Annonce
Lokalavisen Assens

19-årig ebberupper kan blive Danmarks bedste unge elektriker: Endelig er der fokus på håndværkerfagene

Det er naturligvis ambitionen at vinde DM i Skills, når Mads Ploug Nielsen drager til finalen i København til januar. Foto: Rasmus Vestergaard
Når finalen i DM i Skills løber af stablen i Bella Center til januar, bliver det med deltagelse af en 19-årig elektrikerlærling fra Ebberup. Mads Ploug Nielsen skal op imod fire andre i kampen om at kalde sig Danmarks bedste elektrikerlærling. Selv er han glad for, at der endelig er fokus på det gode håndværk.
Annonce

Ebberup: Danmarks bedste.

Det er ikke hver dag, at man får mulighed for at blive danmarksmester, men 19-årige Mads Ploug Nielsen fra Ebberup er én af dem, der nu har chancen.

Han er nemlig blandt de fem bedste unge elektrikere i Danmark, der til januar skal kæmpe om den prestigefyldte titel som Danmarks bedste elektrikerlærling til DM i Skills i København.

Og han har målsætningen klar.

- Vi går efter at vinde, siger Mads Ploug Nielsen, der til dagligt er i lære hos Jens Kristensen El-Anlæg i Glamsbjerg, når han ikke går i skole på Den jyske Haandværkerskole i Hadsten.

- Inden regionsmesterskaberne havde jeg ikke regnet med at komme i finalen. Der er jo mange dygtige håndværkere, og det er super fedt at være en af dem. Nu går vi efter at vinde, men det er jo ikke er sådan, at jeg bliver skuffet, hvis jeg ikke vinder, fortæller han og tilføjer:

- For det er jo bare fedt at være med.

Han forventer et stort publikum til finalen i Bella Center, hvor hans familie også skal med.

Før ville jeg gerne være hurtigere til arbejdet, men nu vil jeg gerne være bedre til at bevare roen og skabe overblik. En stor del af det at være en god elektriker er jo også, at man tænker på sikkerheden.

Mads Ploug Nielsen

Annonce

Blev først færdig

Ved de regionale mesterskaber, der blev afholdt i Randers, var Mads Ploug Nielsen den første af deltagerne, der blev færdig.

- Jeg var måske færdig med opgaverne 45 minutter før tid, så jeg bruge resten af tiden på at rydde op, så det så pænt ud. Og så læste jeg selvfølgelig opgavebeskrivelsen igen, fortæller han.

Da slutfløjtet lød efter seks timer, var han også den eneste, der var færdig.

- Jeg var selvfølgelig nervøs, men jeg havde også en ret god fornemmelse, da dommerne skulle votere efter konkurrencen, siger han og tilføjer:

- Det var en mærkelig følelse undervejs, når dommerne gik rundt og kiggede på det vi lavede, men uden at snakke med os. Men jeg gik meget op i at være rolig, vise overskud og undgå at stresse.

- Og så sørgede jeg for, at jeg ikke gik rundt i affald. Det skal jo også se pænt ud, når man er ude ved en kunde, fortæller han.

Annonce

Kan blive bedre

Selv om Mads Ploug Nielsen har booket sig en plads i Skills-finalen, er der ikke tid til at hvile på laurbærrene. Han vil være en bedre elektriker.

- Før ville jeg gerne være hurtigere til arbejdet, men nu vil jeg gerne være bedre til at bevare roen og skabe overblik. En stor del af det at være en god elektriker er jo også, at man tænker på sikkerheden, fortæller han.

På længere sigt drømmer Mads Ploug Nielsen om mere ansvar, men han er samtidig bevidst om, at han stadig er under uddannelse. Går alt efter planen, er han færdiguddannet i starten af 2021.

- Det kunne være fedt at blive projektleder, hvor man tager ansvar, fordeler opgaverne og har en masse kontakt med kunderne, fortæller han.

- Men vi må se, hvad fremtiden bringer, siger Mads Ploug Nielsen.

19-årige Mads Ploug Nielsen (tv.) er i finalen ved DM i Skills, hvor han konkurrerer om at blive Danmarks bedste unge elektrikerlærling. Her ses han sammen med Lars Clausen, projektchef ved JK-EL efter sejren ved de regionale mesterskaber. Pressefoto
Annonce

Fokus på erhvervsuddannelserne

Den 19-årige ebberupper startede på EUD på Den jyske Haandværkerskole efter 9. klasse, oghan er glad for sit valg.

- Jeg skruede i alt, da jeg var lille, så det var oplagt at jeg tog elektrikervejen, fortæller han.

- Jeg synes det er rigtig godt, at der kommer fokus på det gode håndværk og håndværkerfagene. Det skal snakkes op. Det er jo et spændende fag og et fag i udvikling, mener Mads Ploug Nielsen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der var lige knap 59.000, der gennemførte en erhvervsuddannelse i 2018. Det er det laveste i mere end 15 år.

Mads Ploug Nielsens stand ved de regionale mesterskaberi skills. Han var den eneste, der nåede at blive færdig i løbet af de seks timer. Privatfoto: Mads Ploug Nielsen
Annonce

Kæmpe præstation

- Det er en kæmpe præstation, siger Lars Clausen, projektchef og lærlingeansvarlig ved Jens Kristensen El-Anlæg om Mads Ploug Nielsens bedrift.

- Jeg er rigtig glad for, at han er nået til finalen, fortæller han.

Det var skolen i Hadsten, der tog kontakt til Lars Clausen i håb om, at en af deres lærlinge ville med. Han pegede på Mads Ploug Nielsen, som i sidste ende blev valgt af skolen.

- DM i Skills passer godt ind i hans læringsforløb, og han får mulighed for at lære en masse nyt, fortæller Lars Clausen, der i 2006 havde en lærling med hele vejen til europamesterskaberne.

19-årige Mads Ploug Nielsen er i finalen ved DM i Skills, hvor han konkurrerer om at blive Danmarks bedste unge elektrikerlærling. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce