Annonce
Lokalavisen Assens

Gang i risteriet i Haarby: Steen vil lave Danmarks bedste kaffe

Steen Aalund Olsen dufter til en håndfuld kaffebønder i risteriet. Kaffe har en kompleks smag, og man har identificeret op mod 1000 forskellige smagsstoffer i kaffen. Estate Coffee køber kaffebønner fra alle hjørner af kloden, men det er fælles for leverancerne, at de alle kommer fra farmere, der dyrker bæredygtige landbrug. Foto: Søren Plovgaard
Efter et halvt års tilløb kom der i sommer gang i produktionen hos Estate Coffee i Haarby. Lokalavisen har besøgt den nye virksomhed.
Annonce

Haarby: Steen Aalund Olsen stopper op et øjeblik i fabrikshallen på Holmevej 10 i Haarby og retter blikket hen mod et vindue.

- Kan du ikke se det? Det ligner jo et skønmaleri, når man kigger ud af vinduet, lyder det fra den 52-årige direktør, mens han peger ud mod markerne og efterårslandskabet i horisonten.

Han har lige sørget for at få klippet den store hæk ved indkørslen til fabrikken, så den danner et stort grønt hjerte.

Det er knap et år siden, erhvervsmanden Steen Aalund Olsen købte den seks hektar store grund med de 4000 kvadratmeter tomme industribygninger for 2,6 millioner kroner.

Steen Aalund Olsen har med årene fundet ud af, at han trives bedst i mindre firmaer, hvor alle er tætte på hinanden. Et sted, hvor der kan tages hurtige beslutninger, og hvor arbejdsgangene er enkle.

Merete Damsbo på arbejde i pakkeriet hos Estate Coffee. Efter mange år i finansbranchen skiftede hun sidste år karrierebane. Foto: Søren Plovgaard

Den store erhvervsejendom i udkanten af Haarby blev i mange benyttet til møbelproduktion, men den er oprindeligt opført som Haarby Konservesfabrik. Det er efterhånden 50 år siden, at fabrikant Carl Thomsen ophørte med at lave saft, marmelader og syltede agurker i lokalerne, men nu har Steen Aalund Olsen sørget for, at erhvervsbygningen igen er centrum for fødevareproduktion.

Steen Aalund Olsen har flyttet aktieselskaberne Estate Coffee Copenhagen A/S og Chokolade Compagniet fra Rødovre til Haarby og indrettet kafferisteri og te- og chokoladeproduktion i fabrikshallerne i Haarby under fællesnavnet Estate Coffee.

Produktionen gik i gang i begyndelsen af juni, og stednavnet Copenhagen er forlængst strøget af firmanavnet, for nu kan og skal der fortælles en ny og anderledes historie fra det sydvestfynske.

Annonce

Ristemaskinernes Rolls-Royce

Vestjyden Steen Aalund Olsen er halvt på hjemmebane i Haarby. Han var kun 22 år, da restauratøren og erhvervsmanden Sven Grønlykke hyrede ham til en stilling på Haarby Mejeri, og Steen Aalund Olsen har blandt meget andet en baggrund som direktør for det Løgismose-ejede Allested Mejeri og en nær fortid i fusionsfirmaet Løgismose-Meyers.

John Brovn Pedersen arbejder på lageret. Her er han i gang med at flytte et parti julegløgg. Foto: Søren Plovgaard

Steen Aalund Olsen taler altid med en smittende entusiasme om de projekter, han har gang i. For eksempel om kaffens smagsnoter, forskellen på mørke og lyse bønner og slow-ristning. Og hvorfor Estate Coffee har lagt sig i markedet for premium-produkter frem for at producere en gennemsnitlig stangvare.

- Det, vi gør her med kaffen i Estate Coffee, er det samme, som mikrobryggerierne gør med øl, fastslår Steen Aalund Olsen.

Midt i produktionshallen står en stor Loring-roaster - en amerikansk produceret stålristemaskine, som kan modtage 70 kilo kaffebønder ad gangen. Steen Aalund Olsen tøver ikke et sekund med at kalde den for ristemaskinernes Rolls-Royce.

- Vi rister mandag til torsdag. Jeg har taget to af mine riste-drenge med fra Sjælland til Haarby, hvor jeg har lejet et hus til dem. De møder ind mandag morgen efter den jyske håndværkermodel og rejser hjem torsdag eftermiddag, fortæller Steen Aalund Olsen.

Råvarne til kaffeproduktionen handler Estate Coffee direkte hos udenlandske kaffefarmere, så firmaet sikrer, at farmerne får den rigtige pris for bønnerne, så de kan blive ved med at producere kaffebønderne på et bæredygtigt grundlag, fortæller Steen Aalund Olsen.


Vi rister mandag til torsdag. Jeg har fået to af mine riste-drenge med fra Sjælland til Haarby, hvor jeg har lejet et hus til dem, så de møder ind mandag morgen efter den jyske håndværkermodel og rejser hjem torsdag eftermiddag

Steen Aalund Olsen, direktør Estate Coffee


Estate Coffee producerer også kaffekapsler til Nespresso-kaffemaskiner. Det er et marked, der er i vækst, og i øjeblikket er teknisk chef - eller baghaveofficer, som han også bliver kaldt - Henrik Toft i gang med at teste kapsler, der giver den helt rette formalingsgrad.

Det er en hel videnskab i branchen, og Henrik Toft forklarer, at man af hensyn til forbrugerne har erstattet aluminium og plastik på kapslerne med plantefibre fra majs. Det sikrer, at kapslerne er nemme at kildesortere, fordi de kan smides direkte ned i en kompostbeholder efter brug.

Selv om firmanavnet Estate Coffee udelukkende dufter af kaffeproduktion, så beskæftiger man sig også med både te og chokolade.

Det er noget Merete Damsbo kender til. Hun er en af Estate Coffees 20 ansatte, og Merete Damsbo sørger blandt andet for at, der kommer etiketter på chokoladeposerne, og at de lander i de rigtige kasser.

58-årige Merete Damsbos arbejdsliv tog en brat vending, da hun for to år siden mistede sit job som kassemedarbejder i Nordea i Middelfart. I dag er hun glad for at være en del af den nyetablerede virksomhed på Holmevej i Haarby, og hun trives godt med sit arbejde.

Annonce

Administration i møbelfabrikantens villa

På første sal i den store fabriksbygning var det oprindeligt meningen, at der skulle indrettes kontorer og administrationslokaler. Men Estate Coffee har i stedet valgt at benytte den tidligere privatbolig til del af forretningen.

I villaen sidder blandt andre Lene Mannerup. Hun har kun været på lønningslisten i et par måneder og er kommet til Estate Coffee fra en stilling hos Carl Hansen & Søn i Aarup.

Lene Mannerup, der deler kontorlokaler med Sille Fløjborg fra Ebberup, mestrer det franske sprog, og det kommer hende til gode, når der for eksempel skal handles Valrhona-chokolade.

Kommerciel direktør Anna Kromann Aagaard blev ansat 1. august. Hun er 52 år og har tidligere i 17 år været ejer af og direktør i reklamebureauet Fingerspitz i Odense.

- Estate Coffee er på en ekstremt spændende rejse med en masse gode highend kvalitetsfødevarer, som vi nu skal bringe ud på det store danske marked både til detailleddet, og til det vi kalder out of home. Vi har nogle klare styrker i risteriet og i den luksus, der ligger i produkter som kaffe, te og chokolade, forklarer Anna Kromann Aagaard og understreger samtidig, at alle ansatte er lige vigtige i en mindre virksomhed som Estate Coffee.

Steen Aalund Olsen

Steen Aalund Olsen er 52 år og bor i Odense sammen med Camilla Aalund Mortensen.

Han er far til fire piger.

Steen Aalund Olsen ejer også et økologisk landbrug på Lyø.

Han er vokset op i den lille landsby Vejrup øst for Esbjerg.

Uddannet mejeritekniker på Dalum Tekniske Skole og Kold College i Odense med speciale i fødevareproduktion, innovation og salg.

Som 22-årig blev han blev ansat som mejerist på Løgismoses Mejeri i Haarby i 1990.

Steen Aalund Olsen blev senere direktør, og fra 2013 var han medejer af Løgismose-koncernen. Herefter direktør og aktionær i Løgismose Meyers Group.

Han har gennem årene haft adskille bestyrelsesposter.

Steen Aalund Olsen er blandt andet medejer og bestyrelsesformand i cafékæden Nelles Coffee & Wine i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce