Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fælles historie: Majdronningens optog

Majdronningen, baronen og junkeren i selskab med borgmester Søren M. Jensen til Majfesten d. 21. maj 1948. Majdronningen dette år var Inger Baagøe, datter af læge Kaj Baagøe, som netop har foræret fotoalbummet til stadsarkivet.
Fra 1899 til 1966 var det fast tradition med Majfesten på Kolding Gymnasium. Det kan du lære meget mere om i denne måneds udgave af serien "Vores fælles historie", som Ugeavisen bringer i samarbejde med Kolding Stadsarkiv.
Annonce

Kolding: Kolding Stadsarkiv modtager ofte spændende materiale fra borgere, heriblandt fotoalbums. I oktober modtog arkivet et album med billeder fra Majfesten i 1948. Majfesten blev afholdt hvert år af Kolding Gymnasium i perioden 1899 til 1966, som en fest for forårets komme. Festen udviklede sig med tiden til at blive en årlig koldingbegivenhed, der tiltrak store og små. Fotoalbummet indeholder umiddelbart den mest fuldendte samling af billeder fra en Majfest og majdronning, som arkivet har.

På selve majfestdagen drog elever og lærere samlet ud af byen om morgenen, og de vendte først tilbage sidst på eftermiddagen. Fra 1913 drog man til Skamlingsbanken, hvor rektor først holdt tale, og efterfølgende morede børn og lærere sig med væddeløb og andre lege. Majfestens højdepunkt var hjemkomsten til byen, der skete ad Søndergade med sang og højt humør. Optoget gik videre gennem Koldings gader med skolen som endestation. Forrest befandt majdronningen sig i en bærestol, båret af fire af de ældste elever.

En pige fra 1. mellem blev hvert år udnævnt til majdronning, og to drenge blev udnævnt til junker og baron. Majdronningen bar krone, scepter, kæde og fløjlskåbe med hermelinskrave og -kanter. Baronen og junkeren bar kæde, fløjlskofter og baretter med strudsefjer.

Vores fælles historie

I samarbejde med Kolding Stadsarkiv bringer ugeavisen en serie af fortællinger om nogle af de mest interessante samlinger, der bliver afleveret på arkivet.

Kolding Stadsarkiv har arkivalier tilbage til ca. 1841 og frem til i dag og modtager mellem 100 og 150 afleveringer årligt af varierende størrelse - lige fra et enkelt foto til flere flyttekasser.

Afleveringerne stammer både fra privatpersoner, foreninger og virksomheder, og derudover er hele kommunen i disse år ved at aflevere deres sidste analoge arkivalier. Når arkivalierne afleveres til arkivet gemmes de til "evig tid".

Arkivets samlinger rummer ca. 4000 hyldemeters arkivalier, heraf omkring en million fotos, hvoraf omtrent 70.000 er registreret. Derudover rummer samlingen alt fra protokoller, dokumenter og aviser til lyd og filmoptagelser samt store IT-systemer.

Alle arkivets samlinger er offentlige tilgængelige - medmindre der er personfølsomme oplysninger. De kan ses efter 75 år.

Optoget med majdronningen føres ud af byen ved Majfesten d. 21. maj 1948.
Majfestens deltagere ankommer til Skamlingbanken d. 21. maj 1948. I baggrunden ses toget ved Sydbanens trinbræt.
Optogets hjemkomst til skolen d. 21. maj 1948.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce