Annonce
Læserbrev

Vild natur og rent hav for dyr, planter – og mennesker

Annonce

Læserbrev: Når vi færdes i naturen, får vi motion, (overvejende) frisk luft og oplevelser. Men Danmark har mindre skov og natur end andre lande i Europa.

Derfor skal vi bevare og genskabe vild natur med skov der kan optage noget af den co2 vi udleder for meget af, og vi skal ikke ødelægge et NATURA 2000-område i Sønderjylland med et nyttesløst hegn.

Mange plantearter, fuglearter, insekter og sommerfugle er forsvundet blandt andet på grund af pesticider, som nu også truer vores drikkevand. Da halvdelen af verdens bier er forsvundet, kan det blive svært at få frugttræer bestøvet og at producere honning.

Derfor skal vi bevare blomstrende grøftekanter og skabe grønne områder i byerne.

Mange steder har vi strande med blåt flag og rent badevand. Men det flyder med plastik i havene, hvor otte millioner tons dumpes årligt. På bunden af Marianergraven, i 11 kilometers dybde, fandt en ubåd plastik. Det er sundt at spise fisk – men ikke med plastik i.

I naturen er der også smuldret mikroplast fra plastikprodukter. EU's 2025-mål for genanvendelse af plastik er 50 %, men i Danmark genanvendes kun 20 %. Heldigvis vil EU's plastikdirektiv, som SF har arbejdet meget for, mindske mængden af engangsbestik af plastik i naturen.

EU har en havstrategi for et godt havmiljø i 2020, men den danske regerings havstrategi for 2020-26 opfylder ikke denne strategi. Danske havbrug udleder for meget kvælstof, men regeringen vil have EU's frist for at forbedre havmiljøet udskudt til efter 2027.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce