Annonce
Lokalavisen Assens

Helt pip: - Chef, jeg kan desværre ikke komme på arbejde i dag. Vi har fået kyllinger

Der er kommet kyllinger hjemme hos journalist Lærke Bjørn Bang - til stor glæde for hele familien. Fotos: Lærke Bjørn Bang

"Chef, jeg kan desværre ikke komme på arbejde i dag. Vi har fået kyllinger."

Jeg var tæt på at trykke på send-tasten mandag morgen, men besindede mig i sidste øjeblik, lagde mobilen tilbage i lommen og kørte af sted.

Der står vist ikke noget om kyllingebarsel i min overenskomst, og min redaktør ville sikkert tro, jeg var hønefuld, hvis han fik min besked.

Annonce

Det er ellers fristende at sidde i hønsehuset dagen lang og kigge på de otte små dunbolde, der stikker hovederne frem mellem hønemors fjer. Som min fireårige datter siger: "De er så søde, at jeg næsten kommer til at græde, når jeg tænker på dem".

Da vi fik høns for et år siden, fik børnene lov at vælge navne. Så nu lever hanen Ingolf og hønerne Viola, Marie, Carsten John (ja, du læste rigtigt), Lotte, Laila, Pita og Sommerfugle-kvik en luksustilværelse i vores hønsegård. 

De mæsker sig i havregrynsrester fra morgenmaden, halvspiste ostemadder, tiloversblevne pastaskruer, mælkebøtteblade og de regnorme og biller, de selv skraber frem fra jorden. Særligt begejstrede er de for lagkage-rester. Men hvem er ikke det?

21 dage under hønens varme krop og voila: Ud kommer otte små dunbolde . Foto: Lærke Bjørn Bang

Når madfesten er slut, kvitterer madammerne med æg, der har blommer så gule som smørblomster. Ud af hønsene kommer også prima gødning til køkkenhaven, så du kan høste squash, der vokser, som var de på steroider.


Da vi fik høns for et år siden, fik børnene lov at vælge navne. Så nu lever hanen Ingolf og hønerne Viola, Marie, Carsten John (ja, du læste rigtigt), Lotte, Laila, Pita og Sommerfugle-kvik en luksustilværelse i vores hønsegård.


Du kan holde høns, fordi det er bæredygtigt og for at reducere madspil. Men du kan også gøre det, bare fordi det er sjovt, og fordi det er en god måde at lære børn om livets kredsløb. Det får en ekstra dimension, når vi til efteråret skal slagte kyllingerne.

På det tidspunkt er de forhåbentlig ikke længere så nuttede.

Fem gode råd

Har du fået lyst til at holde høns? Her får du fem gode råd, før du går i gang.

  1. Undgå at tiltrække rotter ved at hæve hønsehuset 30-40 centimeter over jorden, så de ikke kan bosætte sig under det. Lad være med at fodre mere, end hønsene kan spise i løbet af 30 minutter og opbevar hønsefoder i spande med låg. 
  2. Volierenet er dyrere end hønsetråd, men mere effektivt i forhold til at holde rotter ude. Sørg for at grave nettet mindst 30 centimeter ned i jorden hele vejen rundt, også for at sikre hønsegården mod ræve.
  3. Lad dine høns løbe frit i haven om dagen, når der ikke er udbrud af fugleinfluenza som nu, og se, hvordan de nyder at skrabe og støvbade i haven. Det bør være en hønseret at komme ud i det fri.
  4. Vil du have kyllinger, skal du være opmærksom på, at rugelysten er blevet avlet ud af mange hønseracer, fordi de stopper med at lægge æg i den periode, de er skruk. Gode skrukracer er for eksempel: Wyandot, orpington og silkehøne. Har du ikke en hane, kan du købe rugeæg.
  5. Du kan finde masser af information på nettet om at holde høns. Læs for eksempel denne guide af journalist og bæredygtighedsaktivist Signe Wenneberg: https://signewenneberg.dk/2018/03/guide-til-hons/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Den 28-årige storbypige Pernille er vendt hjem - til Gl. Brydegaard: - Jeg vil ikke undvære mit arbejdsliv på landet

Lokalavisen Assens

Forfatter besøger boghandel

Annonce