Annonce
Lokalavisen Assens

Bryggeriet Vestfyen solgt til finsk bryggeri

Efter 136 år og stigende problemer med at tjene penge opgiver Bryggeriet Vestfyen selvstændigheden. Ny ejer bliver finske Olvi Group, der vil bruge Assens-virksomheden til et indtog i Danmark.

Assens: Et af Danmarks ældste bryggerier skal i fremtiden være en del af en finsk bryggerikoncern. Bestyrelsen i Bryggeriet Vestfyen er enig om planen, og de største aktionærer har sagt ja til at sælge deres aktier til finnerne.

Dermed opgiver bryggeriet sin selvstændighed, som blandt andet har været sikret af en lokal fond og af lokale aktionærer. Ifølge ledelsen sker det for at sikre virksomhedens fremtid. Vestfyen har 100 ansatte og er Danmarks fjerdestørste bryggeri efter Carlsberg, Royal Unibrew og Harboe.

Beslutningen kommer kort tid efter, at det lille sønderjyske bryggeri Fuglsang blev solgt til Royal Unibrew.

Annonce
Bryggeriet Vestfyen på Faaborgvej i Assens er på vej til at blive overtaget af finske Olvi Group, som vi bevare det store bryggerianlæg i Assens - og måske udbygge det, hvis udviklingen går den rigtige vej. Foto: Michael Bager
Finske Olvi Group har afgivet købstilbud på Bryggeriet Vestfyen, og der var glæde både i direktionslokalerne og produktionen, da nyheden slap ud onsdag. Foto: Michael Bager

- Det afgørende for os er at bevare bryggeriet som en stor lokal arbejdsplads med alle de nuværende funktioner. Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes med denne løsning, siger bestyrelsesformand Poul Bertelsen.

Olvi er ikke til stede i Danmark i forvejen, og Vestfyen bliver derfor finnernes redskab til at erobre en bid af det danske marked. Køberen har lovet at videreføre Vestfyen som selvstændig enhed og med den nuværende organisation og ledelse.


Et salg giver den største sikkerhed for, at virksomheden kan overleve.

Poul Bertelsen, bestyrelsesformand, Bryggeriet Vestfyen


Den finske koncern er på størrelse med som danske Royal Unibrew men er stadig domineret af en fond og en familie. Hovedsædet ligger i Iisalmi midt i Finland, og derudover har koncernen købt sig til bryggerier i Estland, Letland, Litauen og Belarus (tidligere kend som Hviderusland).

- Vi vil gerne stå stærkere på det nordiske marked og tror på, at det gør vi bedst ved at lade Bryggeriet Vestfyen fortsætte som en selvstændig enhed og med den nuværende organisation, siger administrerende direktør Lasse Aho, Olvi, i en pressemeddelelse.

Svært ved at tjene penge

- Jeg har en meget stor tiltro til Olvi og virksomhedens værdier og strategi, det er den helt rigtige ejer. Den er kun interesseret i at få Vestfyen til at blomstre og dermed selv ekspandere yderligere i Norden, siger Poul Bertelsen.

- Vi gik efter en løsning, hvor der både kom penge og knowhow til bryggeriet. Vi kunne måske godt have fået mere kapital, men det ville ikke være den bedste løsning, siger Poul Bertelsen, formand for Bryggeriet Vestfyen. Arkivfoto: Robert Wengler

Oven på et stort underskud i 2018/19 har Vestfyens bestyrelse i halvandet år drøftet og arbejdet med fremtiden for virksomheden, og på generalforsamlingen i december 2020 orienterede formanden aktionærerne om, at man var på jagt efter en partner eller investor.

- Vi har i en årrække haft svært ved at tjene penge, og uden en rimelig indtjening kan vi ikke investere tilstrækkeligt i fremtiden. Vi kunne godt fortsætte som selvstændig, men det ville ikke være en fremtidssikker løsning. Et salg giver den største sikkerhed for, at virksomheden kan overleve, siger Poul Bertelsen.

Halvdelen af Vestfyens salg er egne mærkevarer, mens den anden del er produkter, der sælges under butikskædernes egne navne. Foto: Michael Bager

- Markedet bliver hele tiden hårdere, på nogle af produkterne falder indtjeningen, og det bliver sværere at få plads på hylderne - for eksempel til vores Jolly Cola. Detailhandlen er blevet koncentreret, og vi er meget afhængige af vores største kunder, siger Poul Bertelsen.

Annonce

Op til aktionærerne

- Vi har mange gode planer for nye tiltag, men vi har brug for at tjene penge for at have råd til at føre dem ud i livet med styrke. Og det ser ikke ud til, at det bliver lettere for os at tjene penge i fremtiden, siger han.

Aktieselskabet Bryggeriet Vestfyen

 • 1885 Bryggeriet bliver stiftet ved et møde på Postgården i Assens. 232 aktier bliver tegnet overvejende af lokale borgere. Den første øl kommer året efter.
 • 1906 Den første pilsner produceres.
 • 1916 Produktion af sodavand
 • 1955 Flagskibs-øllen Prins Kristian lanceres.
 • 1975 Stor fremgang, renovering i gang
 • 1995 Stor udvidelse
 • 2002 Ny udvidelse
 • 2003 Køber Jolly Cola
 • 2008 Udvidelse af aktiekapitalen
 • 2009 Nybyggeri
 • 2011 Tappekolonne til dåser
 • 2015 Frejdahl-serien lanceres
 • 2017 Stort sats på eksport til Kina
 • 2018 Overtager Indslev Bryggeri
 • 2019 Ny direktør
 • 2019 Underskud på 24 millioner kr.
 • 2020 Underskud på syv millioner kr. 100 ansatte. Omsætning 190 millioner kr.
 • 2021 Bestyrelsen vil sælge til Olvi

Den finske køber vil betale 1380 kroner pr. aktie efter omkostninger, det svarer til en samlet pris uden gæld på 150 millioner kroner. De største aktionærer, der allerede har sagt ja, er familien Augustinus i København (32 procent) og Bryggeriet Vestfyens Fond (28 procent), desuden ejer virksomheden selv 14 procent aktierne.

De fleste af de mange små aktionærer i Bryggeriet Vestfyen, der her er til generalforsamling i 2016, skal sige ja til det finske tilbud, før det bliver til noget. Arkivfoto: Michael Bager

Dermed er køberne i hvert fald sikret 74 procent. De flest af de øvrige aktier er ejet af 726 enkeltpersoner typisk med en eller to aktier hver. Dog ejer en anden bryggerivirksomhed ca. 4,85 procent af aktierne, og dens holdning kan få betydning for resten af sagen. Aktionærerne får nu også et købstilbud.

Køberen har sat som betingelse for handlen, at den kan købe mindst 90 procent af aktierne og dermed få mulighed for at tvangsindløse resten. Handlen går dog ikke nødvendigvis i vasken, selv om man ikke når op på de 90 procent i første omgang, men det vil gøre den mere usikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Den 28-årige storbypige Pernille er vendt hjem - til Gl. Brydegaard: - Jeg vil ikke undvære mit arbejdsliv på landet

Lokalavisen Assens

Forfatter besøger boghandel

Annonce