Annonce
Lokalavisen Assens

Hanne fik Parkinson for fire år siden - nu danser hun sammen med John hver tirsdag: - Jeg nyder det hver gang...

Hanne Hornebo og hendes mand John tager sig en svingom i lokalet i Ebberuphallen, hvor de mødes hver tirsdag eftermiddag sammen med andre med Parkinsons sygdom og deres pårørende. Foto: Søren Plovgaard
Hver tirsdag eftermiddag mødes en snes par til motion og dans i Ebberuphallen. Den ene halvdel af deltagerne har Parkinson, mens den anden halvdel er raske pårørende. Men fælles for dem alle er, at de

Ebberup: For fire år siden fik 66-årige Hanne Hornebo fra Glamsbjerg at vide af sin læge, at hun havde Parkinson.

- Mange går jo helt alene med det, og så forestiller man sig jo alt muligt mærkeligt. Men det er faktisk rigtig rart at være sammen med andre, der fejler det samme, siger Hanne Hornebo.

Hun fik konstateret Parkinson kort tid efter, hun forlod arbejdsmarkedet. De sidste 12 år af sit arbejdsliv tilbragte Hanne Hornebo på virksomheden Cabinplant i Haarby.

Annonce

- Jeg havde kun haft nogle meget milde symptomer på Parkinson, mens jeg stadig gik på arbejde. Jeg tænkte, at det må skyldtes, at jeg jo ikke var helt ung længere og løb knap så stærkt, siger Hanne Hornebo, der konsulterede sin læge, da hun begyndte at ryste lidt på skuldrene, mens hun gik på arbejde.

- Jeg blev scannet, og neurologen var faktisk meget i tvivl om, hvad min rysten skyldtes, siger Hanne Hornebo.

Parkinson har ikke væltet fuldstændig rundt på hendes hverdag og liv. Og Hanne Hornebo har i hvert fald ikke mistet sit gode humør.

- Måske bliver jeg lidt mere træt nu i forhold til tidligere, og min gang har måske også ændret sig en smule, men ellers klør jeg bare på som altid. Vi ved jo godt, at det ikke bliver bedre med tiden, når man har Parkinson.

Hanne Hornebo tager medicin for sin sygdom.

- Jeg får ikke så meget medicin, men den jeg får, hjælper mig meget. Og så ved vi jo også, at lægerne hele tiden bliver dygtigere og dygtigere, siger Hanne Hornebo.

Ballroom fitness

Hanne Hornebo har valgt at holde sig aktiv - og det er hun bestemt ikke den eneste, der gør.

For hver tirsdag eftermiddag sætter en snes mennesker hinanden stævne i et træningslokale i Ebberuphallen. De fleste kommer som par, men man kan også møde op uden pårørende.

- Vi bliver virkeligt pisket igennem. Marianne råber efter os hele tiden, siger Hanne Hornebo med et stort smil om læben.

Marianne hedder Arfelt til efternavn, er fysioterapeut og indehaver af Fysiocenter Haarby. Det er tredje sæson, hun står i spidsen for 'Dans med Parkinson'-holdet i Ebberup.

Der er fokus på bevægelighed, holdning, balance og koordination samt ikke mindst energi og humør, når der er Parkinsons-dans og ballroom fitness i Ebberup hallerne. Det sørger ikke mindst fysioterapeut Marianne Arfeld for. I baggrunden er det Karen Jacobsen, der er formand for Parkinsonforeningen i Assens Kommune, og John Hornebo, der er med som pårørende for sin kone Hanne Hornebo. Foto: Søren Plovgaard

Der findes lignede Parkinson-dansehold andre steder i landet, og de er oprindeligt oprettet som en del af det treårige projekt ‘Dans med Parkinson’, der blev gennemført med støtte fra TrygFonden.

Det er imidlertid ikke dans det hele.

Fysioterapeut Marianne Arfelt sørger fra starten for, at deltagerne får varmet kroppen godt igennem, så leddene bliver gjort smidige og klar til dansetrinnene. Det kaldes for ballroom fitness.

- Normalt har vi en mødeprocent meget tæt på 100, siger Marianne Arfelt, der ud over at være instruktør også fungerer som motivator for holdet og bruger sin faglighed som fysioterapeut.

- Når man får konstateret en sygdom som Parkinson, er der nogle ting, som er vigtige at få trænet, og det lægger jeg lidt ind i dansene. Man skal være sikker på, at der er noget styrke, og så skal man sørge for, at få pulsen i vejret, fortæller Marianne Arfelt.

Annonce

Plads til flere

Karen Jacobsen fra Melby er formand for Parkinsonforeningen i Assens Kommune. Hun fortæller, at der er plads til flere på holdet.

- Hvis man har lyst til at deltage i Parkinson-dans, skal man bare møde op her i Ebberuphallen om tirsdagen eller kontakte mig, siger hun.

Gyda Plum fra Assens snupper en tår at drikke i en pause i træningen og dansen. Foto: Søren Plovgaard

Karen Jacobsen kan træffes på telefon 64 71 23 60 og på mail: kj@osterbygaard.dk

Der er egenbetaling på 50 kroner per gang, og aktiviteten finder sted fra klokken 14.30 til klokken 15.30.

Når man får konstateret en sygdom som Parkinson, er der nogle ting, som er vigtige at få trænet, og det lægger jeg lidt ind i dansene

Instruktør Marianne Arfelt
Deltagerne varmer godt op, inden de kaster sig over dansen. Foto: Søren Plovgaard
Dans med Parkinson kører på tredje år i Ebberup Hallerne. Foto: Søren Plovgaard
Fysioterapeut Marianne Arfelt fra Fysiohuset Haarby er instruktør og motivator for holdet. - Det er dejligt. Jeg råber og skriger, og så gør de ellers lige som jeg siger, fortæller Marianne Arfelt. Foto: Søren Plovgaard

Hvad er Parkinson?

Parkinsonisme er en fælles betegnelse for en række motoriske symptomer i form af langsomme bevægelser, rysten og muskelstivhed. En sådan fælles betegnelse kaldes et syndrom. Den hyppigste årsag til syndromet parkinsonisme er Parkinsons sygdom. Andre årsager er atypisk parkinson eller bivirkninger til medicinsk behandling med antipsykotika.

Ved Parkinsons sygdom går de motoriske symptomer ud over bevægelsesevnen. Man får problemer med at bevæge sig normalt, alt går langsomt og trægt, musklerne bliver stive, og der kan forekomme rysten i arme eller ben og sommetider smertefulde muskelkramper.

En tredjedel med parkinson har altså ikke hvilerysten, men blot langsomhed og stivhed i kroppen.

Samtidig med de motoriske symptomer – eller senere – kan der opstå non-motoriske symptomer. Hyppigheden af disse varierer meget fra person til person og er en væsentlig forklaring på, at sygdommen kan vise sig meget forskellig fra en person til en anden. Der kan være tale om nedsat humør og depression eller kognitive symptomer dvs. symptomer som går ud over tænkningen fx i form af nedsat overblik og opmærksomhed.

En stor landsdækkende spørgeskemaundersøgelse fra 2014 viste, at netop de kognitive og skjulte non-motoriske symptomer ved Parkinsons sygdom ofte opleves som mere generende i hverdagen end de motoriske symptomer for både ramte og pårørende.

Parkinsons sygdom er hyppigere hos mænd end hos kvinder, de fleste rammes i 60-62 års alderen. Ca. 5% rammes før 50 års alderen.

I Danmark lever op til 12.000 mennesker med Parkinsons sygdom, og mellem 7 og 10 millioner mennesker over hele jorden lever med sygdommen.

Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Annonce