Annonce
Lokalavisen Assens

Da turismen kom til Assens: Anker Jørgensen og Gunnar Nu Hansen holdt ferie i byen

Der var flest cyklende campister på campingpladsen på Næs i Assens, så en stor tysk Mercedes vakte en del opsigt. Foto: Erik Rasmussen
Den berømte radiorapporter Gunnar Nu Hansen var blandt de første turister, der kom til Assens efter Anden Verdenskrig. Journalist Ole Carsten Rasmussen husker tilbage til dengang, turismen i Assens for alvor tog fart.

Assens: Trods corona-krisen boomede turismen i Assens i 2020, og fremgangen ventes at fortsætte næste år. Men byen har faktisk været et yndet turistmål, siden det igen efter 2. Verdenskrig blev muligt at krydse grænserne i Europa.

Jeg var i sin barndom i halvtredserne førstehåndsvidne til udviklingen. Min far Erik Rasmussen var fotohandler i Willemoesgade - turistmæssigt en central placering. Dengang var der nemlig færgeforbindelse mellem Fyn og Jylland fra havnen for enden af gaden.

Derfor var det naturligt, at turister i begge retninger stoppede op for at købe en ny film til deres fotoapparat. De kom både til fods - de såkaldte vandrefugle - på cykel og i bil. Danskere og udlændinge.

Min far fik blandt andet en hyggelig snak med den berømte sportsjournalist Gunnar Nu Hansen, mens han skiftede den sort hvide-film i hans kamera. Nu Hansen var på vej Danmark rundt sammen med sin søn, mens radiosporten holdt sommerferie. Også senere statsminister Anker Jørgensen var sammen med sin familie blandt turisterne dengang.

Annonce

Statsministeren overnattede på Næs

Anker Jørgensen overnattede på byens lejrplads på Næs, hvor faciliteterne var yderst beskedne i forhold til den nuværende standard. Således nærmede vi børn os ugerne toiletbygningen, når vi uden for sæsonen sneg os ind for at lege på pladsen. Stanken var simpelthen uudholdelig.

Men om sommeren begyndte i de tidlige halvtredsere turister fra ind- og udland at strømme til, og det fik min far som ivrig hobbyfotograf af turistforeningen til opgave at illustrere.

Imponerende hvad datidens campister kunne medbringe på deres cykler. Foto: Erik Rasmussen

Om billederne nogensinde blev offentliggjort, ved jeg ikke, men jeg fandt en håndfuld kopier forleden under oprydning på loftet. De viser, at cyklisterne var i flertal. Og det var imponerende hvor meget bagage, de kunne medbringe i form af telte, soveposer og kogegrej. Et par unge piger var således kommet cyklende helt fra Schweiz, og de imponerede ved til ære for fotografen at posere i spagat foran deres telt.

Vi så dog også hele to biler på pladsen den dag. En tysk og en dansk, husker jeg.

Annonce

Hollænderne kom først

De fleste udenlandske turister, der i starten kom i fars forretning, var hollændere. Min far kunne tysk, men det ville de ikke tale på grund af krigen og slog derfor over i engelsk.

Min far begyndte derfor at lære engelsk på aftenskolen.

Fremmedsprogligt slog udviklingen i beskedent omfang igennem på Assens Turistforenings første brochure efter krigen. På et kort over byens seværdigheder og faciliteter er kun vandrerhjemmet i Nygade forsynet med undertekster på tysk og engelsk. Først Jugendherberge. Så Youth Hostel.

Bærende foto i turistforeningens brochure fra starten af halvtredserne. Drengen på vej op i fyret, hvad der var strengt forbudt, er artiklens forfatter - den senere mangeårige journalist på Fyens Stiftstidende, Ole Carsten Rasmussen. Foto: Erik Rasmussen

Brochurens to største billeder viser statuen af søhelten Peter Willemoes og havnefyret på midtermolen med teksten: “Ingen steder viser den lune danske sommers solnedgange sig så skønne som her”. Rundt om fyret var der opstillet gode bænke, og bag dem er på billedet en syv-otte årig dreng på vej op ad de udvendige jerntrin, hvad der vistnok var strengt forbudt.

Det var mig, som aldrig nåede toppen, inden fotografen - min far - gennede mig ned.

De to piger, der var kommet cyklende helt fra Schweiz, lod sig fotografere til ære for turistforeningens fotograf. Foto: Erik Rasmussen

Min far var også medlem af turistforeningens bestyrelse, og han yndede at fortælle om dengang, daværende finansminister og senere statsminister Viggo Kampmann var foreningens gæst.

Der blev arrangeret en lille bustur rundt om byen, og undervejs bemærkede chaufføren: "Nu passerer vi Bryggeriet Vestfyen". Hvortil ministeren spontant udbrød: "Hvorfor det?!"


Anker Jørgensen overnattede på byens lejrplads på Næs, hvor faciliteterne var yderst beskedne i forhold til den nuværende standard

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Veteranhjem i Jordløse svarer på kritik: - Vi giver meget gerne en kop kaffe til alle, som har lyst til at komme på besøg

Annonce