Annonce
Ugeavisen Kolding

Villahaven skal være vildere: Lad græsset gro og træstammen rådne

- Der er mange villahaver, der er meget velfriserede, klippet og passet. Måske skal haven være lidt mindre friseret, så vi får lidt mere natur ind, siger Rune Kjærgaard Lange, der er gartner og naturvejleder i Geografisk Have, der har anlagt en naturhave, der skal inspirere havefolk til at invitere mere natur ind i villahaven. Foto: Henrik Kruse
Græsplænen må gerne blive langhåret, hold nallerne fra lugejernet og lad træstammerne rådne væk, så billerne får et hjem. Geografisk Haves nye temahave giver inspiration til at få mere vild natur, insekter og oplevelser ind i haven.

Kolding: Begejstringen lyser langt væk, da en aurora-sommerfugl flakser forbi, og når der lander en bi, får entusiasmen et nøk mere hos Rune Kjærgaard Lange, der er naturvejleder og gartner i Geografisk Have. Glæden ved naturen skal ud til flere villaejere, lyder det fra tovholderen på havens nyeste temahave – naturhaven.

- Vi skal vise danskerne, hvordan de kan trække den vilde natur ind i villahaven. Hvilke elementer skal der til for at tiltrække mere natur i haven? Det skal virke som en inspiration, så vi håber, at folk går hjem og gør noget tilsvarende, siger Rune Kjærgaard Lange.

Mens resten af Geografisk Have står snorlige og velfriseret, så er de 700 kvadratmeter reserveret det "vilde" og her bliver slået et slag for mere biodiversitet. Her er kvashegn lavet af grene, der kan tiltrække pindsvin. Der et vandhul, der kan tiltrække guldsmede og her ligger en træstamme, der forhåbentlig bliver ny bolig for blandt andet biller.

- Der er mange villahaver, der er meget velfriserede, klippet og passet. Måske skal haven være lidt mindre friseret, så vi får lidt mere natur ind.

Rune Kjærgaard Lange, der er gartner og naturvejleder i Geografisk Have.

Flere insekter

- Der er mange villahaver, der er meget velfriserede, klippet og passet. Måske skal haven være lidt mindre friseret, så vi får lidt mere natur ind. Her vil vi gerne vise, at det kan være utrolig pænt, og samtidig gør man noget godt for insekter, sommerfugle og biller, siger Rune Kjærgaard Lange, der krydser fingre for, at flere havefolk går hjem i haven for at lade en del af græsplænen gro og lader naturen gå i gang. Det gør han selv.

For det første er natur smuk i sig selv, og er der brug for, at villaejeren hjælper insekterne, lyder hans argument, og så henviser han til et omfattende tysk studie fra 2017, der viste, at biomassen, herunder insekter, var i massiv tilbagegang i Tyskland. Udfordringen er den samme i Danmark, lyder det fra Rune Kjærgaard Lange.

- Meget af vores land er jo industrialiseret, og der er ikke plads til insekter. Men der er plads i villahaverne. Og nok så vigtigt, så giver det oplevelser i haven. Hvis folk pludselig ser humlesværmere og specielle sommerfugle i haven, så får de en oplevelse af den vilde natur. Haven kan bruges som et slags vindue til den vilde natur. Her kan du lade dig begejstre af de små ting og mirakler i haven, siger Rune Kjærgaard Lange, der håber, at de 700 kvadratmeter kontrolleret vildnis kan inspirere havefolk.

Annonce

En alsidig have

Måske er det ikke hele haven, der skal overlades til sig selv. Man kan jo starte i et hjørne, lyder opfordringen.

- En alsidig have er en god have for naturen. Det er faktisk det vigtigste. Den kan godt stå snorlige, hvis der er mange forskellige elementer. Geografisk Have er jo velplejet. Men den er jo attraktivt, fordi der er mange planter og store træer, siger Rune Kjærgaard Lange, der fornemmer, at naturhaven har ramt noget i tidsånden. Og det rammer også dem, det ikke kan lade lugejernet stå og slår græs én gang om ugen.

- Mange, der godt kan lide en velplejet have, er samtidig folk, der godt kan lide naturen og oplevelserne i haven. Bliver du fascineret af en rododendron, så sætter du også pris på naturen. Derfor tror jeg, at de klassiske haver i fremtiden smelter sammen med elementer, der fremmer biodiversiteten, siger Rune Kjærgaard Lange.

Naturhaven

Naturhaven i Geografisk Have er et projekt i samarbejde med Kolding Naturskole og den nye temahave er finansieret af Kühl Fonden. Det er landskabsarkitekt Signe Moos, der har stået for udformningen af haven på cirka 700 kvadratmeter. Der er blandt andet et vandhul, der skal tiltrække guldsmede, et kvasthegn, der kan tiltrække blandt andet pindsvin og et insekthotel.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Fire folkeskolelærere fra Kolding hædret for unik historie-undervisning: vinder stor pris og 75.000 kroner

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

SF kæmper for kortere skoledage

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Kolding IF fyrer Rune Nautrup efter fodboldfusion: Tidligere KIF-anfører fritstilles for at spare penge

Ugeavisen Kolding

Forestil dig at gå ned langs…

Ugeavisen Kolding

Jazzen i Trekantområdet får tre millioner ekstra

Ugeavisen Kolding

Har været lukket ned i fem måneder på grund af forurening: Nu er galleri i midtbyen klar til at genåbne

Ugeavisen Kolding

Nyrenoveret hundesalon er klar til åbning

Ugeavisen Kolding

Lokal tømmerhandel har på fire måneder samlet over 50.000 kroner ind til kampen mod kræft: Det betyder noget at gøre en forskel

Ugeavisen Kolding

Kommunen har købt nedslidt butikscenter i ghettoområde for 8,1 millioner kroner: Nu skal der udvikles

Ugeavisen Kolding

Smykkeudstilling skal pirre og inspirere

Ugeavisen Kolding

Her er læsernes hyldest til dem, der tabte og dem, der stadig kæmper mod kræften

Ugeavisen Kolding

Stammefolk uden tænder og det simple liv i naturen: Læs lokal families beretning fra storslået rejse i Afrika

Ugeavisen Kolding

Ingeniøruddannelser til Kolding

Ugeavisen Kolding

Åbent svar til Mogens Andersen!

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Plantetid for hæk

Ugeavisen Kolding

Mette siger snart farvel til byrådet: Her er dilemmaet, der gjorde størst indtryk

Ugeavisen Kolding

Midt i en Coronatid

Ugeavisen Kolding

Niels Jørgen overtog forældrenes gård: Men kærligheden til kunsten gjorde ham til butiksejer

Ugeavisen Kolding

Guld på vinreolen: Se hvad 60 år gammel vin bliver vurderet til af eksperten

Ugeavisen Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: Jeg håber, at andre også får lyst til at tale om det

Ugeavisen Kolding

Fleksibel pasningsordning i hele kommunen

Ugeavisen Kolding

Tryghed til de ældste borgere

Ugeavisen Kolding

Padelbane får tilskud fra fond

Annonce