Annonce
Lokalavisen Assens

De er tossede med gamle traktorer

Jari Rønn foran en istandsat Ferguson-traktor. Jari Rønn vurderer, at han har brugt et par hundrede timer på at sætte traktoren. Den er nu solgt for 42.000 kroner. Foto: Søren Plovgaard
Hver mandag aften mødes op til en snes personer i Værkstedet på Østerlund i Hjerup for at hygge sig og skrue på gamle traktorer.
Annonce

Hjerup: Hver mandag aften bliver der sparket dæk, skruet på møtrikker, nørdet og storhygget i en tidligere kostald på gården Østerlund på Hjerupvej 5 i Hjerup.

Her bor ægteparret Janni Rønn og Jari Henrik Rønn, og her ligger Værkstedet på Østerlund, der er omdrejningspunkt for en lille traktorklub, der i begyndelsen bar navnet Motor- og Veterantraktorklubben.

Janni og Jari Rønn stammer fra Horsens-egnen, og de var tidligere begge aktive i Danmarks Ferguson Museum i Glud sydvest for Horsens.

Det var også her, de mødte hinanden, og Janni og Jari Rønn blev hurtige enige om, at de gerne ville have deres eget.

Valget faldt på det tidligere landbrug Østerlund i Hjerup, hvor Jari og Janni Rønn nu har boet i to år.

For godt et år siden tog parret initiativ til at starte en traktorklub, og siden har der hver mandag aften været skrueaftener på Østerlund.

- Nogle kommer bare for at hygge sig, mens andre gerne vil have noget at skrue i, fortæller 41-årige Janni Rønn.

Hun går ikke selv til hånde i værkstedet, mens sørger for at de omkring 10 traktorentusiaster, der møder frem hver mandag aften, føler sig godt tilpas.

Janni Rønn begyndte selv at interesse sig for traktorer, da hun var en ung pige.

- Min far var entreprenør, og så tog jeg et traktorkørekort for at hjælpe ham og tjene lidt penge, og siden dengang har gamle traktorer haft min interesse, fortæller Janni Rønn.

Jari Rønn har en mere professionel indgang til sin traktorinteresse. Han er til daglig mekaniker hos Stiholt Hydraulic i Nørre Aaby.

- Vi synes, det er utroligt, at vi kan samle op til 20, der kommer jævnligt i vores værksted, siger 28-årige Jari Rønn.

Han har ikke noget imod at blive kaldt en traktornørd, for det er det udtryk, der bedst beskriver Jari Rønns tilgang til arbejdet med og interessen for de gamle traktorer.

- Jeg er mest til de gamle blå og røde Ferguson-traktorer. Dem kender jeg stort set alt til. Jeg kender til en masse detaljer på traktorerne. For eksempel sådan noget med hvornår en bestemt model fik en nye skærme, hjul og motortype, forklarer Jari Rønn.

Og Janni Rønn supplerer:

- Jeg kan vække ham midt om natten, og så kan han med et samme svare på en eller anden teknisk specifikation.

De gamle traktorer og værkstedet på Østerlund fylder meget i parrets liv. Værkstedet er blevet lidt af et livsværk for dem.

- En fredag aften klokken 21.30 sendte jeg 10.000 kroner til Lolland for tre traktorer, jeg aldrig havde set. Lige pludselig sad vi og handlede på nettet om traktorerne. Jeg havde fundet dem i en facebook-gruppe og ville bare have dem, siger Janni Rønn.

Jesper Greve Sørensen bor i Tybring og arbejder for Wedellsborg Gods. Han er en af de omkring 20 medlemmer, der jævnligt kommer på af Værkstedet på Østerlund.

- Det er hyggeligt at komme her. Det er noget sjovere end at sidde derhjemme og kukkelure. Jeg kommer altid klokken 17, mens andre først møder ind ved 19-tiden. Så går jeg og fejer lidt på værkstedet og ordner nogle småting, fortæller Jesper Greve Sørensen.

Medlemmerne i traktorklubben har ikke haft de bedste forhold at arbejde under. Den gamle kostald, hvor værkstedet er indrettet, har for eksempel været uden opvarmning. Men det er der nu rådet bod på. Forleden tog Værkstedet på Østerlund en helt ny afdeling på 120 kvadratmeter i brug, og indvielsen skete med pomp og pragt.

Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen var inviteret til at klippe den røde snor, så nu kan medlemmerne i dobbelt forstand varme sig over, at de har fået nye og bedre forhold at udleve deres hobby under.

Nogle kommer bare for at hygge sig, mens andre gerne vil have noget at skrue i.

Janni Rønn.

Det ligner et vrag, men medlemmerne af Værkstedet på Østerlund kaster sig gerne over en traktor som denne. Der er til mange timers arbejde. Foto: Søren Plovgaard
Borgmester Søren Steen Andersen var inviteret til at klippe den røde snor, som markerede indvielsen af et 120 kvadratmeter stort nyt værksted, der ligger i forlængelse af det tidligere værksted, som er indrettet i gårdens tidligere kostald. Foto: Søren Plovgaard
Når man besøger Værkstedet på Østerlund er man aldrig i tvivl om, at her handler det om gamle traktorer. Foto: Søren Plovgaard
Der var ekstraordinært stort fremmøde i værkstedet, da man forleden indviede en ny afdeling. Foto: Søren Plovgaard
Værkstedet på Østerlund. Foto: Søren Plovgaard
Værkstedet på Østerlund. Foto: Søren Plovgaard
Værkstedet på Østerlund. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce