm om, at jeg kan komme hjem og gå lidt mere på et tidspunkt. Men de penge, vi tjente sidste år, har vi brugt i år på nye afgrøder og maskiner, så indtil videre kommer det, vi tjener ud på marken igen