Annonce
Ugeavisen Kolding

Stort fald i de yngste medlemmer af Koldings idrætsforeninger

Den aldersgruppe, hvor der har været størst nedgang i Koldings foreningsliv sidste år, er de 0-12-årige. Arkivfoto: Jacob Schultz
I 2020 førte coronanedlukningerne til, at der var næsten 1600 færre børn mellem 0 og 12 år i Koldings idrætsforeninger i forhold til året før. Aldersgruppen står for langt det største fald i coronaåret - og det er et problem, hvis de ikke hurtigt kommer tilbage i foreningslivet, lyder det fra Kolding Kommune.

Kolding: Coronaåret 2020 har ramt foreningslivet hårdt. Lange perioder uden aktivitet i haller og på boldbaner har ført til et stort fald i medlemstallet hos mange foreninger, og især de alleryngste har manglet på medlemslisterne.

Et dyk ned i medlemsstatistikkerne for Koldings idrætsforeninger viser nemlig, at der i 2020 var næsten 1600 færre medlemmer i aldersgruppen 0-12 år i forhold til året før. Det er et fald på små 15 procent.

- Det er problematisk, for hvis man har siddet derhjemme ved computerskærmen eller Playstation og synes, at det er sjovt, så er det vigtigt, at vi får dem mindet om, at det er væsentligt også at være fysisk aktiv og have det her fællesskab. Man får jo meget ved at deltage i aktiviteter sammen med andre, siger formand for Kolding Kommunes fritids- og idrætsudvalg Søren Rasmussen (DF).

Annonce

Svært for de nystartede

Hanne Stentoft Flaskager og Tine Byg Poulsen er nogle af dem, der arbejder med at få netop de helt unge engageret i foreningslivet. De er medarbejdere i det kommunale tilbud Aktiv Fritid, hvor de støtter børn mellem 6 og 18 år, hvis forældre ikke har ressourcer til hjælpe dem til fritidsaktiviteter, til at blive en del af foreningslivet.

De har tydeligt kunnet mærke, at tilslutningen til foreningslivet har været ramt under nedlukningerne, og at der stadig er et efterslæb.

- Vi kan stadig godt mærke, at vi ikke er oppe på fuldt medlemstal endnu, men vi har en tro på, at det skal vi nok komme, siger de.

Særligt udfordret er den gruppe af børn og unge, som ikke har været en del af en forening i særligt lang tid, inden nedlukningerne af foreningslivet ramte.

- De, som har spillet fodbold de sidste fem-seks år, kommer i gang igen af sig selv, men de, der var nystartede, har det været enormt svært for, forklarer de.

Og det er altså enormt vigtigt for børn at være aktiv i en forening, hvis man spørger Hanne Stentoft Flaskager og Tine Byg Poulsen.

- De udvikler nogle kompetencer, som de skal bruge videre, for eksempel nogle sociale spilleregler. Og så får de forhåbentligt nogle positive relationer. Det giver også noget på selvværdet, fordi man er en del af et forpligtende fællesskab, og man oplever, at man lykkes sammen med nogle andre, som har lyst til at være sammen med en. Det kan også være, at man ikke lykkes vildt godt i skoleverden, men lykkes rigtig godt i klubben, forklarer de og fortsætter:

- Der er selvfølgelig også gevinsten ved at få noget bevægelse, og det er også meget værdifuldt. Det handler ikke så meget om, at man bliver god til karate eller fodbold, men mere at man får bevægelsesglæden. Og efter corona er bevægelsesdelen selvfølgelig også noget, vi har ekstra fokus på.


De, som har spillet fodbold de sidste fem-seks år, kommer i gang igen af sig selv, men de, der var nystartede, har det været enormt svært for.


Om tallene

Tallene i artiklen her og de øvrige om emnet er trukket i databasen på www.medlemstal.dk, som organisationerne DIF, DGI og Dansk Firmaidræt står bag. Tallene er indberettet af foreningerne selv og beskriver antallet af "kontingentbetalende aktive medlemmer" - det vil sige medlemmer, som har betalt aktivt kontingent i kalenderåret og har været medlem i mindst tre måneder af året.

Én person kan i princippet tælle flere gange, hvis vedkommende betaler kontingent til flere foreninger/afdelinger.

Overordnet for Kolding Kommune viser tallene, at idrætsforeningerne har fået 1483 færre medlemmer i 2020 i forhold til 2019. Fordelt på aldersgrupper ser udviklingen sådan ud:

  • 0-12-årige: Tilbagegang på 1586 medlemmer
  • 13-18-årige: Fremgang på 417 medlemmer
  • 19-24-årige: Fremgang på 498 medlemmer
  • 25-59-årige: Tilbagegang på 155 medlemmer
  • 60+-årige: Tilbagegang på 657 medlemmer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Budget med bagsider

Ugeavisen Kolding

Lidt mere velfærd

Ugeavisen Kolding

Vi og ikke dem og os

Annonce