Annonce
Lokalavisen Assens

Hærværk på Torvet: Kendt skulptur overdænget med creme fraiche

Det var en lidt anden udgave af skulpturen Salamanderdrengen, som borgerne i Assens tirsdag vågnede op til. Salamanderdrengen har haft sin nuværende placering på Torvet i Assens siden 1992. Samtidig blev muren bag skulpturen bygget, fordi den skulle danne en afslutning på Torvet. Muren blev i begyndelsen kaldt for "Salamander-muren", men det udtryk bruger ingen vist længere. Foto: Søren Plovgaard
Annonce

Assens: Det var et noget trist syn, der tirsdag morgen mødte borgerne i Assens.

Skulpturen Salamanderdrengen på byens torv er natten til tirsdag overhældt med det, der angiveligt er creme fraiche, og hærværket omfatter desuden området omkring skulpturen.

Nattens lave temperaturer har fået massen til at klæbe godt fast på skulpturen, men den sagesløse dreng klarer nok skærene, for i 82 år har han været vant til at klare sig uden en eneste trævl på kroppen.

Entreprenørgården i Assens Kommune reagerede hurtigt tirsdag og sørgede for at rense skulpturen, så den igen kunne tage sig pæn ud.

Salamanderdrengen har helt ufrivilligt fået farvet sit hår hvidt. Hærværket er begået natten til tirsdag. Foto: Søren Plovgaard

Skulpturen er i virkeligheden et lille springvand og er placeret i et lidt ydmygt hjørne af Torvet i Assens.

Men sådan har det ikke altid været.

Salamanderdrengen blev først flyttet til til sin nuværende plads i 1992 i forbindelse med en større ombygning af Torvet.

Annonce

En gave fra Gundersen

Bronzestatuen, som tobaksfabrikant Alex Gundersen og fru Kathe Gundersen skænkede til byen og dens borgere i 1938, stod oprindeligt ved en mindebrønd i granit på Torvet ud for den tidligere Assens og Omegns Laane- og Sparekasse og overfor det tidligere rådhus i Østergade.

Assens Tobaksfabrik brugte i flere år figuren som illustration på deres cigar- og cerutpakker.

Tobaksfabrikant Gundersen forærede skulpturen af Salamanderdrengen til sin by i 1938. De første 54 år stod skulpturen ved en ønskebrønd midt på byens torv. Foto: Museum Vestfyn

I forbindelse med flytningen for 28 år siden restaurerede billedhuggeren Erik Brandt, Assens, skulpturen af den lille dreng med salamanderen siddende på sin venstre arm.

Skulpturen er udført af billedhuggeren Svend Rathsack, og en lignende skulptur står i Nørregade i Køge, hvor den er kendt som "Drengen med firben".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Netto kommer til Skallebølle

Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Annonce