Annonce
Lokalavisen Assens

Et lille stykke af Assensbanen er forsvundet

Sporlegemet fra Næsvej og langs Næsgade er nu helt fjernet, og skinnecyklerne får i stedet plads ved parkeringspladsen, der for nylig blev etableret ved det rekreative område Jordbassinerne. Foto: Søren Plovgaard
Assens Forsyning A/S lægger de kommende otte måneder nye forsyningsrør langs Tommerup-Assens-banen. Det har betydet, at sporene langs Næsgade er fjernet, og at skinnecyklerne nu står ved Jordbassinerne.
Annonce

Assens: Endnu et lille stykke af Tommerup-Assens-banen er nu forsvundet i Assens.

For en halv snes år siden fjernedes et skinnestykke fra stationen og frem mod sidebanen til Assens Sukkerfabrik, der lukkede efter roekampagnen i 2006.

I sidste uge gravede et entreprenørfirma Aarsleff cirka 150 meter af skinnelegemet op mod syd langs Næsgade. Her havde skinnecyklerne, som foreningen Lilleskov Teglværk i Tommerup Stationsby driver, indtil denne sæson opmarchsted. Det flyttes nu til parkeringspladsen foran sukkerfabrikkens tidligere jordbassiner, som Assens Kommune siden har overtaget og omdannet til et rekreativt område.

Et entreprenørfirma er i gang med at lægge nye forsyningsledninger ned for Assens Forsyning A/S fra Assens til Glamsbjerg og videre til Tommerup Stationsby, og ledningerne lægges langs banen. Det sker, fordi Assens Forsyning A/S ønsker at erstatte samtlige Assens Kommunens nuværende otte lokale rensningsanlæg i et nyt anlæg i Forsyningsparken, der etableres i byens sydøstlige udkant og tæt ved jernbanelinjen ved Stejlebjerg.

Det er dog kun ved Næsgade, at skinnerne fjernes helt. På den øvrige strækning på den første etape til Glamsbjerg har det flere steder været nødvendigt at fjerne bevoksning for at kunne komme til med entreprenørmaskinerne.

Et tog passerer Næsgade i august 1999. Der var dengang tale om en særkørsel for Dansk Jernbaneklub. Yderst til højre på billedet skimtes sukkerfabrikkens 3000 ton tunge og 55 meter høje betonsilo, som blev genstand for stor opmærksomhed, fordi den i december 2011 viste sig mere genstridig end forudset, da eksperter ville sprænge den i luften.  Siloen forskød sig kun nogle få meter på sit fundament, og beboerne i Næsgade måtte evakueres, indtil det den 16. december 2011 omsider lykkedes at lægge sukkersiloen ned. Arkivfoto: Søren Plovgaard
Annonce

Forskønnelse af området

Skinnerne ved Næsgade er nu skåret op og skal fremover anvendes til kørsel med byggekraner.

- Træsvellerne skal også skæres op og brændes, fordi de er forurenede, fortæller Jens Moldt og Kenneth Friis fra entreprenørfirmaet Aarsleff, der forventer, at arbejdet er slut om otte måneder.

Fjernelsen af sporlegemet ved Næsgade kan nu samtidig indgå i forskønnelsen af området omkring den tidligere sukkerfabrik, der efter lukningen for tolv og et halvt år siden har fundet anvendelse til rådhus og idræts- og kulturcenter.

Skinneføringen ved Næsgade er i øvrigt ikke den oprindelige fra åbningen af Tommerup-Assens-banen i 1884. Linjeføringen blev ændret og kom tættere på Næsgade i forbindelse med anlæggelsen af Søndre Ringvej samt etableringen af sidesporet til Assens Cellulosefabrik i foråret 1968.

Nye forsyningsledninger lægges ned langs Assensbanen. Det sker i forbindelse med, at Assens Forsyning samler kommunens otte rensningsanlæg i et helt nyt i rensningsanlæg i Forsyningsparken i byens sydøstlige udkant. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Sporoptagning ved Næsgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce