Annonce
Ugeavisen Kolding

Tårnfalke på Koldinghus har fået unger og holder generende duer væk

Her ses tårnfalkene på Koldinghus. Den ene er en unge, der har sat sig til rette på en skorsten. Tårnfalken er almindelig i hele landet, og den er vidt udbredt i Europa, Asien og Afrika. Der er tilsyneladende en vis tilbagegang i det sydlige Europa, men i Danmark er bestanden i fremgang, hvilket ser ud til i høj grad at hænge sammen med massiv opsætning af redekasser. Foto: Søren Gylling
Et tårnfalkepar er landet på Koldinghus, hvor det har fået tre unger, som kan ses i slotsgården, hvis man er heldig. Falke-parret bekæmper blot ved sin tilstedeværelse de mange duer, der generer på slottet.

Kolding: Der er kommet endnu mere vingesus over Koldinghus, efter at slottet denne sommer er genåbnet for besøgende som en del af Kongernes Samling. Hvis man står i slotsgården har man nemlig fået god mulighed for at få øje på et falkepar med tre falkeunger, der svæver karakteristisk omkring oppe mod himlen, eller også har de imponerende fugle sat sig til rette et sted på murværket.

Mens tårnfalkene er godt nyt, hvis man holder af spektakulære fugle, så er de derimod knap så god en nyhed for de mange duer, der plejer at holde til omkring slottet. De er nemlig skræmte over falkene.

- Vi får stadig besøg af duer, men det er i langt mindre grad, end før falkene dukkede op. Det er vi glade for, for duerne slider hårdt på slottet, fortæller Nanna Ebert, der er kommunikationschef hos Kongernes Samling, som foruden Koldinghus også omfatter Amalienborg og Rosenborg.

Annonce

Det er due-klatterne, den er gal med. Når duerne eksempelvis sætter sig på en gesims og skider, så er syren i due-klatterne med til at nedbryde murværket.

Meget få duer tilbage

Koldinghus har tidligere forsøgt sig med fælder, som fanger duerne levende. Det var mere krævende, fordi fælderne skulle tilses to gange dagligt. Nanna Ebert fortæller, at falkene nu sørger for, at der i dagtimerne stort set ikke er duer i slotsgården, og der er også færre af dem udenfor slottet.

- Når man skal tage vare på et stykke kulturarv som Koldinghus, så skal man blandt andet forsøge at undgå skadedyr, og i denne sammenhæng er duerne et skadedyr. Vi betragter falkene som en form for naturlig bekæmpelse her på slottet, og der er jo mange andre steder, hvor duerne kan søge hen, siger Nanna Ebert.

Falkene angriber ikke duerne, men duerne lader sig alligevel skræmme og forvirre af falkene, når de viser sig på himlen med deres brede vingefang og karakteristiske silhuet.

Falkene er resultatet af et stykke målrettet arbejde. I 2019 blev der sat en falkekasse op på den nordlige side af slottet, og efter et par sæsoner uden gevinst, flyttede et falkepark indenfor i april. I juni blev der så udklækket tre æg, og besøgende kan sagtens være heldige at se en eller flere af ungerne, der øver sig i at flyve med slottet som base.

550 fuglekasser

  • Falkekassen er en del af et større projekt, hvor Naturgruppen Skovtrolden har fået opsat forskellige slags fuglekasser rundt omkring i kommunen. Kasserne er betalt af en donation på 33.000 kroner, som naturgruppen modtog.
  • I alt er der opsat 550 fuglekasser rundt omkring i Kolding for donationen.
  • Udover falkekassen fik Koldinghus også et par kasser til ugler. Der er sat 80 fuglekasser op rundt omkring på boldpladser, 80 kasser er sat op ved kirker, 100 kasser er sat op i Geografisk Have, og resten er sat op ude hos medlemmerne af naturgruppen.
Her er redekassen på Koldinghus' nordvendte mur. Tårnfalkene er ganske trofast mod sit redested, så efter få år består indersiden af redens bund af et tykt lag gylp. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De sjove plantenavne - Sommerfuglebusk

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Østergade var Koldings første gågade

Ugeavisen Kolding

De modne og umodne bær

Annonce