Annonce
Ugeavisen Kolding

Skov-hullæbe – en vild plante i vores haver

I Geografisk Have er Skov-hullæbe en af de eneste vilde planter, der ikke luges væk. Den er nemlig fredet. Foto: Geografisk Have
Danmarks mest almindelige orkidé vokser rigtigt mange steder i Kolding, og også i Geografisk Have.
Annonce

Kolding: Mange steder i Geografisk Have kommer en lille vild plante frem, som vi ikke luger væk. Det er nemlig en fredet orkidé. Danmarks mest almindelige orkidé vokser rigtigt mange steder i Kolding, og også i Geografisk Have. Alle orkidéer er fredede og derfor også denne, selvom den i modsætning til stort set alle andre orkidéer kan betegnes som almindelig.

Skov-hullæbe (Epipactis helleborine) lever det ”almindelige orkidé liv”, som er helt specielt for orkideer. Frøet fra skov-hullæbe er afhængig af, at der er en svamp i jorden, som den kan bruge. Skov-hullæbes frø indeholder nemlig ikke selv energi nok til at kunne danne en plante. Derfor skal Skov-hullæbes frø lande et sted, hvor der er en egnet svamp i jorden. Hvis det sker, kan frøet trække næring fra svampen og på den måde få energi nok til at vokse. Af samme grund kan der gå flere år, hvor orkidéen lever under jorden, inden den har energi nok til selv at komme frem med en flot plante.

Og Skov-hullæbe er smart. Dens nektar indeholder nemlig et berusende stof, der gør hvepsen lidt omtumlet. Hvilket resulterer i at hvepsen bliver siddende på planten i længere tid og kravler omtumlet rundt, fra blomst til blomst, hvorved planten bliver bestøvet.

Annonce

Smart plante

Derudover er Skov-hullæbe insektbestøvet. Specielt hvepse kravler rundt i de små flotte blomster. Og Skov-hullæbe er smart. Dens nektar indeholder nemlig et berusende stof, der gør hvepsen lidt omtumlet. Hvilket resulterer i at hvepsen bliver siddende på planten i længere tid og kravler omtumlet rundt, fra blomst til blomst, hvorved planten bliver bestøvet.

I Geografisk Have er Skov-hullæbe en af de eneste vilde planter, vi ikke luger væk i vores bede. Det er selvfølgelig fordi den er fredet. Og fordi vi godt kan lide orkidéer. I den velplejede have kan man ellers nemt forveksle Danmarks mest almindelige orkidé med ukrudt. Så hold godt øje hjemme i haverne, og lær jeres vilde planter at kende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce