Annonce
Lokalavisen Assens

100 år med pølsesnak: Sådan husker læserne pølsevognen

Oprindeligt hed den Torvets Pølsebod, men i folkemunde blev den aldrig kaldt for andet end Bodils Pølsevogn, og den var tidligere et populært sted at hænge ud og få stillet sulten. Pølsemutter Bodil Bertram drev pølsevognen på Torvet i Assens i 31 år og altid med god hjælp fra mange af byens unge piger. Bodil Bertram havde overtaget pølsevognen efter sin far "Pølse-Hansen", der drev den fra 1952 og frem til 1969. I 1985 overtog Bodil Bertram også Havnekiosken i Assens, som hun drev i nogle år. Privatfoto
Det danske pølsevogn fylder 100 år, og Lokalavisen spurgte læserne om deres minder om dette stykke kulturarv, der havde sin storhedstid for 40-50 år siden. Og dem havde de mange af.

Pølsesnak: Det er 100 år siden, den første pølsevogn kom til København, og snart bredte pølsevognene sig også til resten af landet.

Nu er der markant færre tilbage, men minderne om en tur til pølsevognen står stadig klart for mange af avisens læsere.

Vi bad læserne om at komme med deres bedste minder og oplevelser, og her kan du læse et uddrag af de reaktioner, vi fik.

Om kradsere, franske hotdog, Cocio-bajere og ristede hotdogs. Og om en masse andre sjove oplevelser i nogle af de mange pølsevogne, der tidligere eksisterede i Assens Kommune:

Mange læsere husker især pølsevognen på Torvet i Assens, som Bodil Bertram i mange år drev.

Karen von Blomme skriver:

"Mange dejlige minder fra ens ungdom som en af Bodils pølse piger. Ved ansættelse sagde Bodil: du spiser bare løs, og det gjorde vi kun første dag. Så var lysten ikke så stor mere. Med nød og næppe kunne vi stå 3 piger uden brede hofter i vognen, men hyggeligt var det altid. At have været en af hendes piger var et plus på ens cv, så vidste arbejdsgiveren at vi kunne arbejde og var fleksible."

Merethe Søby har denne kommentar:

"Pølse-Hansen, som kom kørende med pølsevognen fra Ramsherred. En “svajer” når der ikke var så mange penge. Det var et pølsebrød med sennep og ketchup. Hans datter Bodil havde de første franske hotdog jeg husker, og de bedste. Det var flute med fransk sennep og Thousand Island-dressing. Uhmmm ..."

Torben Andersen husker også pølsemanden Hansen fra Assens:

"Når man var til bal på Hotel Phønix ( om vinteren cirka 1970), så var det super lige at få lidt frisk luft og en ristet med brød hos Hansen. Han lukkede vist først omkring midnat. Remoulade med æblemost og ketchup med rå løg var bare super."

Ulla Dideriksen:

"Ristet hotdog med det hele - og hold da op, jeg har lavet mange i Bodils pølsevogn. Det var en dejlig tid på Torvet."

Susanne Jakobsen:

"Bodil lavede de bedste salatburgere og en ristet med ketchup, ristet og rå løg og agurkesalat. Jeg elskede at komme ind til Bodil som lille pige."

Ulla Jacobsen:

"Vi var nogen, som var utilfredse med, at dem i pølsevognen i Assens godt kunne finde på og gi politiet pølser efter lukketid. Det var vel omkring 1978. Engang blev Hans og Poul så sure, at de blev tilbudt at komme med på stationen og sove den ud."

Ditte Glans Diethelm:

"Salatburger ved Bodil på Torvet"

Tine Bonham:

"Mener også at hun havde åbent til langt ud på natten og man lige kunne nå at spise en pølse efter nogle lange timer på Færgegaarden."

Jolly Cola.

"Altid Jolly Cola :)"

Annonce

Pølsevognen i Glamsbjerg

På Torvet i Glamsbjerg stod der i mange år en meget populær pølsevogn, og den har også sat minderne i gang hos mange læsere:

Denne lille pølsevogn stod i mange år på Torvet i Glamsbjerg. Fotoet er fra december 1957. Foto: Saro Mogensen

Søren Paco Larsen:

"Det var mine forældre, der havde pølsevognen på p-pladsen overfor hotellet."

John Larsen:

"Jeg var barn i 1970'erne, og på torvet i Glamsbjerg havde Sørensen pølsevognen. Det kostede 5 kr. for en medister med brød. Han flyttede senere op dér, hvor Stationsgrillen er nu. Vi stod først ved gavlen ned mod torvet, og senere kom der en overbygning, så man stod i læ. Inde i bygningen var der venteværelse med toiletter og en luge, hvor man også kunne bestille pølser. Som teenager blev Bodils pølsevogn i Assens tit besøgt, når vi var nede og høre musik på Rådhuskælderen eller musik på Hotel Phønix. Det var en sjov tid og havde mange gode timer der."

Ingrid Andersen:

"Det var den rene svir, når vi havde været på danseskole på hotellet at kunne gå over til fru Sørensen og få en pølse, før vi gik hjem."

Ove Nygaard:

"Det var en stor fornøjelse at mødes ved Sørensens pølsevogn. Sørensen var rar... husker at hvis man kun lige havde råd til en kradser, kom han en gang imellem en pølse i til en kradsers pris. Det var gode tider der først i 70’erne."

Keld Markvardsen:

"Har spist mange gode hotdogs der først i tresserne. Fru Sørensen var en meget flink dame, hvis det kneb med kontakterne kunne man få kredit. Et meget populært sted at mødes med ens venner."

Marianne Engstrøm:

"Når vi fik hotdogs, var der altid rødkål på. Det smagte godt, men ofte havde vi kun råd til en “kradser”. Det var tider."

Hardy Larsen:

"Jeg husker den lille pølsevogn overfor posthuset. Vi fik mest en kradser, da vi ingen penge havde til en pølse. Det var nu ikke det store problem. Vi nød en kradser ligeså meget, haha. Det var omkring 1958/59. Jeg rejse fra Glamsbjerg i 1965. Senere var der konkurrence fra biografen, hvor de også havde hotdogs

Lars Bendix:

"Der gik rygter om, at vittige sjæle havde sat pølse-Sørensens forlorne tænder til salg i datidens Pulterkammer i Fyens Stiftstidende."

Annonce

Pølsevognen i Haarby

Hårby Grillen som den så ud i begyndelsen af 1980'erne. Den startede som pølsevogn i midten af 1960'erne med ægteparret Inger Madsen og Villy Harding Madsen som de første ejere. Privatfoto

Kirsten Irene Andersen:

Charlotte Birlø - ha ha, jeg tænkte lige på dig, da jeg så artiklen. Wow, hvor har vi tilbragt mange timer med at hænge ud i pølleren i Haarby og spise kradsere."

Linda Valsted Larsen:

"Ja, det var den gang, den så sådan ud. Mormor og morfar overtog den i 1982. Inden da var det Lis og Steen og før det Bente og Kaj."

Claus Ørnfeldt Willemoës:

"Der har jeg puttet mange mønter i flipperen."

Poul Gunnar Andersson:

"Ja, der har jeg da spist mange pølser med det hele på."

Bodil Bertram foran sin pølsevogn på Torvet i Assens. Privatfoto
Pølse-Hansen med sin lille pølsevogn, som han trak fra sin bolig i Ramsherred til Torvet i Assens. Fotoet er fra cirka 1955. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce