Annonce
Lokalavisen Assens

Gamle møbler til Toldstrups Hus' mindestuer

Der var både grund til smil og skål, da Toldstrups Hus forleden modtog et sæt fine ældre møbler, der har stået hos ægteparret Anna og Christian Pedersen i Ebberup, og som nu med Mogens Lykke Olsens mellemkomst er havnet i museumsejendommen i Damgade 26 i Assens via en flyttebil fra Royal Flyt. Fra venstre er det Preben Find, formand for Toldstrupselskabet, Mogens Lykke Olsen, Christian Pedersen og Anna Pedersen, der hilser på hinanden i et glas champagne. Foto: Søren Plovgaard
Folk er flinke til at skænke modstandsmuseet Toldstrups Hus i Assens genstande fra krigens tid. Forleden modtog museet et sæt gamle møbler fra et ægtepar i Ebberup.
Annonce

Assens: Assens-museet Toldstrups Hus, der indeholder mindestuer for Danmarks bedste nedkastningschef Jens Toldstrup, fik forleden tilført et sæt flotte ældre håndlavede møbler.

Møblerne har tilhørt ægteparret Anna og Christian Pedersen, der har haft dem stående i stadsstuen i deres hjem i Ebberup.

Nu har Anna og Christian Pedersen imidlertid besluttet sig for at sætte deres ejendom på Ebberupvej til salg og flytte til Assens, og derfor er de så småt gået i gang med at skille sig af med lidt af indboet.

Da den tidligere bladchef og eventmager Mogens Lykke Olsen kom under vejrs med det, foreslog han Anna og Christian Pedersen, at han købte møblerne af dem og forærede dem til Toldstrup Hus.

- Det gjorde jeg, fordi jeg kan huske, at der stod et lignende sæt møbler i huset, dengang Jens Toldstrups far Anthon Jensen, der blev kaldt Mirakelsmeden, boede her. I starten var jeg bange for den langskæggede herre i sort vest med messingknapper. Men det blev til et venskab, hvor jeg ofte blev budt indenfor. Og det var her, jeg så et tilsvarende møblement, så derfor mente jeg, at det skulle blive i Danmark frem for at ende i udlandet på en auktion, siger Mogens Lykke Olsen.

Preben Find, der er formand for Toldstrupselskabet som driver det lille museum i Damgade i Assens, var glad for donationen. Toldstrups Hus får stort set hver eneste uge tilført genstande, som personer forærer det lille modstandsmuseum. Det kan være gamle aviser, bøger, film og forskellige udklip og oplysninger om personer fra tiden omkring fra Anden Verdenskrig. Men det er ikke så tit, at museet får et tilbud om at modtage møbler.

- For mig drejer det sig om at skabe et miljø i huset a la Toldstrups barndomshjem, og det kan møblerne fint bruges til, siger Preben Find om donationen, der består af et bord, en polstret sofa og seks stole i blankpudset mahogni.

Anna Pedersen oplyser, at møblerne stammer fra den sønderjyske slægt Bille, og at de har gået arv i arv fra Christian Pedersens familie. Anna Pedersen mener desuden at vide, at møblerne højst sandsynligt stammer fra perioden fra 1830 til 1850.

For mig drejer det sig om at skabe et miljø i huset a la Toldstrups barndomshjem, og det kan møblerne fint bruges til.

Preben Find, formand for Toldstrupselskabet

Annonce

Museum i baghus

Preben Find fortæller, at Toldstrupselskabets næste projekt bliver at indrette et museum i baghuset bag ejendommen i Damgade 26. Hertil er der naturligvis brug for effekter og genstande, der har relation til Jens Toldstrups og hans families liv og virke.

Da Museum Vestfyn lukkede museet Mands Samling i 2015, købte Toldstrupselskabet ejendommen af Museumsfonden for Mands Samling, og under rømningen fandt man blandt andet et par genstande, som Preben Find mener burde tilhøre Toldstrups Hus.

Det drejer sig om en våbencontainer, der var en gave til museet fra Jens Toldstrup, og et Remington-gevær, som sandsynligvis har været benyttet under modstandskampen på Assens-egnen.

En henvendelse fra Toldstrupselskabet til museumschef Johan Møhlenfeldt Jensen fra Museum Vestfyn har endnu ikke skabt klarhed over, om Toldstrups Hus kan forvente at få genstandene tilført det kommende museum.

Anna Pedersen med et ældre billede af stolene og bordet, som de så ud, da de stod i et hjem i Sønderjylland. Foto: Søren Plovgaard
Det er her i baghuset, at Toldstrupselskabet vil indrette museum om besættelsestiden. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce