Annonce
Lokalavisen Assens

Fyn skal det være: Til Fyns højeste punkt med de korteste ben

- Kom, tag fat i min hånd - og mit ben. Den sidste skråning mod toppen til Frøbjerg Bavnehøj er hård for benene, men smilene er store, og ungerne er ikke til at drive hjem igen. Foto: Daniel Kofoed.
Hvordan holder man bedst ferie på sin egen ø, nu hvor der er udsigt til, at man ikke lige foreløbig kan komme ud i den store verden. Den udfordring har Lokalavisen Assens taget op - og udsigt er der masser af lige her i baghaven. Avisens udsendte tog børnene Julia og Anna Sofia med på tur til Frøbjerg Bavnehøj en tilfældig dag i maj.
Annonce

Frøbjerg: - Hej unger, skal I med ud og bestige et lille 'bjerg'?

Reaktionen fra Anna Sofia på tre og Julia på seks år kommer prompte:

- Så skal vi også have tre is! Nej, fem, siger den seks-årige, der mildest talt ikke er begejstret for udsigten til at bruge en eftermiddag ude i det fri.

Entusiasmen i min stemme er ellers stor, og jeg får da også forhandlet mig frem til at betale med blot to is.

I forbindelse med kampagnen "Fyn skal det være", der har til formål at inspirere os på Fyn til at holde ferie på øen, sætter jeg kursen mod Frøbjerg Bavnehøj.

Målet er at 'bestige' det "lille, store bjerg", som det hurtigt bliver døbt i bilen på vej dertil. Og da vi har nogle af Fyns korteste ben - Anna Sofias stænger på blot 40 centimer - så sætter vi for alvor attraktionen på en prøve.

Bedømt på beklagelserne, mens vi skærer igennem det bakkede højfynske landskab, så tegner eftermiddagens udflugt ikke lovende. Og vinden er kold, men ellers står solen højt, og der er ingen regn.

Gode råd til at bestige bjerge

Hvilket fodtøj er bedst? Er det for voksne eller børn? Og så videre.

Bureauleder ved Visit Assens, Louise Skøtt Christensen, kommer her med tips og tricks til at besøge Frøbjerg Bavnehøj, Fyns højeste punkt.

1) Frøbjerg Bavnehøj er en meget bred målgruppe. I ydersæsonen kommer der nok flest ældre, mens der også kommer familier i højsæsonen, hvor der er god plads til, at børnene kan løbe og lege. Børn synes, det er sjovt at klatre op ad bakkerne, siger Louise Skøtt Christensen.

2) Tag noget godt fodtøj på, der kan klare terrænet. Tag en god vindjakke og medbring en madkurv, så man kan nyde den fantastiske udsigt, når man alligevel er nået til tops, hvor man kan se udover det meste af Vestfyn, anbefaler bureaulederen.

Frøbjerg Bavnehøj er en af de naturperler, Visit Assens i forvejen har højt på markedsføringslisten. Bureaulederen forventer, at endnu flere den kommende tid vil lægge vejen forbi udsigtspunktet.

Man kan desuden købe et postkort på turistkontoret i Assens, man kan sende hjem til familier og venner.

Bavnehøjen er med i initiativet bestigbjerge.dk, hvor man kan skrive to talkoder for hvert bjerg ind på sin smartphone eller computer som bevis på, at man har klaret turen fra p-plads til "bjergtop".

Når man har besteget alle bjerge, får man sit bjergbestigernavn i en Hall of Fame.

Der er i alt 21 bakker på listen. Fire af dem ligger i Assens Kommune.

Udover Frøbjerg Bavnehøj, 131 meter, drejer det sig om Brændholt Bjerg, 115 meter, Hjortebjerg, 107 meter, samt Vissenbjerg, 129 meter.

Det eneste andet fynske indslag på listen er Lerbjerg, 126 meter, der ligger i Svanninge Bjerge ved Faaborg.

Annonce

Ingen trætte ben, endnu

En is til hver og en tur på legepladsen ved den nærliggende landkøbmand i Ørsted får dog hurtigt stemningen til at stige en smule, så mundvigene vender mere opad end ned, da vi ankommer til parkeringspladsen for foden af bavnehøjen, der med sine 131 meter i højden tårner sig op mellem Tommerup og Aarup.

Det 12 hektar store område blev ifølge Assens Kommune fredet i 1947, og det er Naturstyrelsen, der står som ejere af stedet. Der blev i oldtiden afholdt offerfester på det dengang hellige sted.

Mens det i nyere tid trækker massevis af folk til friluftspil, sankthans og mindelunden, der er med til at huske os på besættelsestiden.

Alt det var der ikke meget tid til at snakke om, da bildøren først blev åbnet, og ungerne fløj ud med medbragte kiks og juicebrikker i tasken.

- Wow, det er faktisk ret flot. Der er en meget smuk udsigt. Prøv lige at se, udbryder Julia, der endnu kun stor på parkeringspladsen og peger rundt på træer og et lille fint stråtækt hus.

- Shit, det er langt. Se ud på det gule (på rapsmarkerne, red), det er ret flot, lyder det lidt efter, mens det går i raske skridt opad langs stierne.

Hvordan har benene det, spørger jeg.

- Godt. Nåh, der er får. Det var der i hvert fald på et billed. Okay, skal vi opad eller nedad?

- Opad mod skiltet, hvor der står bavnehøjene, svarer jeg.

Annonce

- What, en smuk udsigt

Herefter fortsætter spørgsmålene og kommentarerne i en lind strøm, indtil vi omkring 15 minutter senere næsten når toppen. Storesøster med det lange ben foran, mens lillesøster på tre følger godt med.

- What. Her er også en smuk udsigt. Prøv lige at se, at vi har gået helt dernedefra, uden at jeg har fået trætte ben, konstaterer Julia, der dog lige inden toppen næsten må give fortabt.

- Vi har næsten klaret det. Nu bliver det stejlt. Det er hårdt. Tag fat i min fod, og hold fast i min hånd. Jeg skubber dig, lyder det mellem børnene, der med hiv og sving selv klarer den sidste stigning kravlende på alle fire.

- Yes, min storesøster og jeg har klaret det, siger lillesøster på tre på toppen.

Prøven er bestået. Frøbjerg Bavnehøj er besteget. Der bliver kravlet rundt på hver en sten, i træer og op ad bakkeskråninger. Forventningerne er mere end indfriet. Og ungerne er ikke til at drive hjem.

"Det lille, store bjerg" kan sagtens klare en udflugt mere en anden god solskinsdag.

En, to, tre personer nåede toppen på 15 minutter. Bagefter var der masser af tid til sjov på leg på sten, skråninger og i træer. Foto: Daniel Kofoed.
- Hold da op, en flot udsigt, lyder det begejstret fra Julia allerede inden, bjergbestigningen rigtig er begyndt. Foto: Daniel Kofoed.
Det gik med raske skridt mod toppen. Foto: Daniel Kofoed.
Julia og Anna Sofia var med til at teste, om Frøbjerg Bavnehøj, Fyns højeste punkt, også er en attraktion for nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Lokalavisen Assens testede Fyns højeste punkt med nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Lokalavisen Assens testede Fyns højeste punkt med nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Lokalavisen Assens testede Fyns højeste punkt med nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Lokalavisen Assens testede Fyns højeste punkt med nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Lokalavisen Assens testede Fyns højeste punkt med nogle af øens mindste ben. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Netto kommer til Skallebølle

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Lokalavisen Assens

Se fanbrevet til brygmesteren i Assens: - Efter en halv porter begynder jeg at nynne - efter en hel er verden smukkere...

Annonce