Anita og Morten Lund Jørgensen fra Turup begyndte at lave rygeoste hjemme i haven for otte år siden. Siden er deres rygeoste blevet mere og mere populære, og kundekredsen vokser støt.
Søren Plovgaard sp@fynskemedier.dk
Morten Lund Jørgensen med et par af dagens rygeoste. De går som varmt brød hver fredag, når han og hans kone Anita går i haven for at lave rygeoste til en stadig større kundekreds. Foto: Søren Plovgaard
Anita Jørgensen gør klar til at ryge dagens to sidste rygeoste. Det sker over en mælkejunge, der fyldes med halm. I bunden af jungen er der lavet nogle huller, og så skal jungen ellers bare pakkes godt med halm, så giver det en god røg. Når røgen er helt rigtig, tager det mindre end et minut at ryge fire rygeoste. - Nogen mener, at der skal brændenælder i, og at der helst skal bruges rughalm til rygningen. Vi har altid brugt hvedehalm, og jeg kan altså ikke smage forskel, siger Morten Lund Jørgensen. Foto: Søren Plovgaard
Forleden lave Morten og Anita Jørgensen ekstra mange rygeoste, fordi de havde valgt at donere alle pengene fra salget til de to vandrere Hans Hansen og Kenneth Tuelund Hansen, der for femte år i træk samler penge ind til syge børn på OUH. Det gode initiativ valgte mange lokale borgere at påskønne ved at bestille en rygeost hos Anita og Morten. Foto: Søren Plovgaard