Annonce
Ugeavisen Kolding

Tingene taler til Lisbet

Lisbet Thorøe Larsen med et par af sine komponerede kuriositeter, en assamblage (til venste) og en lampe. Her står hun i Kolding Kommunes Skatkammer, som er hendes daglige arbejdsplads, hvor hun holder styr på genbrugsmaterialer, som må bruges af kommunens institutioner og studerende. Foto: Louise Lauritsen
Skatmester og kunstner Lisbet Thorøe Larsen omgiver sig med genbrug og genbrugsmaterialer overalt, hvor hun kan. Det har hun gjort siden gymnasietiden, og inspirationen kommer blandt andet fra hendes farmor.

Kolding: Begejstring for ting. Gamle ting. Genbrugsting. Unikke ting. 48-årige Lisbet Thorøe Larsen fra Lunderskov er vild med ting, bare de ikke er nye.

- Jeg har det sådan, at det, der står til sidst for mig, er en almindelig butik med nye varer. Jeg prøver altid først at finde det brugt, og hvis ikke jeg kan det, så må jeg finde det nyt.

Det med genbrug startede allerede, da Lisbet gik på Munkensdam Gymnasium.

- Der begyndte jeg at gå på loppemarkeder, fordi jeg fandt ud af, at det giver et kick at finde den der læderstøvle med en svungen hæl eller en blågrå herrehabit der nemt kunne sys om til en kjole, som ingen andre har. Jeg vil hellere have det unikke end en bluse, som jeg ved, at 10-20 andre her i byen også har købt. Så jeg er så glad for den her genbrugsbølge, for vi har i Danmark tendens til at være lidt småkedelige, fordi vi helst vil ligne de andre.

Gnisten til at gå genbrugsvejen har Lisbet arvet fra sin farmor, som hun ofte blev passet af.

- Jeg er vokset op med en farmor, der har påvirket mig meget. Hun genbrugte alt. Mælkekartoner blev brugt til opbevaring af madrester og gamle nylonstrømper til filtrering. Hun passede på sine ting, fordi hun var vokset op under krigen, hvor man ikke havde så meget. Og det var fascinerende at se, hvordan hun kunne bruge ting på så mange måder.

Jeg har det sådan, at det, der står til sidst for mig, er en almindelig butik med nye varer. Jeg prøver altid først at finde det brugt, og hvis ikke jeg kan det, så må jeg finde det nyt.

Lisbet Thorøe Larsen, skatmester og kunstner

Genbrugsjob

Genbrug af ting fylder ikke kun privat hos Lisbet Thorøe Larsen. Hun arbejder professionelt med genbrugsmaterialer i dobbelt forstand. Dels som ansvarlig skatmester for Kolding Kommunes skatkammer, der er et genbrugscenter for kommunens institutioner og skoler, hvor de kan komme og hente alle typer materialer til projekter og kreativ udfoldelse. Og dels som kunstner, hvor Lisbeth siden 2010 har fokuseret sit virke omkring assemblage, der lettest beskrives som rummelige collager.

Hun startede egentlig med akrylmaleri, men da bogen Skrot Art udkom i 2008, lod Lisbet sig inspirerer og fik derefter fokus på at arbejde med gamle ting og sætte dem sammen til nye kunstværker. I dag driver hun den kunstneriske virksomhed Thorøe -Komponerede Kuriositeter.

- Da min farmor døde, arvede jeg hende syskrin, som var fuld af dippedutter, og hendes fotos. Det var et mini-skatkammer, som stadig er med mig, og jeg bruger hendes ting i mine værker, forklarer Lisbet.

Hun føler sig helt overbevist om, at hendes farmor ville have elsket, at hendes gamle billeder og småting nu indgår i Lisbets nye kunstværker.

- Jeg tror, det er bedre givet ud at bruge ting med affektionsværdi til noget nyt, så de får nyt liv, end bare at gemme dem væk. I mine værker kommer de gamle ting jo netop med en historie, som på den måde bliver en del af det nye værks fortælling.

Annonce

Fuld kraft på kunsten

Det er Lisbets drøm at kunne leve af sin kunst, men hun er også stærkt begejstret over arbejdet som ansvarlig for skatkammeret, som hun passer 32 timer om ugen. Her kan virksomheder aflevere restvarer, overskudsmaterialer, emballage og fejlproduktioner, som de ikke kan bruge, og så må børnehaver, skoleklasser og studerende forsyne sig af materialerne til større eller mindre projekter.

En stor del af Lisbets job er at holde styr og orden på alle materialerne i Skatkammeret, og det har hun god erfaring med, for hjemme i sit kunsterværksted har hun også sit helt eget private skatkammer.

- Jeg finder ting i genbrugsbutikker, og mine venner og familie kommer med ting til mig. Nogle tager jeg med her ud til kommunens skatkammer, hvis jeg kan se, at jeg ikke får brug for dem. Forskellen på mine og skatkammerets ting er, at mine har mere patina og en tydeligere historie.

Lisbet arbejder fire dage om ugen i Skatkammeret, og hun helliger sig sin kunst i de fleste weekender og på hendes ugentlige fridag.

- Lige nu arbejder jeg på at lave så mange værker, at jeg kan søge ind på nogle anerkendte censurerede udstillinger og kunstmesser. Min ambition er at tage det så langt med kunsten, som jeg formår.

Lisbet Thorøe Larsen

48 år, gift og mor til døtre på 19 og 15 år.

Familien bor i Lunderskov, hvor Lisbet også driver sit atelier.

Uddannet lærer med linjefag i billedkunst.

Arbejder som skatmester for Kolding Kommunes Skatkammer, www.facebook.com/Skatkammeret.

Fra 15. til 22. april deltager hun i en påskeudstilling med Sønderjysk Malersammenslutning i Den Gamle Katedralskoles Festsal, Gåskærgade 28 i Haderslev.

Lørdag 4. maj fra kl. 14 til 17 er der Åbent Værksted i Thorøes værksted på Iver Dahlsvej 21 i Lunderskov.

Læs mere på www.thoroe.nu, som også findes på Instagram og Facebook.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Den kan brugs til saft, sommerdrinks eller pandekager: Nu blomstrer hylden!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Sprinklervæskeproducent går til kamp mod plastspild

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Børnefamilie skal køre det sydlige Afrika tyndt i ombygget brandbil i et halvt år

Ugeavisen Kolding

Sjov lørdag genopstår: Sports- og mødecenter inviterer til stor aktivitetsdag

Ugeavisen Kolding

22 bageglade koldingensere skal til kaffebord på rådhuset

Ugeavisen Kolding

Pauls barndomshjem har været i familiens eje siden 1933: Det krævede lidt tilløb at sætte det til salg

Ugeavisen Kolding

Nu kan du snart komme af med mere affald hjemmefra

Ugeavisen Kolding

Flere boligprojekter på vej i Kolding midtby: Rekordmange ansøgere til årets byfornyelsespulje

Ugeavisen Kolding

Konservative har nu holdet på plads til kommunalvalget

Ugeavisen Kolding

Søskendepar har fået sport og studentereksamen til at spille sammen

Ugeavisen Kolding

Heidi troede ikke, hun kunne lide at løbe: Nu har hun rundet halvmaraton nummer 100

Ugeavisen Kolding

To dage med masser af hits på Marina Syd: TV-2 og Queen Machine giver koncert i Kolding

Ugeavisen Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Ugeavisen Kolding

Kolding Sportsfiskerforening inviterer til sommerferiefiskeri for børn og unge

Ugeavisen Kolding

Webshop fik sur smiley for ikke at lave risikoanalyse

Ugeavisen Kolding

En læser spørger - kan man bade i Kolding Å? Her er svaret

Ugeavisen Kolding

Klumme: Når byen dør ud

Ugeavisen Kolding

Ekstremløber står bag ny og anderledes halvmaraton i Kolding

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Årets grønneste tømmermænd

Ugeavisen Kolding

Strandhåndbold, tennis, padel og beachvolley: Stor idrætsbydel på vej ved Vonsild

Ugeavisen Kolding

Vinder af Alene i vildmarken: Året efter sejren i Norge har været fyldt med frustrationer

Ugeavisen Kolding

Torben fra Tobbers: Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne klare alting selv

Ugeavisen Kolding

Indehaver af hudplejevirksomhed: Jeg kommer til at holde mere fri i de kommende år

Annonce