Annonce
Lokalavisen Assens

Caroline vil være sosu på én betingelse

Careline (tv) og Jasmin (th). Foto: Janus Fabricius Nielsen
Onsdag og torsdag kunne unge finde ud af, hvad de vil med deres liv. Der var uddannelsesmesse på Uddannelsescenteret i Glamsbjerg, og intet har ændret sig - de unge er stadig i tvivl.
Annonce

Glamsbjerg: Hvad skal jeg lave resten af livet? Det spørgsmål er ikke let at besvare, når man bare er teenager.

Det var ikke desto mindre det, de unge mennesker forsøgte at finde svar på, eller i hvert fald blive lidt klogere på, da der onsdag og torsdag var uddannelsesmesse på Uddannelsescenteret i Glamsbjerg.

Her var talrige unge mennesker mødt op for at finde ud af, hvad næste skridt i livet er sådan rent uddannelsesmæssigt. Og tvivlen er ligeså stor som valgmulighederne mange for de unge mennesker i 8. klasse, 10. klasse og på FGU, som var dem, der blev tilbudt en tur rundt på messen torsdag formiddag, hvor man kunne høre om, hvordan man bliver alt fra ingeniøruddannelsen, sosu-hjælper til landmand.

Interessen var stor fra de fremmødte, og rundt omkring på uddannelsescenteret og i boderne blev der banket søm, tegnet og fortalt. Elever og lærere fra de forskellige uddannelser havde stimlet deres boder sammen i håb om at få de unge til at vælge netop deres tilbud.

Jakob Thuesen synes, de unge bliver presset til at vælge tidligt. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Annonce

Min far vil gerne have mig igang

Men det kan være svært at vælge for de unge. Ét er, at man måske ikke er helt afklaret på, hvad man har lyst til at lave, noget andet er, at presset kan mærkes på dem for at få valgt noget - gerne hurtigst muligt.

Det har Caroline på 16 år følt. Hun går lige nu i 10. klasse og er på uddannelsesmessen for at finde den helt rette vej op ad karrierestigen.

- Jeg har kigget på sosu-hjælperen. Bare jeg ikke skal tørre røv og sådan noget, siger hun.

- Så er det sgu ikke sosu-hjælper, du skal være, indvender veninden Jasmin.

- Nå, men det kan også være, at jeg vil være politimand så, siger Caroline.

Hun går i 10. klasse, blandt andet fordi hun ikke var sikker på, hvad hun skulle, da hun var færdig med efterskolen. Men hun kan godt mærke presset for, at hun snart skal vælge. Især fra forældrene.

- De ville gerne have, at jeg hurtigt fandt ud af, hvad jeg skulle, da jeg kom hjem fra efterskole. Så sagde jeg, at jeg gerne ville i 10., fordi jeg var i tvivl. Min mor var OK med det, men min far synes, at nu skulle jeg altså også til at igang.

Annonce

Det er alt for tidligt at vælge

Jakob Thuesen arbejder til daglig som lærer på 10. Klassecenter Assens. Han synes, at de unge bliver tvunget til at vælge meget tidligt, og han forstår udmærket, hvis de har svært ved det.

- De bliver bedt om at vælge meget tidligt. Allerede i 8. klasse få de jo at vide, at de skal til at vælge, hvad de vil. Det kan de simpelthen ikke. Det er også derfor, at 10. klasse er et fænomenalt tilbud, hvor man giver plads til, at de kan præge miljøet og blive klar på, hvad de vil senere, siger han.

- Der er mange, der mærker det her pres for at komme igang, og så kan det ende med, at de bare tager den klassiske gymnasiale vej, fordi det gør de andre.

- Presset har været der i mange år. Helt fra regeringsniveau, hvor man gerne vil have folk hurtigt igennem. Og forældrene er også en stor presfaktor, fordi de gerne vil det bedste for deres børn. Men det er de unge, der skal træffe valget, og derfor skal de også vide, hvad der er af tilbud.

Man skal derfor huske at guide de unge og støtte op, mener Jakob Thuesen. Vil de have en erhvervsuddannelse, så skal man fortælle dem, at der både er EUD og EUX. Ved de ikke, hvad de vil, så skal man guide dem i, hvad de kan vælge, der forbereder dem bedre, såsom 10. klasse eller efterskole.

Fra venstre: Malthe (noget med musik), Gustav (ingeniør), Alexander (ved det ikke endnu) og Columbus (noget med musik). Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Annonce

Noget med musik måske

14-årige Columbus er en af dem, der er forholdsvis sikker på, hvad han vil.

- Noget med musik. Jeg kan godt lide musik, og jeg har talent inde for det, siger han.

Men selvom man kun er 14 år, kan man godt blive lidt i tvivl, hvis man tænker på jobsituationen efter endt uddannelse.

- Det tænker jeg på, og det er også derfor, jeg stadig overvejer, hvad mine muligheder er.

En, der helt sikkert er kommet et skridt nærmere på at vælge uddannelse, er Daniel på 14 år. Han prøvede et sæt virtual-reality briller, som gav ham en tur i traktor og til hest. Se videoen med Daniel herunder.

Annonce

Skulle deltage

Uddannelsesmessen startede onsdag aften, hvor forældre kunne bliver klogere på, hvilke muligheder der er for deres børn.

Og som noget nyt var det obligatorisk for eleverne i 9. klasse at deltage, fortæller Anne Marie Balslev, der er vejleder i Ungdommenens Uddannelsesvejledning og en af arrangørerne af messen.

- Det har været lidt svært at trække forældrene til, når der børn ikke også var der, så derfor gjorde vi det obligatorisk for eleverne i 9. klasse at deltage. Der kom 600 i løbet af aftenen, og uddannelsesstederne og erhvervsvirksomhederne var meget begejstrede for det store fremmøde og for muligheden for, at forældrene og de unge kunne snakke og stille spørgsmål.

- Der var en virkelig god stemning, så jeg forestiller mig, at vi fortsætter med det næste år, siger Anne Marie Balslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Bryllup

Annonce