Annonce
Lokalavisen Assens

Camilla fik fast arbejde som smed: Uden jobcentret var det blevet ved drømmen

29-årige Camilla fra Vissenbjerg har fået fast arbejde hos virksomheden KC Produkt på Stæremosevej i Haarby. Foto: Birgitte Storm Alm
29-årige Camilla fra Vissenbjerg tog springet fra pædagogisk assistent til smedelærling hos KC Product i Haarby. Anja Madsen, der er virksomhedsambassadør ved Jobcenter Assens, gav hende troen på, at hun kunne.
Annonce

Haarby-Vissenbjerg: Camilla var ikke bogligt stærk i folkeskolen, og da hun både tvivlede på, hvad hun kunne og skulle, kom hun på produktionsskole. Efter en periode på linjen grøn pædagog blev hun uddannet pædagogisk assistent.

- Allerede dengang havde jeg et ønske om at blive smed. Min far er klejnsmed og laver også ting hjemme, så jeg har altid været tiltrukket af faget og kreativiteten. Men jeg bestod ikke matematik i folkeskolen, og så troede jeg faktisk ikke det var muligt, husker Camilla omkring valget af uddannelse.

Hun havde svært ved at få faste stillinger som pædagogisk assistent, så Camilla holdt fast i forskellige tidsbegrænsede stillinger, forlængelser og ledighedsperioder i en børnehave med et skidt arbejdsmiljø. Oveni nogle private forhold og en flytning til Vestjylland fik det Camillas verden til at ramle sammen, og det var svært at komme på benene igen. Men i 2016 blev hun gift med Nadja, som hun havde været kæreste med siden skoletiden, og i 2018 fik de tvillinger, som Camilla passede hjemme det første år. Samtidig flyttede de hjem til Fyn, hvor den lille familie alligevel tilbragte alle weekender. Og det fik Camilla på benene igen.

I foråret 2019 meldte Camilla sig på Jobcenter Assens, og hun startede med jobsøgning i tilbuddet Jobstafetten.

- Det var svært at finde motivationen, for jeg var ikke så tændt på at søge som pædagogisk assistent igen. Der blev også presset lidt på for, at jeg selv skulle finde en praktik. Så blev jeg enig med mig selv om, at nu var det tiden at afprøve smedefaget, fortæller Camilla.

Med et brancheskift i støbeskeen blev der sat et møde i stand med en studievejleder, som også inviterede virksomhedsambassadør Anja Madsen med.

Annonce

Svært at sige nej

Jesper Skov Ravn, der er smedemester ved KC Product, fik et opkald fra Anja Madsen, som ville aftale en fire-ugers smedepraktik for Camilla.

- Eller det vil sige, hun ringede og spurgte, om jeg kunne bruge en lærling, og så kom det bagefter, at det var en ung kvinde, der måske ville få brug for at komme i mesterlære, fortæller Jesper Skov Ravn.

-  Anja solgte Camilla godt, og da vi havde en kvindelig lærling i forvejen og havde gode erfaringer med hende, var det svært at sige nej. Camilla var helt grøn i faget, men allerede den første uge kunne jeg se, at hun var lærenem og havde flair for det. Hun går til opgaverne med åbent sind og er nysgerrig på at lære, hvordan en opgave kan løses. Efter de fire uger kom Anja på opfølgning med et klart ønske om at starte lærepladsen med det samme. Vi fik dog aftalt, at Camilla skulle bestå grundforløbet først, forklarer Jesper Skov Ravn.

Smedemester Jesper Skov Ravn og Camilla har haft et så godt samarbejde, at Camilla efter sin praktiktid fik tilbud fast arbejde i virksomheden KC Produkt i Haarby. Foto: Birgitte Storm Alm

Camilla kunne ikke tage grundforløbet på SU med to små derhjemme.

- Men Anja Madsen fik heldigvis bevilget, at jeg kunne tage de 25 uger på dagpenge, fortæller Camilla, der var rædselsslagen for, at hun ikke havde evnerne til at bestå grundforløbet.

- Da jeg ikke havde bestået matematik i folkeskolen, var der krav om optagelsesprøve, som jeg til min overraskelse bestod og kom ind. Matematiklæreren startede desværre ret negativt, og det tog helt modet fra mig, så jeg ringede til Anja. Jeg ved ikke, hvad hun sagde til skolen, men jeg fik efterfølgende støtte på skolen og nogle gode snakke om, hvordan matematikken kunne kobles til smedefaget, siger Camilla.


Anja solgte Camilla godt, og da vi havde en kvindelig lærling i forvejen og havde gode erfaringer med hende, var det svært at sige nej.

Smedemester Jesper Skov Ravn, KC Produkt i Haarby


- Anja har i det hele taget været min livline hele vejen igennem, og det har gjort, at jeg er kommet så godt igennem. Samtidig fastholdt hun også kontakten med KC Product, så de huskede mig, og Jesper Skov Ravn kom og besøgte mig på skolen, så der var fuld opbakning hele vejen rundt, forklarer Camilla, der lige fik et ekstra bump på vejen, da engelsk blev trukket som eksamensfag.

- Her var jeg startet helt på bar bund. Men min fantastiske engelsklærer gav mig ekstra undervisning, og fik mig igennem med et 4-tal. Den sejr var simpelthen guld værd, stråler Camilla, der samlet bestod med et flot 7-tal.

- Det grundforløb er det vildeste, jeg har prøvet. Jeg har kæmpet, svedt og grædt en lille tåre – mens jeg snakkede med Anja hele vejen, siger hun.

Annonce

Samarbejde med jobcentret

Da Jesper Skov Ravn besøgte Camilla på skolen lige inden eksamenstid, havde han allerede besluttet sig for at ansætte hende som voksenlærling.

- Men det var jo guleroden, så hun fik det først at vide efter eksamen. Til gengæld startede hun lige bagefter, siger Jesper Skov Ravn.

Han synes, han har haft et rigtig godt samarbejde med Anja Madsen og Jobcenter Assens.

- Vi får muligheden for at se folk an i fire ugers praktik, og at Anja kom og foreslog Camilla, var lidt ligesom at få tilbudt gemt guld, synes Jesper Skov Ravn.

Artiklen er bragt i et samarbejde med Jobcenter Assens og Lokalavisen Assens

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce