Annonce
Lokalavisen Assens

Britta kom i butikslære som 13-årig

Sådan har kunderne i isenkræmmerforretning i Haarby kendt Britta Hansen i 49 år. Bag disken og som regel med et smil på læben. Foto: Søren Plovgaard
62-årige Britta Hansen har sidste arbejdsdag i isenkræmmerforretningen i Haarby lørdag den 7. juli. Hun har aldrig haft nogen anden arbejdsplads.
Annonce

Haarby: 49 år på samme arbejdsplads.

62-årige Britta Hansen fra Haarby kan ikke beskyldes for at hoppe fra den ene arbejdsplads til den anden. Britta Hansen har aldrig kendt til andre arbejdsplader end isenkræmmerforretningen i Algade i Haarby.

Lørdag den 6. juli lukker hun for sidste gang butiksdøren bag sig. Så er det endegyldigt slut med at arbejdsforhold, der kom til at være næsten 50 år.

- Jeg var kun 13 år, da jeg kom i lære i forretningen. Faktisk kunne det slet ikke lade sig gøre at få en læreplads i så ung en alder, men isenkræmmer Kurt Spangtoft gav mig en prøvetid på tre måneder, og da jeg i mellemtiden var fyldt 14 år, fik jeg lov til at blive elev i forretningen, fortæller Britta Hansen.

Hun gik i Jordløse Skole, og lærepladsen i 1970 blev formidlet gennem hendes klasselærer Niels Mogensen.

- Jeg var skoletræt efter syvende klasse og havde ikke lyst til at gå i skole længere, og lærer Mogensen havde hørt, at de godt kunne bruge en elev i Haarby Isenkram. Det blev mit held, siger Britta Hansen.

Det har altid været den personlige kontakt med kunderne, der har været drivkraften for mig. Jeg kan lide at ekspedere, mens kontorarbejde aldrig har været noget for mig.

Britta Hansen

Annonce

Færre originaler i butikken

Der er sket meget i de snart 50 år, Britta Hansen har stået bag disken i isenkræmmerforretningen midt på byens hovedgade. Engang rummede butikken en større værktøjsafdeling, og tørklosetterne stod side om side med kongelige porcelænsfigurer.

Men for Britta Hansen er der et forhold, der ikke ændret sig.

- Det har altid været den personlige kontakt med kunderne, der har været drivkraften for mig. Jeg kan lide at ekspedere, mens kontorarbejde aldrig har været noget for mig, siger Britta Hansen.

Isenkræmmer Kurt Spangtoft solgte forretningen i 1995 til ægteparret Susanne og Erik Rasmussen. I dag er forretningen en del af Imerco-kæden.

- Førhen kom der nok lidt flere originaler og handlede i butikken. Nu er der ikke længere så mange landsbytosser tilbage. Tidligere kunne man også godt støde på læredrenge, der intetanende var sendt ind i forretningen for at købe noget, der slet ikke eksisterede. Så blev de til grin, når de kom tilbage til håndværksmesteren. Sådan noget findes ikke rigtigt længere, siger Britta Hansen.

Hun husker også en anden pudsighed.

- En mand kom engang ind i butikken for at købe noget værktøj fra firmaet Black & Decker. Det var for svært at udtale for manden, så han spurgte i stedet efter værktøj fra Bangladesh.

Annonce

Skal lære at kede sig

Britta Hansen har fulgt Haarby som handelsby i mere end en menneskealder. Tidligere var der flere butikker i byen, men Britta Hansen mener, at Haarby stadig er en god og driftig handelsby.

- Jeg oplever, at mange støtter op om de lokale butikker. Her i forretningen ekspederer jeg kunder i tredje generation, forklarer Britta Hansen.

Om et par uger indløser Britta Hansen sit efterlønsbevis. Et arbejdsliv er slut.

Hvad skal du så lave?

- Det første jeg skal lære er at kede mig og geare ned. Men jeg skal også i gang med at dyrke noget motion. Det har der ikke altid været tid til, når jeg er kommet træt hjem fra arbejde. Jeg skal gå ture og i gang med motionscyklen og romaskinen, siger Britta Hansen, der også glæder sig til at få mere tid til sit barnebarn Johanne på 11 måneder og bonusbarnebarnet William, 6 år.

Britta Hansen afløses i Imerco af Ane Ryberg-Lyholm.

Britta Hansen kom i 1970 lære hos isenkrammer Kurt Spangtoft, der en halv snes år tidligere havde købt købmand Benders store ejendom midt på hovedgaden i Haarby. Senere overtog ægteparret Susanne og Erik Rasmussen forretningen, der nu er en del af den landsdækkende Imerco-kæde. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce