Annonce
Lokalavisen Assens

86-årige britiske John udgiver sin første bog: Handler om dansk snigmorder

’Snigmorderen’ er John Hanscombs første bog. Den handler om en dansk snigmorder, der bliver hyret af russerne til at dræbe en spion og vidner, der ved for meget. Foto: Maj Petersen
Han har læst fysik, han har været forsikringsmand, og nu kan han kalde sig forfatter. John Hanscomb har nået lidt af hvert i sine 86 år, og nu udgiver han sin debutroman om en dansk snigmorder.

Aborg: - Kan vi snakke engelsk, spørger 86-årige John Hanscomb på gebrokkent dansk, da avisen møder ham og hans kone, Janet, i deres hjem i Aborg i Assens.

John og Janet Hanscomb flyttede fra Cornwall i England til Aborg i Danmark i 2002 uden at kunne et eneste ord dansk - end ikke tak. Alligevel kastede de sig hovedkulds ud i det.

Mange ting faldt nemt på plads, men at skulle lære et nyt og svært sprog i en alder af 67 år var sværere. Selv om de siden har været flittige elever på den lokale sprogskole, i dag har både dansktalende venner og familie, så kan det danske sprog stadig være en udfordring.

Annonce

I hvert fald hvis det skal være mere end simple hverdagssamtaler.

- Jeg kan tale nok dansk til at tage i butikker og til at sige hej til vores naboer, men det er det, fortæller John Hanscomb, der især kan have svært ved at forstå, når danskere taler dansk.

- I taler meget hurtigt, tilføjer han med et smil.

- Jeg så den her smukke pige og spurgte, om hun ville danse. Vi har været sammen lige siden, fortæller John Hanscomb om sin kone, Janet, som han mødte til en fest i 1956. Foto: Maj Petersen

Trods den sproglige udfordring kan John Hanscomb nu indfri en særlig drøm i Danmark.

Den 18. marts udkommer hans debutroman 'Snigmorderen' ved et dansk forlag.

Fra naturvidenskab til litteratur

Det lå ikke nødvendigvis i kortene, at John Hanscomb en dag skulle kunne kalde sig forfatter.

Han har altid skrevet og malet, men det har kun været for ham selv, og da han skulle vælge en uddannelse, tog han en anden vej end kunsten. En helt anden faktisk.

- I den alder gør du, hvad du får besked på, og fordi jeg var ret god til naturvidenskab, er jeg blevet skubbet den vej hele mit liv, fortæller forfatteren, der derfor begyndte at studere fysik på Exeter University.

Den beslutning måtte han dog sande var forkert.

Når jeg tænker tilbage, ville jeg meget hellere have studeret engelsk eller kunst.

John Hanscomb

Han droppede ud og kastede sig i stedet ind i forsikringsbranchen, hvor han har arbejdet det meste af sit liv. I dag kunne han dog fortryde, at han ikke forfulgte passionen tidligere.

- Når jeg tænker tilbage, ville jeg meget hellere have studeret engelsk eller kunst, men sådan er det. Jeg har måttet lave de ting, jeg elsker, om til hobbyer, fortæller han.

Annonce

Første færdige bog

Selv om han ikke forfulgte litteraturen som karriere, blev John Hanscomb ved med at skrive - især krimi og science fiction.

Han starter sjældent med en færdig idé. Han skriver bare, og så tager det ene ord det andet, forklarer forfatteren. Løbende må han dog rette teksterne til, da det kræver en del research, når han skriver krimier.

- Du skal vide, hvordan politiet fungerer, og hvordan folk begår kriminalitet. Du skal have information om pistoler, og hvad straffen er for forskellige ting, nævner han som eksempler.

Det kan blive en smule morbidt, men:

- Det hele er ude i det abstrakte, understreger han med et smil.

Udover at skrive så maler John Hanscomb. I stuen i huset i Aborg hænger tre malerier af hans kone, Janet Hanscomb. Foto: Maj Petersen

I årenes løb har han skrevet flere bøger, men de er aldrig blevet helt færdige. Den samme skæbne ventede umiddelbart debutromanen, indtil han faldt i snak med vennen, Bent Kjer Hansen.

- Han fortalte, at Kaj Sørensen, der driver Mellemgaard (forlaget red.) ledte efter krimifiktion. Jeg sagde så, at jeg havde en, som jeg var ved at skrive, husker John Hanscomb, der sendte den engelske version af bogen til vennen, der oversatte den og sendte den videre.

Bogen faldt i god jord hos forlaget, og inden længe stod John Hanscomb med en kontrakt i hånden. Det er den oversatte version, der udkommer i marts.

Annonce

Tættere på familien

Da John og Janet Hanscomb flyttede til Danmark for 19 år siden, var det for at være tættere på deres ene søn, der dengang boede i Barløse med sin familie.

De havde besøgt familien mange gange, og da nabohuset kom til salg, begyndte de at overveje et permanent ryk. Godt nok ikke til nabohuset. I stedet forelskede de sig i huset i Aborg, hvor de har boet siden. I årenes løb har huset både bragt gode og svære tider.

- Det var meget svært de første år, fordi vi ikke kunne dansk, og vi ikke kendte nogen ud over vores familie. Men efter to år blev det bedre, fortæller John Hanscomb og uddyber, at han da selv startede i en tennisklub, mens Janet startede i Vestfyns Kor.

Her fandt de venner, der hjalp dem med at finde sig rigtig til rette.

John Hanscomb

Født i 1935 i England

Opvokset i London

Gift med Janet Hanscomb

Har to sønner og seks børnebørn

Flyttede med sin kone til Aborg i 2002

Har studeret fysik og arbejdet i forsikringsbranchen

Holder af at male og skrive

Udgiver debutromanen 'Snigmorderen' den 18. marts

Kun i 2008, da finanskrisen ramte, overvejede de at flytte tilbage til England. Ikke fordi de ville væk fra Danmark, men fordi værdien af punden var faldet så meget, at deres pension blev mærkbart mindre. De nåede endda så langt som at have en potentiel køber se på huset.

I dag er de dog glade for, at det ikke blev solgt.

- Vi er meget glade her, understreger John Hanscomb.


Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce