Annonce
Ugeavisen Kolding

Se billederne: Geografisk Have har sat nyt lys på gamle træer

Foto: Steffen Nielsen
De kommende to måneder kan du i de sene eftermiddagstimer opleve Geografisk Have på en helt anden måde. Flere af havens gamle træer er nemlig i december og januar lyst op i alverdens flotte farver.
Annonce

Kolding: De krogede grene på det lidt over 100 år gamle egetræ skifter hastigt farve. Rød, hvid, lilla, gul. Farveskiftene får næsten træet til at se ud, som om det danser i eftermiddagsmørket, og for hver ny farve får det flotte træ et nyt udtryk.

Egetræet er bare ét af flere store, gamle træer, som i øjeblikket kan opleves på en helt ny måde i Geografisk Have. Her har man nemlig netop åbnet en helt ny lysoplevelse under titlen 'Nyt lys på gamle træer'. Hver dag mellem klokken 16 og 18 bliver der tændt for en række projektører og lyskæder, som tilsammen skaber en flot lysrute rundt i haven.

-  Haven har mange kvaliteter om vinteren også, og de gamle træer har deres helt egen kvalitet og en helt særlig stemning. Det er jo skulpturelle kunstværker i sig selv, og det giver en helt anden mulighed for at opleve dem, når vi sætter lys på, forklarer leder af Geografisk Have Lene Holm.

Det er ikke tilfældigt, at det lige blev 2020, som blev debutår for lysoplevelsen i Geografisk Have.

- Vi har ledt efter, hvordan vi kan lave en oplevelse, som er coronavenlig, og her kan du få en god oplevelse og stadig holde god afstand til andre. Og så kan det give en god anledning til at mødes udenfor i den her tid, siger Lene Holm.

Annonce

Et eksperiment

Lysruten går rundt om den nordlige halvdel af Geografisk Haves store plæne og igennem bambuslunden, og undervejs møder man i alt otte steder med det flotte farvede lys.

Det er håbet, at lysoplevelsen i Geografisk Have kan blive en tilbagevendende ting, og at den kan vokse sig større end i dag.


Vi har ledt efter, hvordan vi kan lave en oplevelse, som er coronavenlig, og her kan du få en god oplevelse og stadig holde god afstand til andre. Og så kan det give en god anledning til at mødes udenfor i den her tid.

Lene Holm


- Vores tanke er, at nu eksperimenterer vi med det, og så ser vi, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Og vi har rigtig mange ideer til, hvor man også kunne arbejde med lys i haven, siger Lene Holm, som allerede nu kan notere sig en stor interesse for projektet.

- Det har været overvældende at opleve interessen på de sociale medier, da vi præsenterede det. Det er vi rigtig glade for.

Nyt lys på gamle træer

Lysoplevelsen kan besøges hver dag mellem 16 og 18 i Geografisk Have. I hverdage er der gratis entré, mens der betales vinterentré i weekenderne.

Cafeen vil være åben på udvalgte dage.

Se mere på www.geografiskhave.dk.

Hele december og januar kan man opleve Geografisk Have med lys på hver eneste dag mellem 16 og 18. På billedet er det skovbrynet bag rosenhaven, som er lyst smukt op. Foto: Steffen Nielsen
Et af de mest spektakulære steder på lysruten er bambuslunden, hvor man kan gå gennem en imponerende lysende tunnel af bambusgrene. Foto: Steffen Nielsen
Ved indgangen kan man tage et kort over lysruten. Her kan man også læse lidt om de forskellige træer og buske, der er oplyst. "Vi fortæller om træerne i en folder, så der også er en oplevelse der, man kan fordybe sig i," siger Lene Holm. Foto: Steffen Nielsen
Selvom der bliver brugt en del projektører til Geografisk Haves lysprojekt, så er strømforbruget stærkt begrænset. "Vi er meget opmærksomme på bæredygtighed, og der er LED-lys, som bruger meget lidt strøm, så det kan faktisk næsten ikke mærkes på vores elforbrug," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
Et enkelt sted skifter de farvede lys hurtigt, men langt de fleste af lysoplevelserne forandrer sig ganske langsomt. "Ved nogle af dem skal man give sig noget tid og tillade sig at stoppe op og nyde det, for måske skifter det lige om et minut," siger Lene Holm.
De store lysinstallationer bliver bundet sammen af en række små lyskæder, så man ved hvilken vej, man skal gå. Lyskæderne kører på solenergi og tænder automatisk, når det bliver mørkt. Foto: Steffen Nielsen
Sidste stop på ruten er en lysskulptur på Væksthustorvet designet af kunstner Jesper Waaben Bogaard. Skulpturen er udformet som en kuppel af blade, og den kan drejes rundt, så skyggerne danser henover jorden. På billedet ses Lene Holm sammen med skulpturen. Foto: Steffen Nielsen
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Nyt lys på gamle træer, Geografisk Have
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce