Annonce
Ugeavisen Kolding

Vild med genbrug: 5 myter i din skraldespand

Test dine sorteringsevner. Kan du sortere affaldet rigtig? Er det madaffald? Er det restaffald? Eller skal det sendes til genanvendelse? Forbind affaldet med den rette affaldsbeholder. Illustration: Kolding Kommune
Din skraldespand er ikke kun fuld af affald. Den er også fuld af myter, der kan gøre det svært for dig at sortere korrekt. Vi er hoppet i skraldespanden og tager kampen op imod nogle af de mest sejlivede affaldsmyter.
Annonce

Kolding: Du synes egentlig, du er ret godt med, når det kommer til affaldssortering. Du sorterer madaffaldet fra restaffaldet. Papir, metal, hård plast og glas afleverer du i den nærliggende miljøstation, og resten af dit affald kører du på en af kommunens genbrugspladser. Det er lige efter bogen (og sorteringsvejledningen).

Men når du åbner din skraldespand, kommer tvivlen snigende: Skulle kødbakken i restaffald? Hvor skal pizzabakkerne hen? Og skal syltetøjsglasset være helt rent?

Vink farvel til tvivlen. Vi afliver her fem af de mest sejlivede myter om dit affald, så du selvsikkert kan fortsætte det gode sorteringsarbejde.

Annonce

MYTE 1

Det tomme Nutellaglas skal være helt rent, inden det lander i affaldsbeholderen til glas.

Nej, det skal det ikke. Og heldigvis da – for det er nærmest umuligt at få et Nutellaglas rent.

Tomme glasemballager som syltetøjsglas og Nutellaglas skal være skrabet rent for indhold. Syren i det genstridige Nutella, der ikke kan komme ud, gør, at der ikke skal bruges nær så mange kemikalier, når glasset skal rengøres inden genanvendelse.

Glasset skal altså være tømt for indhold, men du skal ikke bruge varmt vand og sæbe, inden du smider glasset ud. Og lad gerne låget blive på. Så undgår vi lugt og snask i affaldsbeholderen.

Annonce

MYTE 2

Pizzabakker skal sorteres som pap.

Nej, de skal sorteres som restaffald. Det er rigtigt, at pizzabakker er lavet af pap. Men de hører ikke til i affaldsbeholderen til pap.

Fedt, olie og madrester i pizzabakkerne ødelægger pappet, hvilket betyder, at det ikke kan genanvendes til nyt pap. Pizzabakker skal derfor altid i affaldsbeholderen til restaffald.

Annonce

MYTE 3

Madaffald og restaffald bliver alligevel blandet sammen i skraldebilen.

Nej, det gør det ikke. Din skraldespand har to rum: Et til restaffald og et til madaffald. Det samme har den skraldebil, der kommer og tømmer din skraldespand. En skillevæg - og en dygtig skraldemand - sørger for, at affaldet ryger ned i hvert sit rum. En gang sorteret – altid sorteret.

Restaffaldet køres direkte til forbrændingsanlægget, hvor varmen fra forbrændingen bruges til elektricitet og fjernvarme. Madaffaldet kværnes og bliver til pulp, som er en grødet masse og mest ligner øllebrød. Af pulpen udvindes biogas, som kan bruges til at lave el, brændstof og fjernvarme. Når der ikke kan udvindes mere gas fra pulpen, spredes resten som gødning på markerne.

Hvad med poserne?

De grønne madaffaldsposer, du har fået udleveret af Kolding Kommune, bliver på behandlingsanlægget sprættet op og sorteret fra. Det plast, der kan genanvendes, bliver til nye poser.

Annonce

MYTE 4

Hundelorte er organisk materiale og må komme i den grønne pose til madaffald.

Nej. Det kan godt være, at Fidos efterladenskaber er organisk materiale. Men de hører ikke til i posen, hvor du også smider bananskræller, kaffefiltre og gammelt rugbrød.

Anlægget, der behandler det indsamlede madaffald, er kun godkendt til at håndtere madaffald. Hundelorte skal derfor smides i restaffaldet.

Ud over ros for at sortere rigtigt, skal du også have et skulderklap for at samle op efter din hund.

Annonce

MYTE 5

Kødbakker kan ikke sendes til genanvendelse.

Jo, de kan.

De sorte kødbakker af plast må du gerne sortere som hård plast. Men der må ikke være rester af kød i bakkerne, og de skal være synligt rene.

Du skal ikke give bakkerne den helt store tur med varmt vand og sæbe, men de skal være tomme. Så brug al farsen til frikadellerne. Eller smid resten i spanden til madaffald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce