Annonce
Lokalavisen Assens

Drømmene blomstrer om kap med træerne i Madam Bundsens Haver

Rie Nielsen er vild med æbler. - Jeg kan ikke lide pærer, forklarer hun. - Æbler er gode og sunde, og de gør noget godt for immunforsvaret, mener hun. Foto: Lærke Bjørn Bang
Selvom Rie Nielsen ikke har så meget tid til sin enorme samling af æbletræer, som hun håber at få, når hun går på pension, spirer ideerne i den have, hun grundlagde i 2013.
Annonce

Assens: I Madam Bundsens Haver dufter der af snarlig sommer, mens flittige bier summer fra æbleblomst til æbleblomst. Fra Ingrid Marie til Filippa, Martha og Gravenfin.

Rie Nielsen grundlagde i 2013 en have med 350 forskellige æblesorter, og selvom haven lige nu mest er til for hendes egen fornøjelses skyld, håber hun, at også de ambitioner, der ligger til grund for haven, også snart vil blomstre så overdådigt som træerne gør i maj.

Salget af træer og podekviste er allerede i gang, det samme er produktion af æblevin og most. Men hun vil gerne have formidlingen af al den nørdede viden om æblesorter, hun ligger inde med, op i et højere gear, når hun om nogle år går på pension og får bedre tid.

- Jeg synes ikke, ideen er blevet mindre god. Men jeg bliver aldrig velhavende af den, griner Rie Nielsen.

Haven er "meget økologisk", forklarer Rie Nielsen, der som uddannelses- og erhvervsvejleder på Det Blå Gymnasium og byrådsmedlem i Assens Kommune ikke har timer nok i døgnet til at nusse så meget om den store æblehave bag Assens Planteskole. Og det er okay.

- Det er jo ikke en prydhave, siger hun med en bevægelse mod det høje græs, der vokser i tuer blandt træerne og de forvildede skovjordbær, der spreder sig til glæde for bierne.

Æblerne bliver primært gødet med brændenældevand. Hendes mand, Bjarne Gjervig, giver en stor hånd med i pasningen af den omfattende æblesamling.

Rie Nielsen arbejder på at udbygge hjemmesiden madambundsen.dk, hvor man kan læse om æblesorterne. Her kan du også kontakte Rie Nielsen for en rundvisning i æblehaven.

Æbletræerne i Madam Bundsens Haver er plantet efter et Danmarkskort. Fyn fylder godt i landskabet med bl.a. sorterne Ingrid Marie fra Høed og Gravenfin fra Ebberup. Foto: Lærke Bjørn Bang
Æbletræerne er særligt smukke i maj. Foto: Lærke Bjørn Bang
I samarbejde med Agger Vin laver Rie Nielsen og hendes mand æblevin, som efter sigende skulle passe godt til friske asparges. De producerer også most. Foto: Lærke Bjørn Bang
Der findes mange sjove æblesorter, og i Madam Bundsens Have kan du finde 350 forskellige. Her er det Kronprins Frederiks Taffelæble. Foto: Lærke Bjørn Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce