Annonce
Lokalavisen Assens

Bente bager mormorkager i stor stil - og hun deler ud af dem

Så er der serveret. Fra venstre lagkage med flødecreme, mormors brune lagkage, vandbakkelser med creme, fødselsdagsboller og kringle. Det behøver ikke være besværligt at invitere til kaffebord med flere slags kager, siger Bente Nielsen, der har prøvet sig frem med nedfrysning af ubagte kager. Foto: Lise Wolf

Bente Nielsen i Haarby arbejder hele tiden på at opnå det bedste resultat, når hun bager. Det kommer der mange kager ud af, og dem giver hun videre til dem, der vil have dem.

Annonce

Haarby: Hvem siger nej til en hjemmebagt kage, eller en pose indbydende fødselsdagsboller - vel at mærke uden selv at skulle gøre andet end at hente dem.

Bente Nielsen fra Haarby er glad for at bage - og hun bager meget. Og nej, hun er ikke i gang med at forberede sig på deltagelse i næste udgave af Bagedysten på tv - det er alt for opskruet til hendes smag. Nej hun øver sig i at lave den bedste udgave af alle de gamle kageopskrifter, hun kan få fingre i. Gode gedigne kager uden krummelurer af isomalt og andet af den slags, der skal til for at imponere dommerne i tv-bageriet. Men da der kun er hende selv og hendes mand og en håndfuld katte tilbage i husstanden på Trunderupvej, får hun meget let kager i overskud.

Derfor oprettede hun Facebook-gruppen "Nej til kagespild". Her laver hun et opslag, når hun har kager i overskud, og derfra gælder først til mølle-princippet. Gruppen har 57 medlemmer, og et enkelt endda helt fra Odense, har Bente Nielsen bemærket. lige som det også har overrasket hende, at der er flere unge i gruppen.

- Jeg kan ikke tåle alt det, så det vil jeg gerne glæde andre med. Det kan være, de også selv får lyst til at bage, siger Bente Nielsen. Hun arbejder som sygeplejerske i hjemmeplejen og bager især i de uger, hun har fri.

Den brune lagkage er godkendt af Bente Nielsens morbror - den smager som den, hans mor/hendes mormor lavede. Foto: Lise Wolf
Annonce

Mormors brune lagkage

Det er sin mors boller, sin mormors brune lagkage, Ritas kringle og opskriften på lagkagebunde har hun fra dengang, hun som 14-15-årig gik på Marthakurus, Bente Nielsen blandt andet har arbejdet med.

- Jeg kan huske, at når vi var til kaffebord hos min mormor og morfar, var der altid to-tre-fire slags på bordet. Det var så hyggeligt, siger Bente Nielsen

Skulle andre ligge inde med gamle bageopskrifter, gerne med en lille historie knyttet til, modtager Bente Hansen dem gerne. Hun har allerede kontakt til et par stykker, hun skal ud at besøge, og satser på, at der kommer flere til hen ad vejen.

Der er nemlig en mening med alt det kagebageri.

Ritas Kringle

Vi har fået lov at videregive en af Bente Nielsens opskrifter til Lokalavisens læsere.Der bliver tre kringler af opskriften. De kan fryses ned, når de er formet. Når de skal bruges puttes de frosne i ovnen og er klar på en halv time.

400 gram margarine

600 gram mel

80 gram gær

4 ss vand

4 æg

2 ss sukker

1 tsk salt.

Fyld: 200 gram blødgjort smør

300 gram råmarcipan

8 ss sukker.

Margarinen findeles i melet til det er grynet, evt. med røremaskine.

Gæren udføres i lunkent vand og tilsættes æg, sukker og salt. Blandingen tilsættes mel og smør-blandingen. Dejen samles hurtigt på røremaskinen og efterfølgenden med hænderne på køkkenbordet.

Hæver til dobbelt størrelse, det tager en halv til tre kvart time.

I mellemtiden røres fyldet sammen.

Dejen deles i tre dele. Hver del rulles ud. Fyldet lægges på midten, enderne foldes ind og siderne lægges lidt ind over hinanden. Læg kringlerne/stængerne med sammenføjningerne nedad. Pensl med æg og drys perlesukker og hakkede nødder på.

Kringlerne kan opbevares i fryser til de skal bages.

Bages 25-30 minutter ved 200 graders varmluft.

En halv time tager det at servere en friskbagt kringle, hvis man vel at mærke har den ubagte kage liggende i fryseren. Foto: Lise Wolf
Annonce

Kageblog

Når hun er helt sikker på at have styr på konsistenser og smag, og hvordan man når frem til dem, og hun har samlet omkring 20 opskrifter, er det planen at lave en kageblog, hvor hun deler ud af sine opskrifter og fif til, hvordan man får opskriften til at lykkes.

Hun satser på at gå i luften med bloggen inden sommerferien og har allieret sig med sin søn, der som grafisk designer og webudvikler kan bidrage til, at det hele får et professionelt setup. Med en datter der er kok, har hun også en på sidelinjen, der kan give gode råd om smag.

Bente Nielsen går ikke kun op i, at kagen smager godt og ser godt ud. Det skal i hendes øjne heller ikke være uoverskueligt at arrangere et kagebord med flere slags. Så hun eksperimenterer sig også frem med, at fryse de ubagte kager ned. På den måde kan hun have en kringle klar til uventede gæster på en halv time, og hun er nået frem til, at også vandbakkelser kan sættes på plade og i fryseren og bages, når de igen har opnået stuetemperatur.

- Det er ikke svært, når bare man organiserer det, fastslår hun.

Vandbakkelser er det senste, Bente Nielsen har eksperimenteret med. Nu er hun gået i gang med kager af mørdej som linser, medaljer og skaller med fyld. Foto: Lise Wolf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Ændringer hos kirken

Annonce