Annonce
Ugeavisen Kolding

Theodora Deissner (1875-1960): Den første kvindelige overlærer uden for København

Overlærerinde Theodora Deissner fotograferet i 1916. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: Ukendt.
I en serie i Ugeavisen Kolding sætter Kolding Stadsarkiv fokus på nogle af de kvinder, som i historien har været pionerer i Kolding. I tredje afsnit kan man blive klogere på Theodora Deissner.

Kolding: Theodora Deissner blev født i Kolding i 1875, som fjerde barn i en søskendeflok på fem. Hendes forældre var den velhavende kreaturhandler Theodor og Cathrine Deissner.

Theodora tog præliminæreksamen fra Kolding Døtreskole i Katrinegade i 1893. Herefter tog hun lærerindeeksamen fra Femmers Kvindeseminarium i 1899. Den uddannelse tog mange unge ugifte kvinder fra velhavende familier. Samme år vendte hun tilbage til Kolding, hvor hun blev ansat som lærervikar og i 1901 som fast lærerinde ved Borgerskolen (i dag Kolding Stadsarkiv). I 1904 blev hun ansat ved Forskolen, som havde elever fra 1.-2. klasse. I 1915 stoppede forskolens overlærer C. Bro, og der skulle findes en ny. En overlærer var dengang det samme, som det vi i dag kalder en skoleleder.

C. Bros efterfølger blev Theodora Deissner. Det blev hun dog ikke uden kamp. Der var nemlig ikke lovhjemmel til at udnævne en kvinde som overlærer uden for København. København havde sin egen skoleordning. Det krævede altså en national lovændring at ansætte Theodora som skolens nye overlærer. Forskolens øvrige lærerinder gik forrest i kampen, men opnåede hurtigt støtte fra resten af lærerkollegiet og skolemyndighederne i Kolding. Helen Clay Pedersen fra Dansk Kvindesamfund tog til København for at tale Theodoras sag hos ministeriet. Samtidig tog Koldingskredsens folketingsmand N.J. Laursen spørgsmålet op i rigsdagen. Resultatet blev en lovændring og Theodora Deissner kunne dermed skrive danmarkshistorie, da hun i 1916 tiltrådte stillingen som overlærer ved skolen – den første af sin slags uden for København. Theodora blev i stillingen indtil 1944, hvor hun trak sig tilbage.

Theodora Deissner blev aldrig gift. Hun boede indtil sin død i 1960 sammen med sine fire søskende, der heller aldrig giftede sig, i et hus på Fredericiagade 18.

Lærerinde Theodora Deissner (bagerste række til venstre) med 1. klasse på forskolen i 1910. Arkivfoto: Kolding Stadsarkiv, fotograf: Ukendt.
Arkitekt Valdemar Schmidts tegning af den nye forskoles facade mod øst. Bygningen huser i dag Nicolai Biograf og Café. Forskolen flyttede fra den gamle borgerskoles lokaler i Skolegade til de nye lokaler i 1908. Arkiv: Kolding Stadsarkiv, illustration: Valdemar Schmidt


Resultatet blev en lovændring og Theodora Deissner kunne dermed skrive danmarkshistorie, da hun i 1916 tiltrådte stillingen som overlærer ved skolen – den første af sin slags uden for København.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

En historisk chance

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce