Annonce
Lokalavisen Assens

Foredrag om "De døde sjæles by": Arkæolog vender tilbage til Sarup efter 20 år

Foredraget finder sted hos Porten i Sarup. PR-foto
Annonce

Sarup:  For 40 år siden blev et epokegørende fund af en begravelsesplads fra tidlig bondestenalder fundet ved Sarup. Det var et fund, som gjorde både arkæolog Niels H. Andersen fra Museum Moesgaard og Sarup verdenskendt blandt stenalderarkæologer og mange andre.

Det skriver LOF Vestfyn, som 9 september inviterer til foredrag med netop Niels H. Andersen, som ikke har været i Sarup i 20 år.

Under udgravningerne undersøgte arkæologerne et 12 kvadratkilometer stort område ved Sarup Næsset, hvor der i 1971 blev gjort et fund så sensationelt, at lignende fænomener i hele Europa er blevet opkaldt efter det. Der er tale om Saruppladsen, hvorpå der ligger et såkaldt sarupanlæg fra den yngre stenalder.

Saruppladsen er en otte-ni hektar stor plads, som har været omkranset af et kraftigt palisadehegn. Uden for hegnet er fundet store aflange volde, hvori der er fundet menneskerester.

Pladsen er formentlig blevet brugt til begravelsesceremonier og har af arkæologerne fået navnet ”De døde sjæles by”.

Det besynderlige er, at selve anlægget kun har været brugt i en uges tid, hvorefter det er blevet forladt. Fænomenet er kendt over hele Europa, hvor der eksisterer omkring 1000 stort set ens sarupanlæg.

Tilmelding til arrangementet 9. oktober, hvor Niels H. Andersen fortæller og viser rundt i terrænet, skal ske til vestfyn@lof.dk eller 2330 9849. Foredraget finder sted hos Porten i Sarup på Søbrovej 12. LOF Vestfyn medbringer af hensyn til coronasikkerheden mundbind til at tage på under den indendørs del af foredraget. /lba

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Røde Kors samler ind

Lokalavisen Assens

Cirkus i byen

Annonce