Annonce
Ugeavisen Kolding

Ud i naturen: Christinero

Det to hektar store haveanlæg Christinero blev anlagt i slutningen af 1700-tallet og står stadig som en smuk naturoplevelse. Foto: Kolding Kommune
I sommerens løb vil Kolding Kommune guide Ugeavisens læsere til oplevelser i naturen. Denne gang kan du læse om haveanlægget Christinero.
Annonce

Kolding: Året rundt er det en oplevelse at besøge Christinero, et romantisk haveanlæg anlagt sidst i 1700-tallet.

Anlægget blev skabt af kammerherreinde Christina Friederica von Holstein, som kaldte haven "Mine tanker". Kammerherreinden boede på Favervrågård med sin mand og fætter Christian Friederich von Holstein. Han var hertug af Glücksburg og blev udnævnt til kammerherre for Chr. VII. Favervrågård lå lige i nærheden af anlægget, og kammerherreinden kunne derfor let dagligt besøge stedet. Her levede hun og havde gode stunder, og her ligger hun efter eget ønske begravet. Efter Christina Friederica von Holsteins død kom anlægget til at hedde Christinero.

I det 2 hektar store anlæg findes spor efter et par løvhytter bestående af lindetræer, der efterhånden er blevet ca. 25 meter høje. I løvhytterne blev eftermiddagsteen drukket efter middagsluren. Området omfatter også tre bygninger: Kogehuset, Pavillonen og Kapellet og to smukke damme med springvand. Helt fra begyndelsen blev der i anlægget plantet sjældne og usædvanlige træer. Desværre gik omkring 80% af bevoksningen til under orkanens rasen i 1999. Der er siden blevet plantet flere træer.

Ruten til Christinero er ikke afmærket. Du kan vælge at følge den fra UNESCO-byen Christiansfeld eller fra p-pladsen ved Præstegårdsvej, hvor bulladen ligger ganske tæt ved. Turen til Christinero fra p-pladsen og tilbage igen er ca. 5 km.

Kammerherreinden levede et liv i godgørenhed og fromhed og var i det hele taget en begavet og veluddannet kvinde. Dagligt besøgte hun kapellet i Christinero for at holde andagt, men også for at læse og lave håndarbejde. Hun var en hyppig gæst i Brødremenighedens kirke, men kunne, efter de daværende regler, ikke blive optaget som medlem. Foto: Kolding Kommune

Se mere

Du kan læse mere om turen i den nye naturtursfolder, der guider dig ud på 10 forskellige oplevelser til fods eller på cykel.

Hent folderen på biblioteket eller find turene på www.oplevkolding.dk.

Oplev også Danmarks største Bullade, der siges at være bygget i 1668. Den er 36 meter lang og er derfor den største bullade i Danmark, der stadig står på sin oprindelige plads. Bulladen er et bindingsværkshus udelukkende bygget i træ uden brug af søm og skruer. Foto: Kolding Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce