Annonce
Ugeavisen Kolding

Vild med genbrug: Seks myter du kan smide i restaffaldet

Der findes masser af affaldsmyter. I denne klumme forsøger kommunens renovationsafdeling at punktere seks af dem. PR-foto
Det skulle egentlig være så nemt at sortere og bruge den grønne affaldsbeholder til mad- og restaffald. Men myterne fylder i beholderen, og kan gøre det svært at gøre det rigtige. Læs med, når vi vender din affaldsbeholder på hovedet og banker myterne ud.

Kolding: I en overkommelig afstand fra din hoveddør står den. Høj, rank og støbt i mørkegrøn genbrugsplast. Det er din affaldsbeholder. Du synes egentlig, du kender den ret godt. Den grønne pose med madaffald skal i det ene rum, og posen med restaffald i det andet rum. Det er nemt. Ingen ben i det (bortset fra at ben fra fisk, kylling osv. faktisk skal sorteres som madaffald).

Alligevel florerer der affaldsmyter i nabolaget, der gør dig i tvivl, når du står ved din affaldsbeholder. Den tvivl skal vi til livs! Vi har derfor samlet en række myter som vi i Redux – Affald og Genbrug ofte støder på.

MYTE NR. 1: Haveaffald kan sorteres som madaffald.

Nej, haveaffald hører ikke hjemme i rummet, hvor du smider de grønne poser med madaffald. I stedet kan du kompostere de afklippede grene, ukrudt, græs og andet haveaffald, eller aflevere det på genbrugspladsen.

Anlægget der behandler madaffaldet, er kun godkendt til at behandle madaffald. Det betyder derfor også, at hundelorte og døde undulater ikke må komme i den grønne pose, hvor bananskræller, æbleskrog og kaffefiltre også ender.

Annonce

MYTE NR. 2: Affaldet må smides løst i affaldsbeholderen.

Nej, du skal faktisk putte alt dit affald i poser og binde en god knude, inden de lander i affaldsbeholderen.

Hvis du binder knude på posen til restaffald og posen til madaffald, sikrer du, at snask fra affaldet ikke siver ud og skvulper rundt i bunden af beholderen. Det både lugter og tiltrækker fluer. Desuden forhindrer en knude på posen også, at dit affald blæser rundt i nabolaget, når beholderen tømmes.

Annonce

MYTE NR. 3: Du skal ikke vaske din affaldsbeholder.

Jo, det skal du. Der kommer desværre ingen andre og gør det for dig.

Er din beholder blevet beskidt og lugter, kan du vaske den ved at hælde et par liter kogende vand ned af siderne på den tomme beholder og lukke låget. Hæld vandet ud, når det er kølet af. Gentag med sæbevand og en stiv kost, hvis der sidder affald fast i bunden.

Annonce

MYTE NR. 4: Ekstra affald kan du smide i naboens affaldsbeholder.

Nej, det skal du selvfølgelig ikke. Det synes din nabo nok heller ikke er nogen god ide. Du må ikke overfylde din affaldsbeholder, og låget skal kunne lukkes. Hvis du ikke har mere plads, kan du bestille en kode til at få hentet ekstra affald. Koden kan du købe på kolding.dk/affald.

Hvis du ofte synes pladsen er trang i beholderen, er det en god ide at sortere papir, metal, glas og hård plast fra og aflevere materialerne i en miljøstation nær dig. Du finder din nærmeste miljøstation på kolding.dk/miljostationer.

Annonce

MYTE NR. 5: Din affaldsbeholder kan ikke vende forkert.

Jo, det kan den godt. Også selvom det måske lyder lidt underligt. Din affaldsbeholder skal altid stå med håndtaget vendt udad, så skraldemanden nemt kan tage den med og ikke først skal bakse den rundt.

Annonce

MYTE NR 6: Helligdage har ingen betydning for, hvornår affaldsbeholderen bliver tømt.

Jo. Hvert år laver vi en særlig helligdagsplan, så din skraldemand også kan holde fri. Det betyder blandt andet, at der er ændringer i, hvornår du får tømt affaldsbeholder i forbindelse med store bededag, kristi himmelfartsdag og i pinsen.

Hvis du tilmelder dig beskedservice på kolding.dk/beskedservice eller i appen Affald Kolding, kan du få besked på sms eller e-mail dagen før, din affaldsbeholder tømmes

Om Redux – Affald og Genbrug

Redux – Affald og Genbrug er Kolding Kommunes renovationsafdeling, som håndterer kommunens affald og genbrugsmaterialer. Derudover har Redux – Affald og Genbrug projekter og tilbud, der sætter fokus på, hvordan kommune, borgere og virksomheder sammen øger genbrug og undgår affald. Læs mere på kolding.dk/affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce