Annonce
Ugeavisen Kolding

Studerende og pensionister holder de frivillige hjul i gang

Formand for social- og sundhedsudvalget Karina Lorentzen (SF) oplever, at rigtig mange koldingensere vælger at bruge tid på frivilligt arbejde.

Masser af koldingensere involverer sig i frivilligt socialt arbejde, oplever udvalgsformand, som især ser mange helt unge og ældre blandt de frivillige.

Annonce

Kolding: De cykler rundt med plejehjemsbeboere, taler med ensomme unge og mætter hjemløses maver. Koldings frivillige har mange opgaver, og deres bidrag er et vigtigt supplement til kommunens arbejde, mener formand for social- og sundhedsudvalget Karina Lorentzen (SF).

- Der er rigtig mange frivillige i Kolding Kommune, og vi prøver på at understøtte det på alle mulige måder. De kan noget andet end kommunen, fordi de har valgt at gøre det af deres gode hjerte eller engagement, siger hun, som tilføjer, at antallet af frivillige varierer meget i forhold til hvilken type frivilligt arbejde, det drejer sig om.

- Vi hører jo især, at idrætsforeningerne mangler frivillige, og jeg tror, at det kommer an på, hvad man skal lave, og hvor stor arbejdsbyrden er.

Tre gode råd til frivillighed

Udviklingskonsulent for frivillighed og fællesskab i Kolding Kommune, Mette Winther Hauge, kommer her med tre gode råd til dem, der overvejer at blive frivillige.

1) Spørg til råds

Det er vigtigt, at man finder det rigtige sted at være frivillig fra starten - lidt ligesom når man skal finde sin mand eller kone.

Snak med andre, der har været frivillige eller med Kolding Frivillig, hvor personalet gerne kommer med forslag. Se meget mere på www.koldingfrivillig.dk.

2) Afstem forventningerne

Det er vigtigt at få forventningsafstemt med det sted, man gerne vil være frivillig. Man gør det jo ikke kun for andres skyld, men også for sin egen, så det er vigtigt, at man er på bølgelængde.

3) Tænk på tiden

Sørg for at aftale med dig selv, hvor meget tid du vil bruge på det. Nogle vil gerne bruge nogle timer om ugen, andre en gang om måneden.

Hvis du bruger mere tid, end du har lyst til, går du død i det.

Annonce

Unge og ældre

Udvalgsformanden har blandt andet til opgave at uddele de årlige frivilligpriser, og her oplever hun, at især to grupper er repræsenteret blandt de frivillige.

- Jeg har indtryk af, at der er mange studerende, for eksempel ved SDU, som vil have en meningsfyldt fritidsaktivitet, og så er det dem, der har fået mere plads i deres liv, fordi de er gået på pension, eller hvis børn er flyttet hjemmefra, siger hun.

Den oplevelse stemmer fint overens med landsdækkende tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som viser, at unge mellem 20 og 24 år er den aldersgruppe, som sammen med de ældste over 70 år bruger allermest tid på frivilligt arbejde.

Annonce

Må ikke erstatte kommunen

Karina Lorentzen understreger, at det frivillige arbejde aldrig må erstatte kommunens serviceopgaver.

- Vi forsøger hele tiden at tænke paletten af frivillige ind i vores arbejde, men det er vigtigt, at det aldrig bliver en erstatning for kommunens drift. Den værste situation ville være, hvis de frivillige begynder at føle sig forpligtede. Det skal være af lyst, de gør det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Kolding med Kant-sten

Annonce