Annonce
Lokalavisen Assens

Gymnasieelever konkurrerer ved OL i biologi

Emil Clemmensen og Annika Osborne Jensen, begge elever på Vestfyns Gymnasium, forbereder sig til den danske semifinale ved Biologiolympiaden. Foto: Rasmus Vestergaard
Torsdag deltog Annika Osborne Jensen og Emil Clemmensen fra Vestfyns Gymnasium i en biologikonkurrence for Danmarks dygtigste biologi-elever. Lokalavisen Assens var med til de sidste forberedelser inden konkurrencen. Vi følger op, når vi har resultatet.
Annonce

Glamsbjerg: I biologilokalet på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg er to særdeles dygtige elever i gang med de sidste forberedelser, inden de skal deltage i Biologiolympiaden. En international konkurrence i biologi og bioteknologi.

3.g'eren Annika Osborne Jensen og Emil Clemmensen, der går i 2.g, er blandt de 30 gymnasieelever fra hele landet, der er blevet udvalgt til at deltage i semifinalen, der foregår i Aarhus.

Og der er noget at leve op til, for sidste år var en elev fra Vestfyns Gymnasium blandt de 15, der gik videre til den danske finale.

Det er dog ikke umiddelbart noget, der går dette års deltagere på.

- Vi er da nok lidt nervøse, men jeg føler egentlig ikke noget pres. Det er bare fedt at være med og prøve noget nyt, fortæller Emil Clemmensen.

Og det er Annika Osborne Jensen enig i.

- Jeg tager det, som det kommer. Jeg var også med i de indledende runder sidste år og havde egentlig ikke planlagt at deltage igen, men det er fedt at være med og lære nogle nye mennesker at kende, siger hun.

De fire bedste fra den danske finale går videre til den internationale konkurrence i Japan.

Jane Burkarl (tv), biologilærer på Vestfyns Gymnasium, gennemgår et gærforsøg med Emil og Annika. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce

Mikrobiologi og enzymkinetik

Emnerne i årets konkurrence er mikrobiologi og enzymkinetik, men mere ved deltagerne ikke om konkurrencen, der består af en teoretisk test og to laboratorieforsøg à to timer.

Derfor har det sat Jane Burkarl og nogle af gymnasiets andre biologiundervisere på prøve. I et forsøg på at forberede Annika og Emil bedst muligt til konkurrencen, har de nemlig forsøgt at gætte, hvilke opgaver deltagerne kan blive udsat for.

Forberedelsen byder derfor blandt andet på forsøg med gær.

- Men vi ved jo ikke, hvad I rent faktisk kommer ud for, siger Jane Burkarl til de to elever, da hun fortæller om det forsøg, de skal til at lave.

Det gælder om at finde ud af, hvor hurtigt enzymerne i gæren arbejder. Svaret er hurtigt. Indholdet i glasset skummer over som en lille vulkan.

- Og så skal I huske, at hvis der er nogle spørgsmål til testen, som I ikke svarer på, giver det med sikkerhed nul point. Så hellere gætte. Man kan jo være heldig, siger hun.

Annonce

Træk vejret

Den ene af de tre elever fra Vestfyns Gymnasium, der deltog i sidste års konkurrence, er Freja Burkarl, der nu har sabbatår, inden hun skal i gang med at studere biologi på Aarhus Universitet.

Hun var klar med gode råd til Annika og Emil.

- Jeg tænkte flere gange: "fuck, det ved jeg ikke", men så skal I trække vejret og gå videre til de opgaver, som I kan. Tiden flyver afsted, fortæller hun.

- Husk også at tjekke op på begreber inden, for I kan ikke slå op undervejs, siger hun og tilføjer:

- Og Annika, du skal huske en elastik til håret, det må ikke hænge løst.

Freja Burkarl fortæller, at det var en mega fed oplevelse at deltage i konkurrencen, der har givet hende mange nye bekendtskaber, og også var med til at bekræfte, at hun skal studere biologi.

- Det var nørdet, men også fedt at være sammen med nogle, der går ligeså meget op i det som en selv. Der er ingen, der ikke gider biologi. Det kan der godt være i en gymnasieklasse, fortæller hun.

Freja Burkarl (tv), tidligere elev på Vestfyns Gymnasium og tidligere deltager ved Biologiolympiaden, fortæller årets to deltagere om opgaverne. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce

En del af talentplejen

Jane Burkarl har ikke nogen forventning om, at Emil Clemmensen og Annika Osborne Jensen går hele vejen til den internationale konkurrence. I stedet handler det om udvikling og proces.

- Det giver dem mulighed for at dyrke faget noget mere, end de får mulighed for i klassen. Samtidig kommer de ud og oplever, at der er andre, der går ligeså meget op i det, som dem, siger hun.

Ifølge rektor på Vestfyns Gymnasium Ole Toft Hansen handler det da også om meget andet end eventuelle medaljer.

- Vi er med i konkurrencer som en del af vores talentpleje, men vi gør det med udgangspunkt i, at de dygtige elever skal have mulighed for at udfordre sig selv endnu mere. De skal ud og prøve sig selv af og udvikle sig, fortæller han.

Emil Clemmensen og Annika Osborne Jensen, begge elever på Vestfyns Gymnasium, forbereder sig til den danske semifinale ved Biologiolympiaden. Foto: Rasmus Vestergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Ændringer hos kirken

Annonce