Annonce
Lokalavisen Assens

Det har skabt stor debat: Derfor skulle 79-årige Ib svare på sine forældres fødselsdato, selv om de har været døde i 40 år

Ib Ivar Dahl ville have hjælp til at komme på det omdiskuterede MitID. Det gik galt, da han blev udspurgt om sine forældres fødselsdag, som han ikke kunne huske. Arkivfoto: Amalie Hermansen
Det har vakt stor forargelse, at Ib Ivar Dahl blev udspurgt om sine forældres fødselsdatoer, der ligger i omegnen af 100 år tilbage. Nu forklarer kommunen sig.

Assens/Helnæs: Et spørgsmål fra borgerservice har vakt stor debat, efter 79-årige Ib Ivar Dahl i et læserbrev - udgivet torsdag middag - berettede om, at han skulle oplyse sine for længst afdøde forældres fødselsdatoer, da han var mødt op onsdag 4. maj for at få hjælp til at komme over på MitID.

Ib Ivar Dahl var med egne ord ved at tabe både næse og mund og kunne ikke svare på spørgsmålene. Han måtte gå fra borgerservice uden hjælp med beskeden om, at han kunne vende retur på et andet tidspunkt med sit nøglekort.

Flere oplevelser

I løbet af torsdagen berettede flere om lignende oplevelser via facebooksiderne Fyens Stiftstidende Assens og Lokalavisen Assens. En af debattørerne var Viggo Pedersen:

- Jeg var der i går (onsdag, red.) klokken 12. Samme spørgsmål. Først hvilken måned og så hvilken dato, min mor var født. Og hvor mange børn og hvornår den ældste var født/dato…Brækker mig over alt det pjat, skrev han blandt andet.

Camilla Frydenlund Stampe Jensen klarede lige skærene, da hun blev udfordret:

- Jeg skulle opgive min fars fulde fødselsdag, min mors fødemåned, min førstefødte nulevende barns fødemåned, samt om jeg havde heddet andet. Amen. Jeg var da så heldig, at mine forældre lige havde haft fødselsdag, så jeg kunne huske det, fortalte hun på facebooksiden.

Annonce

Nænsomme kontrolspørgsmål

Udover adskillige kommentarer på sociale medier, så skabte spørgsmålet også travlhed på rådhuset.

Læserbrevet var stilet som et åbent brev til borgmester Søren Steen Andersen (V). Han oplyser til avisen, at han er blevet orienteret om baggrunden for, hvorfor en borger som Ib Ivar Dahl bliver spurgt ind til den slags personlige forhold.

- Det korte af det lange er, at vi skal stille nogle spørgsmål, der hedder kontrolspørgsmål. Det står i loven, og det gør medarbejderne så skånsomt og nænsomt som muligt. De kan ikke afvige fra reglerne, forklarer borgmesteren.

Søren Steen Andersen uddyber, at man kan blive stillet forskellige spørgsmål i visse tilfælde afhængig af for eksempel hvilken dokumentation, man medbringer. Ifølge borgmesteren bliver Ib Ivar Dahl kontaktet, så man kan følge op på sagen.

Annonce

Sikkerheden i orden

Organisationen Ældresagen skriver blandt andet på sin hjemmeside, at hvis man ikke har en nyere smartphone og pas til at opdatere ID-oplysninger i NemID-appen, kan man risikere at blive udspurgt om personlige kontrolspørgsmål for at sikre, at man er den, man udgiver sig for at være.

Borgmester Søren Steen Andersen forklarer, hvorfor man kan blive stillet personlige spørgsmål i borgerservice. Arkivfoto: Michael Bager

Hvad tænker du om, at en 79-årig bliver spurgt ind til sine forældres fødselsdatoer?

- Det går jeg slet ikke ind i. Det er kontrolspørgsmål, som mange er blevet spurgt om, og det er en del af sikkerheden, der skal være, svarer borgmester Søren Steen Andersen.

- Jeg vil gerne understrege, at vores borgerservicemedarbejdere gør, hvad de kan for at hjælpe borgerne bedst muligt, understreger han.

Annonce

Andre spørgsmål, tak

Ib Ivar Dahl er sømand og forfatter og bor på Helnæs. Han forstår godt, at der skal være kontrolspørgsmål, men han undrer sig over, hvis medarbejderne på borgerservice ikke har flere muligheder at vælge imellem, så ældre som ham selv undgår at svare på spørgsmål, de har glemt for længst. Det har den 79-årige i hvert fald.

- Husk på, at det er 40 år siden, de døde begge to. At begynde at grave det op, så skal jeg begynde at grave i gamle kirkebøger, fortæller Ib Ivar Dahl, der understreger, at han medbragte sundhedskort, kørekort samt pas.

Husk på, at det er 40 år siden, de døde begge to. At begynde at grave det op, så skal jeg begynde at grave i gamle kirkebøger

Ib Ivar Dahl

Problemet var, at han havde en for gammel telefon, der ikke kunne scanne passet.

- Embedsmændene skal udføre deres arbejde, men der må være flere spørgsmål, tilføjer han.

Du er ikke bare en, der godt kan lide at slå borgerservicefolkene oveni hovedet?

- Det kan du vel godt forstå, at jeg ikke er. Tværtimod. Vi lever i et fantastisk land, hvor vi kommer gratis til alt muligt og bliver serviceret i hoved og røv, svarer Ib Ivar Dahl.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har noget horn i siden på hverken borgerservice eller lægehuset. Men embedspersonen kunne godt vise en bedre konduite, tilføjer han.

Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce