Annonce
Lokalavisen Assens

Haarby så rødt for 100 år siden

Medlemmer af Socialdemokratiet Haarby/Glamsbjerg gør klar til fanemarch gennem Haarby foran det tidligere rådhus på Møllevej. Foto: Steffen Skov
Den socialdemokratiske bevægelse kom ret sent til Haarby. I sidste uge markerede medlemmerne, at partiforeningen har eksisteret i 100 år.
Annonce

Haarby: Fredag den 12. juli kunne den socialdemokratiske partiforening i Haarby markere sit 100-års jubilæum.

Ole Lyager, der på syvende år er formand for for foreningen, havde i den anledning håbet på, at han kunne præsentere nogle brudstykker fra foreningens historie. Men det havde ikke kunnet lade sig gøre.

- Da jeg overtog formandskabet for syv år siden, fulgte der ikke noget materiale med om foreningen. Ingen protokoller eller nogen som helst anden dokumentation om foreningens tilblivelse. Og jeg har heller ikke været i stand til at finde noget i arkiverne eller på Arbejdermuseet, som jeg også har været i kontakt med, fortæller Ole Lyager, der flyttede til Jordløse i 1981 og siden slog sig ned i Haarby.

Den lokale presse, der på den tid fortrinsvis bestod af de borgerlige aviser Fyns Tidende, Assens Amts Avis og Fyens Stiftstidende, har heller ikke noteret stiftelsen af den socialdemokratiske partiforening i Haarby med en eneste linje.

Dagen efter stiftelsen kunne man til gengæld i Fyens Stiftstidende læse om, at Haarby Konservative Vælgerforening havde taget en flot afsked med foreningens mangeårige medlem, lærer Mathiassen, der skulle rejse til Mors.

Men med Lokalavisens mellemkomst er det alligevel lykkedes at finde lidt oplysninger om partiforeningens stiftelse.

Det viser sig nemlig, at foreningen rigtig nok er stiftet ved et møde i Haarby lørdag den 12. juli 1919. Bag indkaldelsen til mødet stod Haarby Landarbejderforening, der havde bedt redaktør, borgmester og landstingsmedlem M. P. Sørensen fra Assens Social-Demokrat om at være til stede ved mødet, hvor det straks blev besluttet at danne en socialdemokratisk forening.

Til den første bestyrelse valgtes Karl Andersen, Strandby, til formand. Den øvrige bestyrelse bestod af Andreas Larsen, Akkerup, Niels Nielsen, Akkerup, Niels P. Beck, Nellemose og Henrik Villadsen, Haarby.

Håndværker- og landbrugssognet Haarby var sent ude med en stiftelse af en socialdemokratisk forening. I Assens var det sket allerede i 1894 i kølvandet på industrialiseringen i byen i årene umiddelbart efter, Tommerup-Assens-banen åbnede og byen fik store arbejdspladser som bryggeri, sukkerfabrik og svineslagteri.

En fødselsdagskage skulle der naturligvis også til. Foto: Steffen Skov
Annonce

Kom først sent til magten

Formand Ole Lyager bor nu på første sal i ejendommen i Algade 63 i Haarby, hvor fagforbundet Kvindeligt Arbejderforbund i 20 år havde sit lokalkontor.

- Jeg har medvirket i mange møder i Socialdemokratisk Forening i det, der nu er min dagligstue, siger Ole Lyager.

Han fortæller, at mange af foreningens medlemmer er flittige til at bakke op og de lokale byrådspolitikere i forbindelse med kommunalvalgene, og senest har medlemmerne været på banen for at støtte folketingskandidaten Julie Skovsbys genvalg til Folketinget.

Socialdemokratiet har aldrig haft det let i det store Haarby Sogn. Sognerådet - og senere byrådet - var i mange år præget at de to borgerlige partier Konservative og Venstre, og det er kun 21 år siden, Socialdemokratiet for første gang lagde mandater til en Haarby-borgmester. Sammen med byrådets radikale medlem gjorde Socialdemokratiet den konservative Ole Møller til borgmester i en otteårig periode.

- Så vidt jeg ved, var det også første gang, Socialdemokratiet havde fået valgt fire medlemmer til byrådet, siger Ole Lyager.

I 2005 betød en længerevarende personkonflikt hos Socialdemokraterne i Haarby, at partiet blev delt i to. En personkreds stiftede en ny socialdemokratisk partiforening i kommunen med navnet "Socialdemokraterne i Haarby af 2005".

I dag er partiforeningen slået sammen med Glamsbjerg, og dens officielle navn er Socialdemokratiet Haarby/Glamsbjerg. I jubilæumsåret har foreningen 64 medlemmer.

Socialdemokratiet markerede 100-års jubilæet med en fanemarch fra det tidligere rådhus på Møllevej i Haarby til Røde Kors Huset i Algade. Blandt deltagere var blandt andre folketingsmedlem Julie Skovsby og byrådsmedlem Berit Schaldemose.

- Vi nåede lige at gennemføre marchen, inden det begyndte at regne, fortæller Ole Lyager.

Festlighederne sluttede i Røde Kors Husets lokaler, hvor der blev serveret kaffe og kage.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce