Annonce
Ugeavisen Kolding

Sasha blev født i den forkerte krop: Man skal aldrig undskylde for den, man er

Når Sasha Tatiana Hansen ikke har sin faste arbejdsuniform på i form af skjorte og bukser, så nyder hun både at være iklædt nederdele, toppe og kjoler, og så er hun særligt glad for at have forskellige farvede parykker, som hun med en stor klips kan sætte i sit eget lange hår. - Det kan godt være, at folk kigger engang imellem, når jeg kommer gående på gaden, men det skal de sådan set også bare have lov til, siger hun. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Sasha Tatiana Hansen har igennem de seneste mange år haft svært ved at finde fast arbejde og grund at stå på. Hun havde en opvækst præget af mobning, fordi hun var anderledes, og hun har sidenhen påbegyndt et komplet kønsskifte. Mødet med den rette jobkonsulent endte dog med at blive et vendepunkt for hende.

Kolding: For 40-årige Sasha Tatiana Hansens har vejen til et fast job ikke været uden udfordringer og bump på vejen. Siden 2009 har hun været tilknyttet forskellige forløb på jobcentret i Kolding og været sendt ud i diverse aktiveringstilbud og praktikker, men intet af det var noget, hun fandt sig til rette i.

- Jeg har været på genbrugspladsen, jeg har været pedel, jeg har arbejdet som halmedarbejder, jeg har sat pantmærker på dåser, siger Sasha Tatiana Hansen smilende, mens hun rynker panden lidt i et forsøg på at huske tilbage på de forgangne 12 år:

- Jamen, der er nærmest ikke det, jeg ikke har prøvet. Jeg har sendt næsten 6500 ansøgninger, men jeg tror, at det nogle gange har været en udfordring for dem, jeg har været til samtale hos, at jeg ikke lige er, som alle andre, siger hun og fortsætter:

- Jeg er nemlig ved at skifte køn, siger hun.

Annonce

Født i den forkerte krop

Sasha blev født som dreng og blev af sine forældre døbt Rune, men igennem store dele af sin opvækst kunne hun ikke finde sig til rette i sin egen krop, og det var også med til at gøre, at hun havde en svær skolegang.

- Jeg var på mange måder anderledes i min måde at være på, og jeg var samtidig lidt kraftig. Det gjorde mig bare til det nemme offer. Så jeg blev både kaldt frygtelige ting, og jeg blev skubbet til og det, der var værre, forklarer Sasha Tatiana Hansen.

Sasha har stort set altid vært bevidst om, at hun var født i den forkerte krop, men det var først i en alder af 25 år, at hun endelig fik sagt det højt til sine omgivelser. De mange år, som ledte op til, satte dog tydeligt præg på, hvordan hun havde det.

- Jeg gik jo hele tiden og skjulte, hvem jeg rigtig var, og jeg var så bange for, at nogen skulle finde ud af det, og når man går i så mange år og undertrykker, hvem man er, så sætter det altså sine spor, siger hun og trækker lidt ned i sit skjorteærme, så et større ar kommer til syne:

- Jeg havde det simpelthen så skidt, at jeg kom helt derud, hvor jeg forsøgte at tage mit eget liv. Heldigvis var der da en, der fandt mig, siger Sasha Tatiana Hansen.

Sasha har en stor forkærlighed for film og musik og er glad for at gå til koncerter. På væggene i sin lejlighed har hun derfor diverse minder hængende fra nogle af de koncerter, hun var været til i løbet af de forgangne år. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Hun forklarer videre, hvordan hun efterfølgende måtte tage tilløb til at få fortalt sine forældre, hvordan hun egentlig havde det.

- Jeg var virkelig bange for, hvad det ville få af konsekvenser, når de fik det at vide, men både min far, min mor og min søster har fuldstændig accepteret mig, selvom de selvfølgelig lige skulle bruge et par dage på at sluge det, siger hun og fortæller, at det samme desværre ikke gjorde sig gældende med andre grene af familien:

- Vi har ikke kontakt længere, for de kan slet ikke sætte sig i mit sted og rumme sådan nogle som mig, og så kan det jo ikke være anderledes, siger hun.

Sasha har fået skiftet sit navn og CPR-nummer, hun tager hormoner på daglig basis, og så var hun også begyndt at planlægge at få opereret bryster, men det blev alt sammen forsinket på grund af corona.

- Jeg ved ikke endnu, hvornår operationen vil kunne lade sig gøre. Det er naturligvis irriterende at gå og vente på, men det kan ikke rigtig være anderledes, sådan som tingene er lige nu, siger hun og forklarer videre, at ventetiden på at få opereret sit underliv.

- Der er ikke så mange læger herhjemme, som kan lave den type operation, og hvis man skal have det gjort i udlandet, så skal man selv betale det hele, og det tager bare tid at få sparet op til, siger Sasha Tatiana Hansen.

Annonce

Hverdag som buschauffør

Sasha er oprindeligt uddannet anlægsgartner, men havde svært ved at finde sig tilpas i arbejdet, og hun endte derfor i et længere forløb på jobcentret. Her var det først, da hun mødte den rette jobkonsulent, som tog hende med ud på køreteknisk anlæg i Vejen, at hun endelig fandt ud af, hvilken vej hun skulle i sit arbejdsliv.

- Det var faktisk ret tilfældigt, at jeg lige valgte at tage med derud, men jeg fik buddet fra min jobkonsulent, som virkelig har gjort en stor forskel for mig, fordi hun også bare forstod mine behov, siger Sasha Tatiana Hansen og fortsætter:

- Ude på banen fik jeg så lov til at prøve kræfter med at køre bus, og der var en instruktør, som bare kunne se, at det havde jeg flair for. Både i forhold til at køre, men også i min personlighed, for jeg kan godt nok snakke med nærmest alle typer af mennesker, og det er også en del af det at køre bus, siger Sasha Tatiana Hansen.

Allerede inden hun blev helt færdig med uddannelsen til buschauffør, begyndte hun at arbejde hos Tidebus. I dag har hun faste timer, og til februar har hun manøvreret de gule bybusser rundt i Kolding i et helt år.


Jeg har selv kunnet mærke, hvor vigtigt det er, at man står ved sig selv, og hvem man er. Det er så afgørende for, hvordan man har det, at man er ærlig over for sig selv. Det er der aldrig noget forkert i, og det skal man aldrig undskylde for.

Sasha Tatiana Hansen


- Jeg er virkelig glad for arbejdet, og endnu vigtigere så har jeg simpelthen de bedste kollegaer. En ting er, at de altid bare er der, hvis man har brug for hjælp til et eller andet, noget andet er, at de bare helt har omfavnet den, jeg er, og de er meget nysgerrige på det hele, siger hun og begynder at grine let:

- I starten var de lidt nervøse for at stille spørgsmål, hvis de for eksempel gerne ville vide, om jeg bruger de offentlige herre- eller dametoiletter, men det er de heldigvis kommet over. Og det er i øvrigt dametoilettet, siger hun grinende.

Foruden at Sasha har fundet sig til rette i sit arbejdsliv, så er hun også ved at kigge på at flytte i hus ude i området ved Hylkedal, men det vigtigste er for hende, at hun har fundet sig til rette i sin egen krop.

- Jeg har selv kunnet mærke, hvor vigtigt det er, at man står ved sig selv, og hvem man er. Det er så afgørende for, hvordan man har det, at man er ærlig over for sig selv. Det er der aldrig noget forkert i, og det skal man aldrig undskylde for, siger hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce