Annonce
Lokalavisen Assens

Debat: Helnæsbugten er en stille hyldest til naturen

Annonce

Lokaldebat: I sin bog, ”Naturen på recept” anvender tv-lægen Peter Qvortrup Geisling citatet: ”Jeg går ud i naturen for at blive beroliget og helbredt og få mine sanser afstemt og finjusteret igen”.

Jeg bor ved den vestlige del af Helnæsbugten tæt på, hvor bugten støder op til Lillebælt. Når du drejer ind på x-vejen imod Helnæs, kører du i en tunnel af trækroner fra høje gamle træer, pludselig befinder du dig i et eventyrligt lys, som skyldes sammensmeltning af vand og himmel.

Helnæsbugten og den gamle fiskerby Brunshuse er på din venstre side. Til højre ligger Lillebælt og Feddet, en lyngklædt blomstereng, hvor egnens bønder i gamle dage deltes om græsning af kreaturer. Der åbner sig en anden verden lige uden for bilens vinduer. Hvis du vælger at dreje ind på parkeringspladsen til Å Strand, forlader bilen og går rundt på området, kan du opleve, hvordan naturen langsomt begynder at påvirke dine sanser og dermed dit nervesystem. Urolige tanker bliver erstattet af rolige, så sind og krop falder til ro. I roen spirer glæden frem.

Du befinder dig i et enestående smukt og varieret landskab på Vestfyn. Feddet har status af Natura 2000, som er udvalgt natur og landskab, Miljøstyrelsen har godkendt som bevaringsværdig. Området omkring Agernæs Havn er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven § 3.

I Miljøministeriet pjece Friluftsliv er for alle skriver daværende miljøminister Kirsten Brosbøl, at alle både på landet og i byen skal have friluftslivet tæt på. Naturen tilbyder noget til alle: Et sted, hvor man kan få mange gratis oplevelser, nyde roen eller udfordre sig selv hver eneste dag, både til lands, til vands og i luften. Naturen er et grønt frirum, hvor du kan spise din madpakke i fred og ro … Vi skal alle have let adgang til friluftsliv, oplevelser, motion og grønne øjeblikke.

Assens Kommune, Staten og EU har i samarbejde gjort naturområdet omkring Agernæs Havn tilgængelig for dem, der søger glæde i naturen. Ved selve Agernæs Havn samles familier med madkurve, og trailerbåde sættes i vandet og sejler ud på naturoplevelser på Lillebælt. Der bades ved stranden og spadseres på Feddet med udsigt til høje klinter og bakkede marker med skovbryn som baggrund. Rovfugle svæver under himlen, mens harer løber i skjul. Lystfiskerne kommer hele året og kan vælge at kaste snøren ud i Helnæsbugten eller Lillebælt. Kajakroere kommer padlende fra øst og fra vest. Når vindstyrken er til det, kommer kitesurfere og flyver over bølgetoppene.

Smukke vandreruter er markeret, og stier udbedret.

På landskabets smalle og snoede veje cykler par eller familier med oppakning, medens cykelryttere ligger bøjet over styret og træder kraftigt i pedalerne. Kolonner af veteranbiler og motorcykelklubber glider langsomt gennem det smukke landskab.

Som noget nyt har flere udenlandske autocampere fundet vej til området omkring Agernæs Havn og, som de udtaler: Nyder stilheden.

Som fastboende oplever jeg ikke, at det aktive friluftsliv i området belaster natur og landskab for meget. Naturen kan stadig rumme os alle, så stilhedseffekten og magien er bevaret. Områdets geologi, natur og kulturhistorie får mig til at tænke på, om området bør have status som Dansk Nationalpark?

Områdets geologi, natur og kulturhistorie får Jan B. Suni til at tænke på, om området bør have status som Dansk Nationalpark. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce