Annonce
Ugeavisen Kolding

Trapholt skaber stor hæklet kunst-installation sammen med borgerne

Strukturen, som bærer de hæklede bidrag til Lighthope, er udformet af designer Rasmus Bækkel Fex og bliver en trækonstruktion i Trapholts 40 meter lange centrale forløb ned gennem hele museet. Skitse: Rasmus Bækkel
Borgere fra hele landet inviteres til at deltage i Lighthope-fællesskabet på Trapholt ved at hækle et objekt i hvide, gule og beige nuancer med form som en lyspære.

Kolding: Hvordan kan et museum spille positivt ind i coronakrisen og fortsætte med at være et levende museum? Det spørgsmål stillede Trapholts direktør Karen Grøn, da museet blev lukket for gæster. Svaret blev kunstprojektet "Lighthope".

Lighthope har til formål at skabe fællesskab, kreativitet og håb i en tid, hvor borgerne må blive hjemme og derfor savner de daglige fællesskaber. Designer Rasmus Bækkel Fex og tekstilkunstner Hanne G har udformet kunstværket, som vil blive skabt i løbet af kriseperioden af borgere fra hele landet, der har interesse i at hækle.

Rasmus Bækkel Fex er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK). Han arbejder med konceptuelt møbeldesign, som ligger i grænselandet mellem kunst og design, og udstiller nationalt og internationalt. Foto: Per Arnesen
Annonce

Koncept

De inviteres til at deltage i Lighthope-fællesskabet ved at hækle et objekt i hvide, gule og beige nuancer med form som en lyspære. Lyspæren symboliserer lys i den udfordrende tid, som vi står i lige nu og håb for den fremtid, der følger.

Tekstilkunstner Hanne G har skabt konceptet for de hæklede objekter og udformet en hæklevejledning. Strukturen, som bærer de hæklede bidrag til Lighthope, er udformet af designer Rasmus Bækkel Fex og bliver en trækonstruktion i Trapholts 40 meter lange centrale forløb ned gennem hele museet. De hæklede bidrag påmonteres i løbet af lukningsperioden og udviklingen af Lighthope kan følges på de sociale medier undervejs. Den gigantiske kunstinstallationen forventes at stå færdig, når Trapholt genåbner.

- Kunst og kultur kan bidrage i en krisetid, som vi oplever nu. De fleste er vant til at mødes og socialisere. I coronatiden kan man føle sig isoleret og mangle meningsfulde fællesskaber. Ikke alle kan arbejde hjemme, så mange har mistet den daglige kontakt til både kolleger, arbejdsformål og sociale kredse. Ældre kan ikke få besøg af familie. Lighthope har til formål at skabe en platform, hvor borgere kan mødes, dele og kommunikere med hinanden. Vi er meget taknemmelige for, at Augustinus Fonden vil støtte projektet, udtaler kurator på projektet museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Annonce

Tradition

Trapholt har en stærk tradition for at lave borgerinddragende projekter i samarbejde med kunstnere, hvor borgere og en kunstner arbejder sammen om store fællesværker. Trapholt har tidligere skabt "Maskernes Monument" 2015-16 med Isabel Berglund og 800 strikkere; "Waste Time" 2016-17 med Anja Franke og 600 porcelænsmalere; "Tingsted" 2019-20 med Rasmus Bækkel Fex og 300 trædrejere. Til fejringen af genforeningsjubilæet har 800 borgere bidraget med broderier til værket "Grænseløse Sting", som udstilles til sommer.

Hanne G er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), og har de seneste 10 år arbejdet som kunstner. Hun udstiller bredt både nationalt og internationalt. Foto: Scanpix/Sigrid Nygaard
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce