Annonce
Lokalavisen Assens

Anita og Morten ryger hver fredag

Anita og Morten Lund Jørgensen fra Turup begyndte at lave rygeoste hjemme i haven for otte år siden. Siden er deres rygeoste blevet mere og mere populære, og kundekredsen vokser støt.
Annonce

Turup: Anita og Morten Lund Jørgensen fra Turup kan noget ganske særligt. De mestrer et gammelt håndværk, der er lige så fynsk som boghvedegrød og brunsvigere.

For otte år siden begyndte ægteparret at eksperimentere med at lave deres egne rygeoste i haven hjemme på Kærvangen 31 i Turup, og nu er rygeostene så populære, at Anita og Morten Jørgensen hver fredag afsætter hele deres produktion af rygeoste til en trofast og stadig voksende kundekreds.

Morten Lund Jørgensen med et par af dagens rygeoste. De går som varmt brød hver fredag, når han og hans kone Anita går i haven for at lave rygeoste til en stadig større kundekreds. Foto: Søren Plovgaard

- I begyndelsen prøvede jeg mig lidt frem. Jeg kørte ud og hentede mælk direkte fra tanken hos en landmand i Salbrovad, og så gik jeg ellers i gang. Jeg syntes, det kunne være sjovt at lave rygeostene selv, og nu har vi så fundet ud, at vi laver de bedste. Dem ud i butikkerne synes jeg ikke rigtig smager af noget, siger Morten Jørgensen, der lige som sin kone Anita arbejder på virksomheden Kiilto i Assens.

Der findes mange opskrifter på rygeoste. Morten Lund Jørgensen fortæller, at han googlede sig frem til sin opskrift, som han fandt hos en anden amatørrygeosteryger.


Jeg syntes, det kunne være sjovt at lave rygeostene selv, og nu har vi så fundet ud, at vi laver de bedste. Dem ud i butikkerne synes jeg ikke rigtig smager af noget

Morten Jørgensen


Til en portion på fire store rygeoste - nogen gange bliver der osgå til en ekstra lille - bruger Anita og Morten Jørgensen fire liter sødmælk, en kvart liter piskefløde, en halv liter kærnemælk og fem dråber osteløbe. Efter rygningen kan ostene drysses med kommen, hvis kunderne ønsker det.

Anita Jørgensen gør klar til at ryge dagens to sidste rygeoste. Det sker over en mælkejunge, der fyldes med halm. I bunden af jungen er der lavet nogle huller, og så skal jungen ellers bare pakkes godt med halm, så giver det en god røg. Når røgen er helt rigtig, tager det mindre end et minut at ryge fire rygeoste. - Nogen mener, at der skal brændenælder i, og at der helst skal bruges rughalm til rygningen. Vi har altid brugt hvedehalm, og jeg kan altså ikke smage forskel, siger Morten Lund Jørgensen. Foto: Søren Plovgaard

- Vi sælger typisk otte store rygeoste og to små om ugen. Nogen gange har vi bestillinger til endnu flere. Det er overvejende lokale, der kommer og køber, og mange af dem henter fast hver eller hver anden uge, fortæller Anita Jørgensen, der sørger for at lave et opslag på Facebook, så folk kan bestille en rygeost i forvejen.

Annonce

Pragtfulde rygeoste

En af de faste kunder i rygeosteudsalget på Kærvangen 31 tæt ved byens gadekær er Else Marie Mortensen, der bor på Nyvang nogle få hundrede meter væk. Hun har været fast kunde i over et år.

- Det er nogle pragtfulde rygeoste, Anita og Morten laver. I dag skal jeg også have en rygeost med til min datter, som bor i Aarup. Jeg spiser ofte rygeost på rugbrød til morgenmad, og jeg kommer hverken salt eller peber på. Det er slet ikke nødvendigt, siger Else Marie Mortensen.

Forleden lave Morten og Anita Jørgensen ekstra mange rygeoste, fordi de havde valgt at donere alle pengene fra salget til de to vandrere Hans Hansen og Kenneth Tuelund Hansen, der for femte år i træk samler penge ind til syge børn på OUH. Det gode initiativ valgte mange lokale borgere at påskønne ved at bestille en rygeost hos Anita og Morten. Foto: Søren Plovgaard

Rygeost

Rygeost er faktisk den eneste ost, som man ved stammer fra Danmark, og så er den tilmed fynsk.

Man mener, at der er produceret rygeoste i Danmark helt tilbage i vikingetiden.

Restauratør Sven Grønlykke satte i slutningen af 1960'erne en produktion af rygeoste i gang på Haarby Mejeri sammen med mejerist Niels Korsbæk Ullerup.

Anita og Morten Lund Jørgensen, Kærvangen 31 i Turup, laver rygeoste til salg hver fredag året rundt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce