Annonce
Ugeavisen Kolding

Slotsisen fylder 25 år: Hvorfor ændre på noget, der kører godt?

Foruden gammeldags vaffelis kan man blandt andet også få de såkaldte bubble waffles hos Slotsisen, hvor den tynde vaffel er skiftet med en vaffel, der minder om en belgisk vaffel. Foto: Casper Vagner Christensen
De sidste ti år har Dennis Vestergaard Frederiksen drevet Slotsisen, der i år kan fejre sin 25-års fødselsdag. Han har altid vidst, han skulle lave noget med mad, da han ofte var i køkkenet sammen med sin bedstemor, da han var barn.
Annonce

Kolding: Hvor går du hen, hvis du skal have en is i Kolding midtby?

For mange er svaret nok Slotsisen. Og sådan har det været de seneste 25 år.

Isbutikken i Låsbygade fylder i år et kvart århundrede, og bag roret er Dennis Vestergaard Frederiksen, hvor han har siddet siden februar 2010.

- 25 år er faktisk lang tid, er jeg kommet til at tænke på. Der er mange butikker, der åbner og lukker kort tid efter igen. Jeg tror, at alle, der har haft butikken - også dem før mig, har været gode til at passe på stedet og har brændt for det, og det er derfor, den stadig ligger her, siger Dennis Vestergaard Frederiksen.

Det har altid stået i kortene, at Dennis Vestergaard Frederiksen skulle lave noget med mad. Dog ikke, at han skulle være ismand. Hans første drøm var faktisk at blive bager, men natarbejdet faldt ikke i hans smag. Derfor tog han en uddannelse som kok, som han blev færdig med i 2003.

- Det med at lave mad har altid tiltalt mig meget. Fra jeg var helt lille. Min bedstemor var kogekone, og jeg lavede altid mad sammen med hende, husker ismanden.

Jeg kan godt lide, at vi selv laver vores syltetøj og karamelsauce. De ting, jeg selv kan lave, dem laver jeg. Jeg går meget op i, at vi laver vaflerne selv, for jeg synes ikke, at sådan en købevaffel smager godt.

Annonce

"Hvorfor ikke?"

Da Dennis Vestergaard Frederiksen overtog Slotsisen, havde han netop færdiggjort et barselsvikariat som kok på en restaurant i Nordjylland. Da vikariatet var slut, fortalte en af Dennis Vestergaard Frederiksens bekendte, at Slotsisen skulle på nye hænder, og Dennis Vestergaard Frederiksen tænkte "hvorfor ikke?".

- Det lød meget spændende at drive en isbar, så jeg tog chancen. Det tiltrak mig, at jeg kunne få lov til at køre noget videre og samtidig skabe det, jeg gerne ville. Jeg har altid gerne villet prøve at drive noget og være den, der bestemmer. Når man er kok, er der altid én vej, man skal gå. Selvom man har sine egne metoder, vil det sted, man arbejder, altid gerne bestemme, hvordan man gør, siger han, der i starten fik stor hjælp af den tidligere ejer.

- Hun hjalp mig gennem de første par sæsoner, og det er jeg rigtig glad og taknemmelig for, siger han.

Dennis Vestergaard Frederiksen har dog ikke lagt kokkehatten helt på hylden. Et par gange i ugen finder han stadig køkkenknivene frem på Hotel Medio i Fredericia.

- Vi laver ikke a'la carte, men kun dagens middag og selskaber. Det kan jeg godt lide. Det betyder også, at jeg har noget at lave om vinteren, når Slotsisen er lukket. Det giver en større frihed til at kunne holde en ekstra fridag med mine børn og min familie, og jeg behøver ikke lægge penge til side, så jeg også kan få løn om vinteren, siger han.

Annonce

Ingen grund til at lave om

I stort set al den tid, som Slotsisen har eksisteret, har danske Premier Is leveret isen. Smagene tæller blandt andet klassikere som vanilje og pistacie samt bubblegum og banan. Det er efterhånden blevet mere populært at producere sin egen is, men den bølge har Dennis Vestergaard Frederiksen aldrig overvejet at hoppe med på.

- Premier Is er et supergodt produkt. Det er høj kvalitet. Vi får is i højere kvalitet end i supermarkederne. De bruger rigtig fløde som de eneste i landet. Der er ikke mange danske isfabrikker tilbage, og dem vil jeg gerne støtte. Vi har heller ikke plads til at lave is i vores lokaler, for vi skal bruge meget store mængder. Man skal ikke lave om på noget, der kører godt, siger Dennis Vestergaard Frederiksen.

Til gengæld er både syltetøjet, karamelsaucen og ikke mindst vaflerne helt hjemmelavede.

- Jeg kan godt lide, at vi selv laver vores syltetøj og karamelsauce. De ting, jeg selv kan lave, dem laver jeg. Jeg går meget op i, at vi laver vaflerne selv, for jeg synes ikke, at sådan en købevaffel smager godt. En hjemmebagt vaffel er et dyrere produkt, men jeg tror også godt, at folk gerne vil give en krone ekstra for at få noget rigtig godt. Det smager altså bare bedre, siger Dennis Vestergaard Frederiksen

Tilbage står bare ét spørgsmål: Hvilken is skal ismanden selv have her til sommer?

- En solbærsorbet blandet med chokolade. Det er det, jeg altid spiser. Solbær er syrligt og surt, og det smager godt med den mørke chokolade.

Hver sæson ruller Slotsisen omkring 50.000 vafler på deres lille vaffelbager i butikken. Foto: Casper Vagner Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce