Annonce
Lokalavisen Assens

Frilandsavleren på Helnæs har kun et enkelt guldbryllupsønske: - Jeg ønsker mig en tår vand til mine kartofler

Frilandsavler og hobbyentusiast Regner Buch Madsen fra Helnæs er endnu engang klar med årets første høst af friskopgravede danske kartofler. Foto: Søren Plovgaard
Den lokalkendte kartoffelentusiast Regner Buch Madsens største guldbryllupsønske er regn efter flere måneder med sparsomme regnmængder, som har været hårde ved de små gule knolde.

Helnæs: Foråret er ikke for alvor ankommet, førend hobbyavler Regner Buch Madsen - kendt for sine tidlige afgrøder - er klar med årets første frilandskartofler fra rækkerne omkring gården Elmegård for enden af Elmebjergvej på Helnæs.

Sidste år slog den nu 74-årige kartoffelkender personlig rekord, da det lykkedes at grave de første spiseklare knolde op allerede den 16. april. I år måtte høsten desværre vente en anelse længere:

- Vi tog de første op til os selv den 19. april, og så er vi begyndt at sælge fra den 28. april. Men de har fået meget kulde og giver derfor ikke det store udbytte. Jorden var for fugtig, da vi lagde dem i februar, og det var heller ikke optimalt, erkender Regner Buch Madsen.

Annonce

Bare en tår vand

Et andet vejrlig volder også problemer for frilandsavleren:

- Det har stort set ikke regnet, siden vi lagde kartoflerne. Det er helt vanvittigt tørt! Hvis bare, vi lige fik 10 millimeter regn, ville det være rigtig godt. Nu har vi guldbryllup på lørdag, og der er mit højeste ønske faktisk, at vi får en tår vand, siger Regner Buch Madsen og klukler.


Det har stort set ikke regnet, siden vi lagde kartoflerne. Det er helt vanvittigt tørt!

Regner Buch Madsen, frilandskartoffelavler


På trods af den vanskelige start er de nye kartofler alligevel dukket op hurtigere end forventet, oplyser han:

- Jeg synes faktisk, det er fantastisk, at vi har fået dem så tidligt. Det er jeg stolt over. For dem, jeg har snakket med, der dyrker kartofler i koldhus, de har også først deres kartofler klar nu.

De nye kartofler sælges for 100 kroner kiloet. Foto: Søren Plovgaard
Annonce

Dem, der kan lide kartofler

Regner Buch Madsen har i mange år deltaget i Dansk Kartoffelråds danmarksmesterskaber i dyrkning af frilandskartofler, og han har vundet adskillige topplaceringer - blandt andet en tredjeplads i 2019-mesterskabet.

Det er da også, efter avlerens eget udsagn, vaskeægte kvalitetskartofler, man kan købe for enden af vejen med det hvidmalede kartoffelskilt:

- Mine sorter er aspargeskartofler. Det er kvalitet! Rigtig gode kartofler. Dem, der kan lide kartofler, de køber dem her, konstaterer Regner Buch Madsen og tilføjer, at han regner med at have kartofler til de sultne hele sommeren igennem:

- Og hvis der kommer lidt regn, kan vi sælge flere kartofler!

De første kartoffelkøbere har allerede lagt vejen forbi Elmegård på Helnæs. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Tyv klatrede op ad lygtepæl i kolonihave: - Det må være ærgerligt at aflevere en Mors Dag-gave, der er stjålet ...

Annonce