Annonce
Ugeavisen Kolding

Vores fælles historie: Tak for suppe!

Her ses mapperne med tegninger fra de norske børn. Brevene er hovedsageligt fra Oslo. Foto: Malene Mygind-Elmann
I 1940'erne modtog blandt andre Kolding Højere Almenskole en stribe takkebreve fra norske børn. Det kan du læse meget mere om i denne måneds udgave af serien "Vores fælles historie", som Ugeavisen bringer i samarbejde med Kolding Stadsarkiv.
Annonce

Kolding: Det er ikke kun private, der kan have interessante historier i gemmeren, men også de lokale institutioner kan ligge inde med gode historier.

Det var tilfældet, da Kolding Gymnasium afleverede to ringbind og et hæfte. Materialet stammer fra Danmark Besættelse mellem 1940 og 1945. Dengang hed gymnasiet Kolding Højere Almenskole og havde både et gymnasium og en mellemskole.

Ringbindene og hæftet er fyldt med børnetegninger og breve fra børn, der takker Danmark for lækker havresuppe. Takkebrevene og tegningerne er sendt som en tak for Norgeshjælpen. Norgeshjælpen blev startet af ”Den Norske Damekomité” i København i 1941. Norge led under fødevaremangel, der kun blev værre som krigen skred frem. Dette gik især hårdt ud over børnefamilierne i byerne. I 1943 blev der derfor etableret en børnebespisningsordning i Norge, hvor skolebørn hver dag kunne få havresuppe på enten skolen eller suppestationer i byen. Det benyttede 50.000 norske børn sig af.

For at skaffe flere penge til dette, blev der i Danmark startet en skoleindsamling. Den kunne man støtte med 10 øre – for 10 øre betød en skål suppe til et sultent norsk barn. Indsamlingen foregik månedligt på skolen og Kolding Højere Almenskole har nok været en del af initiativet. Som et led i indsamlingen blev der skrevet 400.000 takkebreve fra norske børn, og det er altså nogle af dem, der nu er endt på arkivet.

Vores fælles historie

I samarbejde med Kolding Stadsarkiv bringer ugeavisen en serie af fortællinger om nogle af de mest interessante samlinger, der bliver afleveret på arkivet.
Kolding Stadsarkiv har arkivalier tilbage til ca. 1841 og frem til i dag.
Arkivet modtager mellem 100 og 150 afleveringer årligt af varierende størrelse - lige fra et enkelt foto til flere flyttekasser. Afleveringerne stammer både fra privatpersoner, foreninger og virksomheder. Derudover er hele kommunen i disse år ved at aflevere deres sidste analoge arkivalier. Når arkivalierne afleveres til arkivet gemmes de til "evig tid".
Arkivets samlinger rummer ca. 4000 hyldemeters arkivalier, heraf omkring en million fotos, hvoraf omtrent 70.000 er registreret. Derudover rummer samlingen alt fra protokoller, dokumenter og aviser til lyd og filmoptagelser samt store IT-systemer.
Alle arkivets samlinger er offentlige tilgængelige - medmindre der er personfølsomme oplysninger. De kan ses efter 75 år.
Også i Danmark blev der sørget for ekstra mad til børn i skolerne. Børnebespisningen i Kolding eksisterede i mange år, men indsatsen blev øget under besættelsen. Her ses børnebespisningen i Kolding i kælderen på Sct. Nicolai Skole under besættelsen. Foto: Kolding Stadsarkiv
Inger fra Oslo takker for havregrynene med et lille digt til danskerne og en tegning. Foto: Malene Mygind-Elmann
En elev fra Ila skole i Oslo viser, hvordan havren blev fragtet til søs fra Danmark til Norge. Foto: Malene Mygind-Elmann
Selv nissen laver havresuppe i Norge. Foto: Malene Mygind-Elmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce